Откриха гроба на Хаджиберов

Това лято екипът на Държавен архив - Габрово имаше високата чест да се срещне с наследниците на две големи фамилии със значимо присъствие в националната история – на патриарха на габровската индустрия Иван Хаджиберов и на Никола Стойчев Мушанов - виден български политик, един от водачите на Демократическата партия през първата половина на XX век, министър-председател начело на три правителства през 1931 – 1934 година, роден в Дряново.

Повече...

В Ряховци почетоха „царя“ на есента – зелето

За втори път в село Ряховците почетоха „царя“ на есента – зелето. Първият организиран празник на зелето е бил преди четири години, но тази година кметството на Ряховците и местното читалище „Пробуда-1907“ решават да организират отново и голям празник на зелето.

Повече...

Доц. Светла Димитрова: „Който иска да притежава ръчно изработен предмет, трябва да е готов да заплати по-висока цена”

Когато фондация „Микеланджело” издирва подходящи организации, които да бъдат нейни нови членове, от Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина” организират среща с директора на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова. Музеят привлича вниманието като територия, която опазва традиционните занаяти.

Повече...

Проф. дин Вера Бонева: "Колкото пушки има в музеите, толкова

"Аз искам колкото пушки има в българските общоисторически музеи, толкова и оръдия за създаване на хора да има. Тоест, книги, училищни предмети, материали за училищната история, защото това е градивната част от нашата история - каза проф.

Повече...

В Дните на отворени врати "Старото школо разказва"

НМО показва връзката история – съвремие чрез иновативни методи С нова мултифункционална зала Националният музей на образованието - Габрово стартира проекта Дни на отворени врати "Старото школо разказва".

Повече...

Предстои второто издание на фестивала на историческото наследство „Хоталич“ 2018

На 23 септември 2018 г. в Археологически обект „Хоталич“ ще се проведе второто издание на Фестивал на историческото наследство „Хоталич“. Тази година фестивалът е под надслов „Варварски събор“.

Повече...

Президентът Румен Радев: Важно е да черпим вдъхновение от патриотизма на нашите възрожденци

Хиляди, от двете страни на Стара планина, се изкачиха на връх Шипка на 25 август, за да участват в тържественото отбелязване на 141 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878. В националното честване участва държавният глава Румен Радев.

Повече...

Руски кадети ще се поклонят пред монумента „Преклонение“ в Плачковци

Руски кадети ще се поклонят пред монумента на Света Олга „Преклонение“ в Плачковци в събота, 25 август, по повод 141 години от Руско-турската освободителна война.

Повече...

Откриха тържествата за 141-годишнина на Шипченската епопея

Откриването на тържествата, посветени на 141 години от Шипченската епопея, се превърна в истински празник за свободата. Областният управител на област Габрово Невена Петкова, инициатор на тази инициатива, приветства всички в началото на мероприятието „С поглед към Шипка“.

Повече...

Стартира серия инициативи "С поглед към Шипка"

Старт на тържествата за Националното честване на Шипченската епопея, което се провежда под патронажа на президента бе даден вчера с детска инициатива в градинката с мечето под мотото „С поглед към Шипка“.

Повече...