Достойни за името на Левски

Координаторката Кристина Кулева прочете материал за живота и делото на Дякона. Неговата самоотверженост и готовност да умре за освобождението на своите поробени братя са достойни за подражание, но имаме ли днес такива герои? Имаме ли ги тези родолюбиви българи, които да загърбят дом и семейство и да последват съдбата на Левски.

Повече...

Депутатът Борис Вангелов подари на всички третокласници от Габрово книга за Левски

В деня на гибелта на Васил Левски – 19 февруари, когато отбелязахме 145-годишнината от обесването му, депутатът от Обединени патриоти за Габровска област Борис Вангелов обиколи габровските училища и подари на всички третокласници от общината по един екземпляр от „Моята първа книга за Васил Левски“ - илюстрирана биография на Апостола от Цанко Лалев.

Повече...

Арх. Незабравка Тушнина: „Вярвам, че това не е краят на историята за Старопиталището на Пенчо Семов“

Наскоро във Фейсбук се появиха снимки от архитектурен проект, който предвижда реставрация и адаптация на полуразрушената сграда на старопиталището на индустриалеца Пенчо Семов и превръщането й в Школа по изкуствата, както и възстановяване на прилежащия парк.

Повече...

Много бели и червени гранчета вече са поръчани за надпреварата „Мартеници от гайтан”

Има и такива, които не успяват да направят разлика между гайтана и нишките с различна дебелина, които го наподобяват. Как да познаем какво е гайтан? Гайтанът е от вълна. Има плоска основа и обла повърхност. Днес истински гайтан се произвежда единствено в Етнографски музей на открито „Етър” по технология от ХІХ век.

Повече...

Деян Дънешки: „Български пощи“ имаме най-голямо покритие в страната“

годишнината от рождението на най-успешния български спортист по борба - Дан Колов, в родната му къща в село Сенник.

Повече...

Обновената Шарланджийска работилница в ЕМО „Етър” съчетава традиция със съвременни технологии

В ЕМО „Етър” ще бъде представен проекта „Как се вади шарлан” и ще бъде открита преустроената Шарланджийска работилница. Датата е 12 декември, началото - 12:15 часа. Един шарланджия разказва за занаята си. Занаят, който отдавна не се практикува.

Повече...

Прояви под наслов „Техният ден – времена, събития и личности” започват в НМО

Проявите, които ще се превърнат в ежегодна традиция, тази година са по повод 95 години от първото честване на Деня на народните будители и 135 години предучилищно образование в България. Ноемврийските събития се провеждат под патронажа на Министерствот

Повече...

IV научна конференция „Старопланинският регион - минало, настояще, перспективи. Развитие на културни

Четвъртото издание на националната научна конференция „Старопланинският регион - минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм”, организирана от Регионален исторически музей - Габрово и ВТУ „Св. Св.

Повече...