Представиха книгата на Веселин Димитров за Девическия манастир

Книгата на Веселин Димитров "Габровският девически манастир "Св. Благовещение" беше представена пред габровци в Националния музей на образованието в сряда.

Повече...

Румен Радев: „Петко и Пенчо Славейкови са най-значимите фигури за духовното ни пробуждане и културен възход“

„Петко и Пенчо Славейкови остават като едни от най-значимите фигури в ерата на нашето духовно пробуждане и културен възход на страната ни“ - заяви президентът Румен Радев в словото си при откриването на 14-то издание на Националните Славейкови празници в Трявна.

Повече...

Хилядолетия живот, съхранени в земите на днешното село Крамолин

Днешното севлиевско село Крамолин не е разположено на случайно място. През античността оттам минават пътищата от Нове за Августа Траяна и от Никополис ад Иструм към Мелта (в района на Ловеч). През средновековието оттук преминава пътят от столицата Търново за Ловеч.

Повече...

Тестото за гергьовденските хлябове се замесва с най-бялото брашно и се завива с най-бялата риза

„Задължителното, което трябва да се сложи, са символите на овцете, които са нечетен брой. Оградата не трябва да е затворена. Хлябът на Гергьовден е много богато украсен и се приготвя от най-бялото брашно. Сутрин, преди изгрев слънце, младата невеста ходи да събира роса, с която се замесва хляба. Покрива се с най-бялата риза, за да е бяло млякото.

Повече...

Ученици от Икономическата гимназия на посещение в Районен съд - Дряново

С учениците бе проведен лекционен курс в рамките на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Лекцията, изнесена от председателя на съда - съдия Мариета Спасова, имаше за цел да запознае учениците със структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт.

Повече...

Министър Вълчев връчи Почетния знак на МОН на Националния музей на образованието

Министър Вълчев откри празника под наслов "Ден на отворените врати" с думите: "Искам да поздравя всички, които дават своя труд, енергия и професионализъм, за да се гордеем днес с музея, който имаме. Вашите ежедневни усилия дават възможност на много хора да се докоснат до историята на образователното дело в България".

Повече...

Деца, младежи и граждани отбелязаха Деня на Европа в Севлиево и Трявна

присъствието на председателя на ОбС в града Здравка Лалева. Веднага след това част от тях се впуснаха в спортна надпревара в залата и игрище „Боровата гора“. Състезанията по бадминтон, футбол, баскетбол и теглене на въже в две възрастови групи - 5 - 7 клас и 8 - 10 клас, бяха много оспорвани.

Повече...

И в Габрово „Безсмъртният полк“ почете Деня на победата - 9 май

И в Габрово, както и в много държави по света чрез своеобразния марш на „Безсмъртния полк“ беше отбелязан Денят на победата - 9 май.

Повече...

Пъстри носии, добро настроение и отлични танцови умения показаха участниците в надпреварата „На Герг

Мартин Иларионов и Мартина-Теодора Пенчева взеха първо място в Първа възрастова група. Втори са Йордан Шубраков и Наталия Христова, трети – Николай Гьочев и Цветелина Караджова. Във Втора възрастова група победител е двойката Адриян Ивовски и Станимира Алексиева.

Повече...

Ивелина Елмазова: „На фестивала всеки ще открие своето свято парченце България“

За пета поредна година Ивелина Елмазова и нейният екип организират фестивала „Семе българско“ в Севлиево, който ще се проведе на 12 и 13 май. По време на тазгодишното издание по традиция ще има празнична програма на самодейни състави, творчески работилници, демонстрации на български занаяти, дегустации на екохрани и др.

Повече...