Георги Метев дари униформа от 60-те години на XX век на Националния музей на образованието

Ученическата си униформа от Техникума по механо-електротехника „Д-р Никола Василиади” в Габрово дари на Националния музей на образованието д-р инж. Георги Метев.

Повече...

Дряновци почетоха 146-та годишнина от обесването на Левски.

С изложба „Аз един Бачо Киро съм”, панихида и тържествен ритуал, организиран от Община Дряново, НЧ “Развитие - 1869”, ОК “Васил Левски” и Исторически музей , дряновци почетоха 146-та годишнина от обесването на Левски.

Повече...

Филм за габровския род Станимирови - в събота по БНТ

На снимката: Борис Станимиров - наследник на Станимировия род, и директорът на Националния музей на образованието Мая Карагьозова до портрета на Станимир Станимиров - най-яркият представител на рода, ръководил най-реномираните за времето си български учебни заведения, заемал редица постове в областта на културата и образованието. Учител в Държавната мъжка реална гимназия в Габрово 1883/84 г., директор на Априловска гимназия 1884/1886 г.

Повече...

В РИМ - Габрово откриха фотоизложба за 141 годишнина от Освобождението

На 12 февруари в Регионален исторически музей - Габрово бе открита изложба от Националния фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“, организиран от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Повече...

Донка Ботева дари ценен сборник от 1930 г.

В Националния музей на образованието постъпи изключително ценно издание - том първи на сборника "България 1000 години: 927-1927".

Повече...

Катя Гечева: "Най- интересните документи постъпват в Архива чрез лични дарения"

За най-значимите събития в дейносдтта на Държавен архив-Габрово през 2018 година, за ценните архивни дарения на граждани и институции, за предстоящото честване на 60-годишнината на Архива разказва Катя Гечева:

Повече...

Стефан Стамболов - Габрово и габровци имат привилегията да бъдат част от неговия живот

Революционер и общественик, поет и публицист, политически и държавен деец, един от заслужилите “строители на съвременна България”. Ярка фигура с трайно място в историческото развитие на българския народ. Думи, които са най-точната характеристика за личността и делото на Стефан Стамболов.

Повече...

Над 200 ученика се включиха в Деня на Априлов в НМО

Първата инициатива на Националния музей на образованието, посветена на 230 години от рождението на Васил Априлов, предизвика интерес както сред постоянната аудитория на музея – учениците, така и сред историци, представители на културни институции, граждани. Акцент в богатата програма от тематични беседи, кинопрожекции, фотодокументален разказ за Габровското училище беше организираната от НМО и ХГ „Христо Цокев” изложба „Ние живеем за нашите потомци”.

Повече...

Откриха гроба на Хаджиберов

Това лято екипът на Държавен архив - Габрово имаше високата чест да се срещне с наследниците на две големи фамилии със значимо присъствие в националната история – на патриарха на габровската индустрия Иван Хаджиберов и на Никола Стойчев Мушанов - виден български политик, един от водачите на Демократическата партия през първата половина на XX век, министър-председател начело на три правителства през 1931 – 1934 година, роден в Дряново.

Повече...

В Ряховци почетоха „царя“ на есента – зелето

За втори път в село Ряховците почетоха „царя“ на есента – зелето. Първият организиран празник на зелето е бил преди четири години, но тази година кметството на Ряховците и местното читалище „Пробуда-1907“ решават да организират отново и голям празник на зелето.

Повече...