Откриха изложба "Строителите на Паметника на свободата“

22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който днес наричаме Паметник на свободата.

Повече...

Ангел Ангелов е новият председател на Граждански комитет „Памет габровска”

Ангел Ангелов, основателят на Граждански комитет „Памет Габровска”, заслужил деятел на българското образование , неуморен краевед и активен общественик е новия председател. Секретар е Маргарита Мънчева.

Повече...

150 състезатели ще качват стъпълата на Шипка

Над 150 състезатели, записали се за надпреварата по изкачване стъпалата към Паметника на свободата, ще бъдат облечени с най – новата собствена марка облекла за фитнес G.О.FIT на горнооряховската фирма „ФЕМИ” ООД, която дарява тениските за участниците.

Повече...

Габровските следи в популяризирането на Паисиевата история

210 години от създаването на Гладичовия препис по името на своя създател габровеца Влад поп Петков Гладичов

Повече...

Създателят на Уча.се става част от Шипченската епопея, очква всички на 23 август на върха за един вдъхновяващ разговор

Дарин Маджаров, създателят на най-посещавания сайт за видео уроци у нас  – Уча.се, прие предизвикателството да се включи в тържествата, посветени на 142 години от Шипченската епопея.

Повече...

С изложба празнуват 150 години от основаването на "Майчина грижа"

Изложба, посветена на 150 години от основаването на на Женското благотворително дружество "Майчина грижа" се откри в Регионалния исторически музей.

Повече...

Габровска легенда за откритата в квартал Радецки базилика

Във вестник „100 вести“ бяха публикувани материали за открити основи на християнска базилика в района на квартал Радецки.

Повече...

Getty отпуска $185 000 за монумента на Бузлуджа

„Чинията“ на Бузлуджа ще получи от американската фондация „Гети” безвъзмездно финансиране от 185 000 долара, съобщава http://blogs.

Повече...

Съвременният човек трудно може да си представи какво усилие е необходимо за изработката на една дреха

„Днес ние сме тук – пред Дечкова къща, благодарение на партньорството си с Регионален исторически музей – Габрово”, разказа Стилияна Тинчева от Социално предприятие „Майсторилница”.

Повече...

Д-р Николай Големанов: „Петранка Колева завеща семейната библиотека на Априловската гимназия”

На 29 януари т. г. в София почина учителката по литература в Априловска гимназия, неин зам.-директор и директор, дългогодишен главен редактор в научно-информационния център „Българска енциклопедия“ към БАН Петранка Колева.

Повече...