Стефани Станчева с номинация „Най-добър млад икономист“ за 2018 г. в света

Топ новина! Stefani-Stancheva
Стефани Станчева

Тридесет и две годишният професор по икономика в Харвард Стефани Пенчева Станчева, която е с габровски корен, е един от тримата номинирани за наградата "Най-добър млад икономист" за 2018 г. в света.

Стефани е дъщеря на завършилите габровският ВМЕИ по специалността „Промишлена електроникя“ Пенчо и Елена Станчеви и до своята трета година живее в Габрово. Неин дядо е инж. Стефан Станчев, директор на „Теспом“ и бивш изп.-директор на телферостроителната компания „Подем“ АД. Пред вестника той обясни, че през февруари 2018 г. американска фондация, която носи името на първия директор на „Дженерал Мотърс“ награждава Стефани Станчева за нейните научни постижения с двугодишна стипендия. А в началото на март получава доживотен договор за професор в Харвард, където е най-младият професор жена. Освен това тя е и част от икономическия екип от съветници на френския министър председател Емануел Макрон, с мандат от две години.

Стефани Станчева е носител на множество отличия между които за 2016 и 2017 г. „Изключително отличие в наградата за рефериране на American Economic Review“; на Федерация Брадли в публичните финанси; на Мемориален фонд "Джеймс Берковц", MIT. 2009 и много други. Освен това професорът има немалко публикации в специализирани научни издания, списания и бюлетини.

Изследванията на Стефани Станчева са фокусирани върху оптималното проектиране на данъчната система и обществените политики, като се имат предвид характеристиките на пазара на труда, по-сложните социални предпочитания и дългосрочните ефекти като придобиване на човешки капитал и иновации от страна на хора и фирми.

Част от нейната работа е съсредоточена върху изследването на емпиричните ефекти от данъчното облагане на физическите лица и фирмите върху неравенството, високите доходи, миграцията, човешкия капитал и иновациите. Тя изследва още и как хората формират своите социални предпочитания към преразпределение, като използват широкомащабни онлайн средства за проучване и експериментиране.

„Опитвам се да разбера как най-добре да проектирам публични политики, които намаляват неравенството, без да се жертват бизнес продуктивността, иновациите и растежа - коментира Стефани Станчева своята работа в областта на данъчното облагане в интервю пред френския в. Le Mond. - В тази перспектива работих по различни данъчни системи. С Емануел Саез, професор в Бъркли, ние се чудеха как финансови и имуществени активи са разпределени в населението и как те реагират на промените в данъчното облагане. По този начин беше възможно да се разработи прост модел за оптимално данъчно облагане на капитала“.

А на журналистическия въпрос какво представлява "оптималната" обществена политика по отношение на данъчното облагане професорът с габровски корен отговаря така:“Да кажем, че от гледна точка на икономистите става дума за увеличаване на социалното благосъстояние. Целта е да се разпредели колкото е възможно по-ефективно тежестта върху индивидите в едно общество. За да се оцени въздействието на обществената политика върху социалното благосъстояние, традиционният метод е да се обобщят загубите и печалбите на лицата, като се даде по-ниска тежест на хората с високи доходи (загуба от 10 евро на по-малко от въздействие върху благосъстоянието на човек с висок доход, а не на човек с ниски доходи). Но ако наистина искате да разберете предпочитанията на хората, това не е достатъчно: има и други елементи, които трябва да се имат предвид.

За моето изследване разчитах на проучвания, базирани на големи представителни проби - казва още проф. Станчева. Аз се опитах да разбера причините, които мотивираха хората да подкрепят тази или онази обществена политика. Оказа се, че техните "социални предпочитания" са много по-сложни от това, което обикновено се моделира в икономиката.

Например, наследеното богатство не се оценява по същия начин като придобитото от труда. Усещането за развитие или не в справедливо общество също играе решаваща роля в начина, по който се приемат публичните политики. Заедно с Алберто Алесина и Едоардо Тесо работихме върху социалната мобилност в шест държави. Установихме, че европейците, и по-специално французите, са много по-песимистични, отколкото реалността може да обясни. Обратно, хората в Съединените щати са прекалено оптимистични. Възприятията могат да бъдат напълно различни от реалността.

Но те имат огромно влияние върху това дали да подкрепят политиките за преразпределение. Колкото повече хора мислят, че е трудно да се измъкнат от родната си среда, толкова повече те са благоприятни за преразпределението и обратно. Опитваме се да разработим гъвкави модели, които отчитат тези изкривявания“. 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Наука

Към началото