С изложба в Националния музей на образованието завърши „Твоят час”

С откриване на изложба от детски рисунки в Националния музей на образованието приключи двумесечната програма „Любопитно краезнание“ за група ученици от СУ „Райчо Каролев” – Габрово. Програмата е по проект „Твоят час“ и включва осем тематични занятия в музея - от 17 ноември 2017 г. до 18 януари тази година. Ръководител на децата, от три шести класа на „Райчо Каролев”, е Богдан Андреев - главен учител по История и цивилизации.

Повече...

Зарядна станция за електромобили работи вече на Узана

НАДЕЖДА ТИХОВА Първата зарядна станция за електромобили работи вече в курортната местност Узана край Габрово. Новата придобивка е на паркинга на хотел „Балканци“ и беше открита за студентския празник 8 декември. За един месец три автомобили, единият от които от Габрово, са се възползвали от услугата.

Повече...

„Крадецът на праскови” гостува на габровска сцена

Спектакълът на Театрално-музикалния център - Разград „Крадецът на праскови” с участието на Юлиан Вергов и Мариела Топалова гостува при голям интерес на сцената на театър „Рачо Стоянов” Габрово на 16 януари.

Повече...

Остават две седмици до началото на Gabrovo Game Jam

В дните 26 - 28 януари Музеят ще събере на едно място програмисти, художници, аниматори, писатели, любители на настолните и компютърни игри. Обединени в отбори, те ще трябва да разработят компютърна или настолна игра до ниво прототип, след което да я качат в платформата на Globаl Game Jam.

Повече...

Ст. инсп. Емил Петков от Габрово със златен медал по шахмат

Старши инспектор Емил Петков от Районното полицейско управление в Габрово се завърна със златен медал от 5-тото Републиканско първенство по шахмат за служители на МВР. То се проведе миналата седмица в град Долна баня, Софийска област. В състезанието взеха участие 30 представители от 15 спортни клуба и дирекции.

Повече...

„Закони има, но... Трябва да има някакви граници и в съдебните битки, иначе делата се превръщат във фарс”

Учителката Емилия Калоянова, преподавателката от СОУ „Васил Левски“ в Севлиево,  нападната и удряна от майка на ученичка: „Сега разбирам защо хората не искат да губят време и нерви в съдебни битки... Разочарована съм! Благодаря на всички, които ме подкрепиха в трудните моменти“ - споделя преподавателката от СОУ „Васил Левски“ в Севлиево

Повече...

Надеждата умира последна и по-добре късно, отколкото никога

Алейдин Тахиров е най-младият ходжа в цяла България. Той е на 38 години, родом от село Бенковски, край Златоград, но от 15 години живее в Мадан, Смолянско. Зет на къща е, семеен, с две деца. Българомохамеданин е (помак), с което се гордее. Завършил е ислямско духовно училище през 1999 г. в Шумен в Томбул джамия.

Повече...

Художникът мислител

Спомням си първото ми докосване с творчеството на Цветан Колев. Тъкмо бях постъпил на работа в музея и дежурих като екскурзовод в Калинчевата къща в Трявна. Тогава там беше подредена картинната галерия „Гъбенски”. Качих се по стълбите на втория етаж и спрях на чардака. Бях се изправил пред едно голямо синьо платно. Загледах се в картината.

Повече...

Геньо Генев: „Народният танц - тази магия и изкуство е моят живот”

хореограф, творец на тематични танци за детски състави, отличен познавач на танцовия и песенен габровски фолклор. Човек запленен от танцовото изкуство, който умее с тънко чувство за хумор в сатиричен стил да реди в рими нещата от живота.

Повече...

Днес е храмовият празник на църквата „Свето Богоявление“ в ЕМО „Етър“

Църквата с училище „Свето Богоявление“, която на 6 януари има храмов празник, е един от обектите в музея, които предизвикват особен интерес от страна на посетителите. Това не е случайно, тъй като историята й е свързана с миналото на българите от средата на ХІХ век и борбите за църковна независимост на народа ни.

Повече...