Мърфолози се срещнаха в Габрово, ще издават сборник

Мърфолози? Да, има и такава „порода“ афористи (майстори на късата житейска мъдрост). И част от тях – севлиевци и габровци, си дадоха среща в Габрово в края на отиващата си 2018-та година. Това са петима автори на афоризми, редовни участници в неделното предаване на националното радио „Законите на Мърфи“, по програма „Хоризонт“ - Емилия Търновска, Георги Рачев и Петко Ботев от Габрово, Христина Борисова и Ботьо Мерджанов от Севлиево.

Повече...

Национален парк "Централен балкан" изпълнява проект за близо 11 милиона лева

Одобрен е за финансиране проект "Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен балкан" по Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 година".

Повече...

Писателят Кънчо Атанасов представи в Габрово за пръв път пред публика своята книга „Сбогуване със себе си“

В късния следобед на 12 декември 2018 година в залата за срещи и събития на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ в Габрово граждани, библиотекари и читатели участваха в емоционална среща-разговор с Кънчо Атанасов – български писател, драматург и сценарист, който живее и твори в село Маноя, Дряновска община, Габровска област. Поводът бе първото представяне пред читателска публика на новата книга на писателя „Сбогуване със себе си”. Кънчо Атанасов сподели, че заглавието може би звучи стряскащ

Повече...

Спешният ремонт в НМО - Габрово завърши в срок

Основният ремонт на приземния етаж се наложи заради компрометираната във времето бетонова конструкция вследствие на влага, което създаваше реална опасност от срутване на таваните. В началото на годината Министерството на образованието и науката осигури необходимите средства за проект за реставрация и консервация на цялата сграда, чиято реализация трябва да се осъществи на няколко етапа.

Повече...

Изложбата на Янко Янев - едно пътуване във времето

Янко Янев е от онези наши художници, чиято творческата личностq в разцвета на силите сиq е заредена със нестихваща вътрешна енергия. Доказателство за това е юбилейната му изложбата озаглавена „Слънчеви следи. Янко Янев на 55 години”, открита на 30 ноември в Художествена галерия „Христо Цокев” Габрово.

Повече...

С големите си човешки сърца жени от селата Армените и Враниловци изплетоха топлина за хора в нужда

От сектора за работа с доброволци към Община Габрово предлагат на кметския наместник на Армените Георги Петков местното читалище да подкрепи инициативата. Той спазва наложената вече традиция за съвместна дейност с читалището в село Враниловци и заедно с кмета Теодора Томова решават, че идеята си заслужава.

Повече...

Поставят паметна плоча на къщата на Манол Цоков

Декември месец се навършват 5 години от кончината на една от габровските емблеми на културата Манол Цоков. Мисля, че е редно на определени места в Габрово да има поне паметни плочи, които да отбележат, че този наш съгражданин е живял и творил, припомни общинският съветник от БСП Лена Енева.

Повече...

Албена Божидарова: „Правя торти за семейството и приятелите си“

В ежедневието си Албена Божидарова се занимава с финансови проблеми, собственик е на счетоводна кантора в Габрово, но въпреки напрегнатото ежедневие тя намира време, което посвещава на своята страст. А тя е свързана с нейните умения да изработва цветя и разнообразни фигурки от захар, които придават бляскавия вид на всяка торта. И карат всеки, който я зърне, да пожелае да вкуси от нея.  Но, както стана ясно г-жа Божидарова изработва своите уникални изделия единствено за своето семейство и приятелите си, за което е разговора с нея.

Повече...

Измамените мъже станаха четирима, за 2 дни им взеха 14 000 лв.

Четирима мъже – 68-годишен тревненец, и трима габровци, на 61, 69 и 77 години, са дали на телефонните измамници само за два дни около 14 000 лева. Любопитното при един от случаите в Габрово е, че мошениците се върнаха към една стара схема – пари за пострадал близък, който уж се нуждаел от лечение.

Повече...

Изложбата "Моята сладка Коледа" радва очите и сърцето

Изящни захарни изделия с коледна украса - дядо Коледа с подаръци, джуджета, красиви зимни картини, библейски мотиви от Рождество Христово са само част от експонатите в изложбата "Моята сладка Коледа", подредена в Тера Мол.

Повече...