КАТ-операция на TISPOL до неделя

Поредна акция за спиране на неразумните шофьори се провежда в Габровска област и в цялата страна. Тя е за контрол на скоростта и е инициирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL). Освен у нас, засилени проверки се извършват и във всички страни, членки на Европейски съюз, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Габрово.

Повече...

Учениците на Светла Хасегава покориха Япония

Бързо отлетяха слънчевите дни от незабравимите две седмици на българо-японския ученически обмен между двата побратими Габрово и Тойоаке. Инициатор на проекта е младата габровка - изтъкнатата лингвистка и японист Светла Хасегава, която подготви габровските младежи с познания за езика, живота и културата на Япония.

Повече...

20 години шоу-балет „Магия“

Двадесет години на шоу-балет „Магия“ към читалище „Априлов-Палаузов“ ще бъдат отпразнувани с голям концерт в понеделник, 23 април от 18,30 часа в зала „Възраждане“. Двайсет години името на хореографа Александър Белков и „Магия“ са синоними, защото танцовата формация, създадена от него, се оказва делото на живота му.

Повече...

Калина и Александър от Севлиево с награди от „Пейзаж от моята България“

Петокласниците от ОУ „Стефан Пешев“ в Севлиево Калина Красимирова и Александър Цонев, възпитаници на Ива
Русинова, ръководител на Школата по Изобразително изкуство към НЧ „Развитие 1870“ в Севлиево, бяха отличени с награди от националния конкурс „Пейзаж от моята България“. Организатор на проявата е Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ в Троян.

Повече...

Севлиево – домакин на финала на Петия НПФС

На 28 април Севлиево ще бъде домакин на финала на Петия Национален преглед на фолклорните състави в страната, организиран от Международния комитет на организацията на фестивали за традиционни изкуства и фолклор под егидата на Юнеско – CIOFF.

Повече...

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата проведе заседание, по време на което бяха

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата проведе заседание, по време на което бяха докладване отчети за дейността на общинските комисии, плановете им за работа за текущата година.

Повече...

Маратон на четенето 2018 в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово

Импровизираното четене на открито през 2018 година по инициатива на екипа и доброволците на РБ „Априлов-Палаузов” премина под знака на три годишнини – 230 години от рождението на Джордж Гордън Байрон, 170 години от рождението на Христо Ботев и 125 години от рождението на Елисавета Багряна.

Повече...

Първото ми участие в мастерски клас CMS

Първият за България международен майсторски клас на ЦЕРН „Hands on Particle Physics“ се проведе на 26 март 2018 г. във Физическия факултет на Софийския университет. Майсторският клас се организира съвместно с Физическия факултет и Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките и с подкрепата на проекта OSOS (Отворени училища за отворено общество) по европейската програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации. Участие взеха 70 ученици от цялата страна. Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” – Габрово бе достойно представена от Йоан Цонев от 10 „в” клас. Той беше избран измежду повече от 100 участници под номер едно от комисията, оценявала есетата на кандидатите, в които те описват мотивацията си за участие в този клас.
„100 вести“ публикува днес неговите споделени преживявания и вълнения.

Повече...

Ученици се състезаваха със знанията си за Освобождението

Общинско ученическо състезание на тема „140 години от Руско-турската освободителна война (1877-1878)” се проведе в сряда в Ритуалната зала на габровската Община. Това е третото събитие, организирано от Регионалния съвет за нравствено и патриотично възпитание, създаден наскоро по инициатива на Синдиката на българските учители в Габрово.

Повече...

В Габрово се подготвя шествието на „Безсмъртния полк“

И тази година Габрово се подготвя за шествието на „Безсмъртния полк“, който вече няколко години се провежда в града в Деня на победата - 9 май.

Повече...