В СУ "Отец Паисий" ще изучават графичен дизайн

В СУ "Отец Паисий" подготвят заявка за държавен прием за учебната 2019/2020 година. В нея е включено изучаването на две специалности - строителство и архитектура и графичен дизайн.

Повече...

ТУ в Габрово и UltraFlex подписаха договор за сътрудничество

Габровският Технически университет и една от най-иновативните фирми в областта на електротехнологиите с индукционно нагряване - UltraFlex Power Technologies (Europe), подписаха договор за сътрудничество в областта на обучението и реализирането на съвместни проекти. По време на срещата с европейската компания от габровска страна са присъствали ректорът на ТУ проф. дтн инж. Райчо Иларионов и ръководителят на катедра „Електроника“ проф. д-р инж. Николай Маджаров.

Повече...

Трима от региона - призьори на СБУ

На 14 декември 2018 година Синдикатът на българските учители проведе в парк-хотел „Москва“ – София заключителния етап на няколко национални конкурса, в които са наградени трима представители от Габровска област.

Повече...

Проект „Практични финанси“ в ПМГ „Академик Иван Гюзелев” и ПГТ „Пенчо Семов” - Габрово

През учебната 2018-2019 година две училища от област Габрово - ПМГ „Академик Иван Гюзелев” и ПГТ „Пенчо Семов” - са класирани и ще работят по проект „Практични финанси”. Институционални партньори са Министерство на образованието и науката, Комисията за финансов надзор и Националната агенция за приходите.

Повече...

Два златни медала за Мартин Копчев в Международния есенен турнир по информатика

С два златни медала се завърна възпитаникът на Природоматематическа гимназия "Акад. Иван Гюзелев" Габрово Мартин Копчев от X Международен есенен турнир по информатика. Той се проведе от 21 - 25 ноември в Шумен. Мартин постигна пети резултат в турнира и златен медал за България. Общо 2 са златните и 2 сребърни медала за нашите национали.

Повече...

Фотодокументална изложба "Мила родино" гостува в Националната Априловска гимназия

На събитието присъстваха доц. Илия Железаров, зам.-ректор на Технически университет - Габрово, Снежана Рачевиц, директор на гимназията, учители, ученици, гости.

Повече...

Третокласници от ОУ „Ран Босилек“ се включиха в „ДоброДелие“

След разговори за това защо трябва да правим "Добро" за другите и как се прави "Добро", се роди идеята на децата пространството около паметника на Ран Босилек да бъде направено така, че да е по-приятно за четене и разговори. Мястото е емблематично за габровци  и за гостите на града.

Повече...

В СУ "Отец Паисий" зрелостниците получават за пръв път и свидетелство за професионална квалификация

Всички кандидатствали след завършване на основно образование за паралелката по архитектура и строителство в СУ "Отец Паисий" са приети на първо класиране. Това означава осъзнат избор и добра мотивираност. Децата, които са се записали по тази специалност са били много ентусиазирани, а също и родителите.

Повече...

С две международни награди се завърнаха младите театрали от Основно училище „Неофит Рилски“ - Габрово

В престижен международен конкурс за таланти "POP FONDATION" в Коста Брава Испания, участваха 10 момичета и момчета от детски театрален състав „Вълшебник“ при Основно училище „Неофит Рилски“ с ръководител Виктория Петрова. За отличията се състезаваха 49 участници от десет държави: Казахстан, Испания, Холандия, България, Унгария, Италия и др.

Повече...

„Твоят час” - годишен концерт и изложба в Национална Априловска гимназия - далеч от пошлостта и чалгата

Добилият популярност проект на МОН „Твоят час” намира все по-широк отзвук сред училищната общност. В края на учебната година след младите историци от Национална Априловска гимназия, които създадоха електронна книга „Хроника на дарителството на Априловото училище”, и любителите на изкуството се изявиха в Актовата зала на гимназията.

Повече...