ПМГ промени представата за образование

Математическата гимназия започва годината с три изключително съвременни кабинета по биология, физика и химия

Повече...

Техническият университет откри учебната година, 350 нови студенти

С тържествена церемония и над 350 новоприети студенти в Технически университет в Габрово вчера беше официално открита новата академичната година. В момента в габровското висше училище се обучават над 4 500 студентин в 16 бакалаварски специалности, докторантски и магистърски програми.

Повече...

Нина Митева: Нашите деца са щастливи и усмихнати, за тях се грижат учители - доказани професионалисти

За предимствата и недостатъците на дистанционното обучение, за успехите на седмокласниците на националното външно оценяване, за проектите, които разработва училището, за разнообразните извънкласни форми на работа с учениците, разказва директорът на ОУ "Ран Босилек" Нина Митева.

Повече...

Мартин Копчев и Ясен Пенчев с престижни награди в CodeIT 2020

Двама габровски ученици от Математическата гимназия се класираха на престижни места на международния конкурс по програмиране CodeIT.

Повече...

Търсят се най-добрите учители - дигитални новатори в образованието

Всички учители в страната могат да се включат в конкурса „Дигитални новатори в образованието“, организиран от БАИТ (Българска Асоциация по Информационни Технологии). 

Повече...

Класните училища – по – висш етап в развитие на образованието в Габрово през Възраждането

 В развитието на българското образование през Възраждането има главно три етапа: килийни училища, взаимни училища и класни училища.

Повече...

Ректорът на ТУ – Габрово: „Дигиталният свят ни помага в предизвикателството COVID-19“

„Възможностите на дигиталния свят ни помагат да преодолеем по-леко предизвикателството за живот и работа в условията на световна коронавирус пандемия и извънредно положение в страната“, каза ректорът на ТУ – Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров в интервю за списание „Българска наука“.

 

Повече...

Онлайн маратон на четенето в "Ран Босилек"

По нетрадиционен и забавен начин се проведе “Маратон на четенето” в ОУ „Ран Босилек“ - Габрово.

Повече...

ТУ – Габрово ще провежда онлайн изпити за кандидат-студенти

Технически университет – Габрово е готов да предложи дистанционни онлайн изпити за всички, които желаят да кандидатстват в учебното заведение. Така ще се отговори на очакванията на кандидат-студентите и на ограниченията, които се създадоха вследствие на епидемиологичната обстановка и извънредното положение в страната.

Повече...

Студенти от ТУ – Габрово финалисти в най-големия BG хакатон за проекти срещу Ковид-19

Студенти от Технически университет – Габрово са сред финалистите в най-големия хакатон (технологично събитие) у нас „Как да хакнем кризата в България“, посветен на решаването на проблемите, предизвикани от коронавируса Ковид-19.

Повече...

Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ - Дряново е в челната тройка на България в международното състезание „Социални иновации“

„Социални иновации“ е международно състезание, което на глобално ниво се реализира съвместно с JA Worldwide и NN Group. На национално ниво у нас инициативата е подкрепена от NN България като главен партньор и съорганизатор на Джуниър Ачийвмънт България.

Повече...

Моят клас се поздрави с "На добър час!" и "Хайде да започне новата учебна година!"

Учителката по Български език и литература в Националната Априловска гимназия - Габрово Стефка Костадинова е от педагозите, които разчитат най-вече на прекия контакт с учениците, на диалога, емоцията, обичат партньорските дейности, общите проекти, динамиката в реална среда. Как протече първият й работен ден в електронна среда, разговаряме по телефона.

Повече...

Цветана Кюмюрджиева: При нас нещата се случват на 100 процента

Оказва се, че всички ученици и от Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" се справят без проблем с електронното обучение. А също и техните учител, обяснява директорът на училището Цветана Кюмюрджиева:

Повече...

От понеделник децата тръгват на училище

От 16 март се възобновяват учебните занимания във всички училища, детски градини и ясли в цялата област.

Повече...

Ренета Колева: "Искаме да провокираме почитта към учителя, един безкрайно всеотдаен труженик"

Предстоящите събития на Синдиката на българските учители, повишаване квалификацията на педагогическия състав, инициативите по повод годишнината на Синдиката на българските учители, коментира неговият областен координатор Ренета Колева - Радичкова, председател и на Общинския координационен съвет на синдиката.

Повече...

"Лъвски скок" по Ботевски

По случай 147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в ОУ"Христо Ботев" се проведе традиционният "Лъвски скок".

Повече...

ТУ – Габрово домакин на семинар по киберсигурност

Семинар по киберсигурност с участието на израелски експерти се провежда днес и утре (24 и 25 февруари 2020 г.) в заседателната зала на библиотеката при Технически университет – Габрово. Гости на форума са Дрор Каспи – консултант от фирмата „Линк Ди Си“, Едуардо Свартман – мениджър на Международна компания по сигурност и Ами Аса – представител на Израелска космическа компания.

Повече...

НУ „Васил Левски“ отбелязва 138 години от създаването си

Единственото начално училище в област Габрово – НУ „Васил Левски“ ще отпразнува своята 138-ма годишнина на паметната дата 19.02.2020.

Повече...

„Английски за малките“ със Сара Уолър в Габровската библиотека

  На 14 февруари 2020 година в арт-зала за събития при Детски отдел на РБ „Априлов-Палаузов“, бе първата сбирка на оформящата се група „Английски за малките“ в Габрово.  

Повече...

Велина Кръстинкова: "Училищният психолог е посредник между ученици, родители и учители"

Велина Кръстинкова от 11 години работи като училищен психолог в Националната Априловска гимназия. Завършила е средното си образование в първото българско светско училище, профил Философия и право. След това се дипломира като магистър по Психология на личността във Великотърновския университет, а по-късно и като гещалт терапевт в Български институт по гещалттерапия. За отговорностите на училищния психолог, за вълненията, проблемите и кариерното ориентиране на нейните ученици, за работата с родители и учители, за отношенията й с децата, за своите интересни хобита разказва психолог Велина Кръстинкова

Повече...

Румен Радев: "В Габрово бизнесът и образованието работят заедно за развитие на индустрията"

От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България, коментира още държавният глава - коментира вчера в Габрово президентът на България Румен Радев.

Повече...

Грипна ваканция до 31 януари в цялата област

Дните от 27 до 31 януари 2020 г. са обявени за неучебни във всички училища на територията на област Габрово.

Повече...