Връчиха наградите от националния конкурс „История, патрони и дарители на моето училище“

Топ новина! Наградените участници
Участваха ученици от 12 области с 50 разработки

На 21 май в Габрово тържествено бяха връчени наградите от националния ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище“, организиран от Национална Априловска гимназия и Фондация „Радетел“.
Тазгодишното, шесто издание на проявата е посветено на 189 години от създаването на първото новобългарско взаимно светско училище и 160 години от рождението на Иван Рашеев – душеприказчик на Васил Априлов и касиер на  Одеското българско настоятелство. 
В трите категории на конкурса – историческо есе, разказ и  видеоклип/филм бяха представени 50 разработки на ученици от Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Павликени, Пловдив, Свищов,  Смядово, София, Тетевен, Чирпан, Шумен, село Дебрен и други. 
Директорът на Националната Априловска гимназия Елвира Христова приветства гостите и участниците, като пожела за в бъдеще конкурсът да привлече участници и от българските училища зад граница. 
Д-р Елена Сербинова, инициатор на проявата и основател на фондация „Радетел“, благодари на участниците и домакините и представи пред присъстващите двама видни дарители, представители на габровската фамилия Рашееви – Иван Рашеев и Никола Рашеев. Д-р Сербинова е правнучка на Иван Димитров Рашеев (1864 – 1936), племенник на Васил Рашеев и последен изпълнител на завещанието на Васил Априлов. 

 

Д-р Елена Сербинова, Преслав Колев и Елвира Христова


Журито присъди следните награди в трите категории:
Категория разказ
Първо място – Милен Кирчев от ПГТ „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново с разказа „Пътят към величието“ за патрона на училището. Научен ръководител  –  Бистра Стефанова. 
Второ място – Десислава Ангелова от Националната Априловска гимназия с разказа „Пътят към величието“. 
Трето място – Мария Данева от Националната Априловска гимназия с разказа „Соколов писък“. 
Категория историческо есе
Първо място – не се присъжда.
Второ място – Адриана Кънева от Националната Априловска гимназия  за есето „Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщите“. Научен ръководител – Владилена Катевска. 
Трето място – Александра Манева от СУ „Пейо Кр. Яворов“ – Чирпан, за есето „Помним и се гордеем… На великия наш творец“. Научен ръководител – Недка Петрова.
Трето място – Александър Александров от СУ „Козма Тричков“ – Враца, за есето „Училище! Колко много нещо се съдържа в тази дума“. Научен ръководител – Горица Маджарска. 
Поощрителна награда: Михаела Бързанова от СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен за есето „Мъжката гимназия – гордостта на шуменското образование“. Научен ръководител – Андрей Соколов.
Поощрителна награда: Ива Стърчикова от СУ „Пенчо П. Славейков“ – София за „СУ „Пенчо П. Славейков“ – 145 години храм на образованието“. Научен ръководител – Александра Иванова. 
Категория  видеоклип/филм
Първо място – Преслав Колев от Националната Априловска гимназия за филма „Благодетели и дарители“. Филмът е посветен на двамата му дядовци, известни габровци – писателя и журналист Петър Проданов и свещеник Стилиян Кръстев. 
Второ място – екип в състав: Александрина Димитрова, Ния Найденова, Антоанета Николова от СУ „Козма Тричков“ – Враца, за „Личността зад името. Една история с неочаквано развитие“, Научен ръководител –  Горица Маджарска. 
Второ място – Галена Василева от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Велико Търново за „Патронът на моето училище. Една личност устояла на историята“. Научен ръководител – Драгомир Дачев.

Трето място – Александра Павлова ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов. Научен ръководител – Альоша Кушлов. 
Всички участници и техните научни ръководители получиха грамоти.
За трета поредна година фондация „Радетел“ дарява еднократна стипендия за ученик с изявени дарби, отлични учебни резултати, ангажираност с извънкласни и извънучилищни инициативи, издигнал престижа на Националната Априловска гимназия. Носител на стипендията за 2024 година е Преслав Колев от 11 „б“ клас на НАГ. Преслав разработва презентации от серията Meine Vorfahren, които разбуждат интереса му към изучаване на родословното му дърво. Този интерес го води до създаването и на Уикипедия страници за предците му, значими за Габрово личности. Те са за Петър Проданов и свещеник Стилиян Кръстев, на които посвещава и филма, с който участва в конкурса на фондация "Радетел". От две години Преслав участва и в църковния хор при храм "Света Троица". През годините създава и различни забавни и интересни инициативи в училището. Развива свой собствен канал в YouTube, на който публикува оригинални видеа, посветени на български филми. Преслав Колев не само участва в училищния живот, а го обогатява с неповторими идеи и проекти, които вълнуват и вдъхновяват учениците и учителите в училището и издига авторитета на Националната Априловска гимназия.

д-р Сербинова с Виктория Димова


Тази година за пръв път бе дадена едногодишна стипендия,  учредена от д-р Сербинова, за ученик от 10 клас с принос към Националната Априловската гимназия.
Носител на едногодишната стипендия е Виктория Димова, ученичка от 10 „д“ клас. През изминалите години Виктория е участвала в поредица дейности: доброволец към Младежки център – Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, член на Младежки парламент – Габрово, член на читателски клуб „Книжни червеи“ към МЦ – Габрово, участник в ДФА „Габровче“ и ДФФ „Габровски гласчета“. Свири на пиано. Участва в различни конкурси и олимпиади, в които достойно представя и защитава името на гимназията.  

С благодарствена грамота беше отличена Снежана Рачевиц, дългогодишен директор на НАГ и член на борда на фондация „Радетел“. Нейните функции поема Елвира Христова, настоящ директор на училището. ​В борда на фондацията участва директорът на НАГ.

Силвия Стоянова


Снежана Рачевиц и д-р Сербинова


Музикални изпълнения на пиано за участниците в събитието поднесоха Адриана Кънева и Полина Флориду от гимназията домакин и възпитаници на клавирния педагог Весела Пенева. 
Тържественото награждаване в актовата зала на училището е част от програмата на Априловите дни на културата, които гимназията организира повече от три десетилетия.  

ЗА КОНКУРСА

Елвира Христова, директор на Национална Априловска гимназия:
„Това, шесто издание на ученическия конкурс е продължение на идеята от последните три години да бъде национален. Пожелаваме си за следващите години да се реализира общата идея да привлечем и българските училища от българските диаспори в чужбина. Миналата и тази година изпратихме писма с регламента за участие. Интересът вече се появи и остава да сме още по-настоятелни и впечатляващи с този конкурс, за да може да увлечем и българските деца извън граница.“
Г-жа Сербинова, правнучка на възрожденеца благодетел Иван Рашеев, направи така, че да имаме пример за добродетелност. В наши дни тя създаде една нова форма на дарителство, пример на подкрепа, меценатство, приятелство. Неслучайно нарекох церемонията „сърце в програмата на Априловите дни на културата“. Най-малко дарителството това е жест, който успява да събуди човешкото у младите преди да заговорят, потърсят,  разровят паметта  и спасят от нея достойни имена на радетели за просвета и образование.“
    
Д-р Елена Сербинова, фармаколог. Живее и работи в Калифорния, САЩ. Инициатор на конкурса и президент на фондация „Радетел“:
„В началото, когато узря идеята за конкурса, той беше само за Априловската гимназия. След това се разрасна, защото имаше интерес и от други училища, рекламиран от уста на уста. Сега участват ученици от почти половин България. Догодина може би ще го направим и в партньорство с Министерство на образованието и науката. 
Много съм щастлива, че замисълът се поде от Националната Априловска гимназия, а после и от колегите от други училища в страната. Има го интересът към изучаване на история и развитие знанията на децата, на уменията – историческо търсене, прогресивно мислене. Нека те да се учат от това, което са направили техните предшественици, защото никой от нас не се е родил на голата земя. Учредиха се две стипендии за Априловската гимназия – за цялостна работа на ученик (училищна и извънучилищна) с постигнати успехи в издигане престижа на гимназията. Втората стипендия е за развитие дарба на ученик от гимназията в бъдеще.
Пред нас стои идея да се свържем с всички наградени, които започнаха преди седем години. Подготвяме сборник с материали от конкурса за последните четири години.
Фондация „Радетел“ е със седалище в Ню Джърси. Тя е частна фондация, в която участват хора, съпричастни на нашата идея – българи, които живеят много отдавна в Америка, американци с български произход. 
В борда на фондацията участвам като президент и двама българи,  родени в Америка. Средствата се набират доброволно. Популяризираме дейността ѝ тук в медиите. Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се интересува от нас. В момента подготвяме филм за Иван Рашеев, който ще бъде пуснат догодина. Негови са мислите: „Прави така, че когато някой дойде при теб, да си отиде с усмивка“, „Живей ради души, а не ради земли“.
Дарителството е и доброволска работа. В Щатите на доброволство децата се научават още от детската градина. За съжаление, това, което наблюдавам тук при завръщането си, е, че дарителството се приема по-скоро като привилегия на богатите – на хора, които имат някакви цели и не винаги безвъзмездно. Идеята ни е да научим и популяризираме дарителството.
Конкурсът дава възможност за допълнителни точки при кандидатстване във висше учебно заведение извън страната – в Европейския съюз и САЩ. В Щатите има определени точки за извънкласна дейност, което е важно за кандидат-студентите“.

Силвия Стоянова, преподавател по история в НАГ:
„Тържествената церемония се проведе на светлия християнски празник Св. св. Константин и Елена. Пожелахме на всички участници да бъдат като св. Елена – озарени и щастливи, защото името Елена е светлина, огън. Като св. Константин твърди, защото името му означава твърдост. И се надяваме догодина да бъдат постоянни и в сърцата им да грее огънят на хуманитаристиката. 
Последните две-три години участниците поддържат едно и също ниво. Сега те са 50 души от 12 области на страната. Бихме искали и ще се стремим да се включат и български училища в чужбина.  С участието си учениците показвате възможности, знания, новости.
Всяка година конкурсът „История, патрони и дарители на моето училище“ е с различни подтеми. Тази година негово мото бяха думите на Васил Априлов, основател и щедър дарител на първото новобългарско светско взаимно училище „Каквото можах направих, по-хубаво нека направят могъщите“. Догодина за 190 години на училището предвиждаме още по-разнообразна програма“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни