Д-р Янко Колев е новият президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика

За първи българин оглавява престижната организация IAFS. София ще е домакин на конгреса през 2026 г.

Повече...

РЕМО "Етър" отчета 2022-ра

„Необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“, заяви проф. Димитрова пред годишното събрание на музей „Етър“ 

Повече...

Дончев пита Демерджиев какво прави МВР

Запаленият цех във Враниловци влезе в програмата на извънредния парламентарен контрол

Повече...

Деца от училище „Българче“ в Неапол на виртуална разходка в музей „Етър“

Български деца, които живеят в Неапол със семействата си, направиха виртуално посещение на музей „Етър“.

Повече...

Иван Гатев с поглед към съвременната инструментална техника и машини

Днес завършва разговора с известния радиотехник Иван Гатев Христов (I част излезе на 7 февруари в бр. 26 на вестника, II част - в бр. 32 от 17 февруари, III част - в бр. 38 от 25 февруари).

Повече...

Фотографът на „Етър”-а с изложба в Европейската столица на културата

Тихомир Пенов, фотографът на музей „Етър”, откри изложба със свои снимки в Пловдив – европейска столица на културата за 2019 година.

Повече...

Момчил Цонев с отличие в кампанията “40 до 40”

Момчил е едва третият габровец, който получава отличието за шестте години от съществуването му, сочи справка в сайта на проекта “40 до 40”. Сред отличените до момента 240 млади българи, от Габрово са Надежда Савова, основател на Мрежа "Хлебни Къщи", през 2014 г. и Христо Христов, създател на iHelp, през 2016 г., както и свързаната вече неразривно с града Маргарита Доровска - директор на Музей "Дом на хумора и сатирата".

Повече...

Христо Стоянов и съпругата му дариха уникална колекция от картини на Габрово

Писателят ще завещае и 7000 тома книги на Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов”

Повече...

Светла Димитрова: "През 2019 г

Най-важните събития в Етнографския музей на открито "Етър" през изминалата 2018 година, за това, което предстои в музея през тази година, за новите идеи, инициативи и проекти разказва директорът на ЕМО "Етър" Светла Димитрова:

Повече...

Щедро надарен от природата човек, с неизчерпаем ентусиазъм събра и възкреси един романтичен свят

Щастливата и смела идея за създаването на Етнографски музей на открито „Етър“ принадлежи на Лазар Донков – самоук художник, архитект, историк и етнограф по душа. Той е роден на 20 септември 1908 година в Габрово. През 1942 година се жени за Мария Тухладжиева.

Повече...

Момчил Цонев е сред 20-те най-изявени млади личности на България за 2018 г.

Габровецът Момчил Цонев е сред 20-те най-изявени млади личности на България за 2018 г. Отличието се присъжда от младежката организация Junior Chamber International (jCI) в България, част от световна мрежа в над 100 държави от цял свят. Момчил Цонев е отличен в категория „Културно постижение“ заради културния му принос към Габрово.

Повече...

Габровци: „Искаме Дома за юноши да стане Дом за стари хора“

жители на габровските квартали Борово и Сирмани. Те внесоха своите възражения до кмета на Габрово, в което изрично заявяват своята позиция. „Всички ние сме против съобщение на Община Габрово с Х УШ-02-01-28 от 22. 02. 2018 г., да бъдат настанени социално слаби хора от ромски произход в бившия Дом за деца и юноши.

Повече...