Фотографът на „Етър”-а с изложба в Европейската столица на културата

Fotografat-na--Etarr-a-s-izlozhba-v-Evropееskata-stolitsa-na-kulturata
izlojba-tihomir-penov-plovdiv.jpg
Тихомир Пенов, фотографът на музей „Етър”, откри изложба със свои снимки в Пловдив – европейска столица на културата за 2019 година.

Творбите могат да се видят в едно от арт-пространствата в централната градска част – галерия „Arsenal of art”, собственост на галериста Ангел Гешев.

„Безвремие” е наименованието, което обединява фотографии, направени през 80-те години на ХХ век на различни места в България. Върху повечето творецът е запечатал голи женски тела.

Не жената, а спомените за нея са извън времето, смята Тихомир Пенов.

„Ние сме родени от жена. Помним първо майката, а след това бащата. Всеки има прекрасен спомен от някоя жена, все едно кога и къде е преживяването. И този спомен е вечен. Това е безвремието”, казва творецът.

Впечатляващите снимки, които Тихомир Пенов е избрал за изложбата, не са правени в студио. Използвани са естествени места сред природата.

„Избираш момент, който да снимаш. Светлината е важна, за да се получи една творба. В студиото можеш да нагласиш всичко, но е по-скучно. Аз съм снимал във входове, в дворове, сред природата. Фотографиите са правени в период от пет-шест години.”

Тихомир Пенов не за първи път представя голи женски тела. Още през 1983-та, когато е на 23 години, за свои снимки получава първа награда от национален конкурс в Бургас.

Фотографът казва, че не просто е привлечен от голото женско тяло. В него е въплътена красотата. Никога не снима без да спечели доверието на модела си. Прави впечатление, че лицата не се виждат, но Тихомир Пенов казва, че това не е от срамежливост.

„Лицето не е важно, то остарява. Важно е усещането за цялостност на пространството.”

Жените, които Тихомир Пенов снима през 80-те години, и днес биха били модел за красота. Именно това е безвремието и именно затова лицето не е акцент във фотографиите.

Освен голи женски тела, фотографът снима и водата с различните й проявления. Тя също е безвремие. Тихомир Пенов го представя през облаци, лед, през забързан поток и притихнала повърхност.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от БГ Манчестър

Към началото