Дончев пита Демерджиев какво прави МВР

Водеща! Pozhar-t-plamna-na-8-yanuari-v-3-chasa-sutrinta
Пожарът пламна на 8 януари в 3 часа сутринта
Запаленият цех във Враниловци влезе в програмата на извънредния парламентарен контрол

   Производственият цех в село Враниловци, собственост на фирма „Уко България”, влезе в програмата на извънредния парламентарен контрол, който се проведе във вторник в Народното събрание.
    Народният представител Томислав Дончев зададе въпрос на Иван Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи, какво правят органите на МВР във връзка с умишления палеж.
    Припомняме, че на 8 януари малко преди 3 часа в стопански двор в село Враниловци пламват производствена сграда и два автомобила „Мерцедес” на частна фирма за изкупуване на отпадъчни мазнини. Пожарът се разпростира и върху друг съседен имот. 
    Ден по-късно полицията съобщи, че благодарение на професионалните действия и бързата реакция на екипите от РДПБЗН - Габрово е предотвратен крупен пожар в с. Враниловци. В ликвидирането му участвали 12 служители и 2 противопожарни автомобила от Габрово и 1 от Севлиево.
    Собствениците на фирмата показаха видеозапис от камери. На него двама маскирани заливат колите и сградата с някаква течност, която подпалват.
    Окръжна прокуратура - Габрово съобщи, че „провежда разследване по досъдебно производство във връзка с умишлен палеж…”.
    В сряда пресцентърът на ПП ГЕРБ - Габрово предостави запис от парламентарния контрол с питането на народния представител от Габровска област Томислав Дончев и отговора на вътрешния министър.
    Цитираме цялото съдържание на питането:
    „Г-н министър, преди близо две седмици в община Габрово, на територията на село Враниловци гори индустриален обект, собственост на „Уко България”, инвестиция, собственост на нидерландския гражданин Патрик Кайзер. Допускам, даже съм убеден, че сте запознат със случай. Въпреки опитите в началото това да бъде представено като пожар, безспорно е, че става дума за палеж. И да бъдем конкретни – това не е игра с кибрит на деца, това е умишлен палеж, извършен от лица, очевидно опитни, вещи в това занятие. И за да не се появяват спекулации, не става дума за сенчест бизнес, става дума за изключително уважаван работодател, гражданин, компанията е eдин от примерите за корпоративна социална политика. Един от големите дарители в социалната сфера, спорта, благоустройството. Аз, г-н министър, мога да правя политически спекулации, търсейки връзка между този неприятен случай и общата среда за сигурност, но няма да го направя. 

podpleni- sa i dva mikrobusa

Подпалени са и два микробуса "Мерцедес"


Няма да давам и оценка за дейността и работата на службите на МВР. Впрочем тук е редно и справедливо да отбележим, че служителите на „Пожарна безопасност“, по мнение на собствениците, са работили изключително професионално и отговорно.
    Но ще Ви помоля Вие да направите оценка за дейността на органите на МВР по този случай конкретно. Разбира се, без да разкривате оперативни подробности по стартиралото досъдебно производство. 
    Аз съм абсолютно убеден, че скоро Вие или друг министър на МВР ще дължи отговор на обществото за пострадалите граждани.
    Въпросът е следният. Ако една държава не е в състояние да гарантира здравето, живота, имуществото на гражданите, това има последици. Гражданите не желаят да живеят в тази държава, предприемачите не искат да правят бизнес в нея. Което според мен, нарочно ще го кажа в множествено число, не бива да допускаме. Това, което със сигурност не искаме да допуснем, г-н министър, е България да се върне 25 години назад, когато и лични, и проблеми в бизнеса се решаваха по този начин. И това е дълбокият смисъл на въпроса, не само и единствено свързан с конкретния случай”.
    Министър Иван Демерджиев уточни, че сигналът е подаден на телефон 112 в 2.50 часа и потвърди, че се касае за палеж. Досъдебното производство е за престъпление по член 330 (общоопасни престъпления), ал. 2, т. 2 от НК, за което наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години.
    „Аз се срещнах с потърпевшите - обясни министърът, - ситуацията е дискутирана подробно, разбрах какви са опасенията и притесненията на собственика и съм разпоредил на всички служби в министерството да се извършат необходимите оперативно-издирвателни мероприятия и да се установят лицата, отговорни за това деяние. Работи се много активно по темата. Мисля, че въпросният гражданин разбра, че ангажиментът на МВР е сериозен, видя, че има отношение към случая. Ние се стремим не само към неговия, но и към всеки един, който е претърпял нещо подобно. Касае се за сериозно посегателство. Действително той изрази благодарност към Пожарната и аз ще ги наградя. 
    В заключение: Моята задача не е да се връщаме някъде назад, а да отидем някъде напред. Аз многократно съм бил с такива инвеститори на подобни срещи и съм търсил защита от страна на държавата Аз съм човек, който много иска хората  и тяхното имущество да бъдат защитени, ще направя всичко възможно в тази посока и Ви уверявам, че не отиваме назад, а вървим напред. Резултати се виждат и все повече ще се виждат.”
    Народният представител от ГЕРБ Христо Терзийски поиска думата и коментира, че „случаят в габровското село Враниловци е пример, че последните месеци, последните 2 години престъпността набира сила, колкото и да твърдим обратното”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни