Обявиха грипна епидемия в областта

Учебните занятия в област Габрово няма да бъдат преустановени, засега

Повече...

С модерна медицина, съвременни решения и високи технологии. Пациентът за нас е винаги на първо място!

Водещият кардиолог от екипа на СБАЛК - Велико Търново д-р Валентин Кръстев представя кардиологичната болница:

Повече...

Михаела Кокенска, мениджър Клинични операции в Pratia Bulgaria: Участието в клинично проучване е шанс да получиш достъпна иновативна терапия

Клиничните проучвания са малко позната тема за широката аудитория. В Габрово вече 12 години работи структура на Pratia България. Това е платформа от изследователски центрове в шест държави в Европа, която е част от света на клиничните проучвания. На практика чрез тях Pratia предоставя достъп до иновативни лечения, като участието на пациентите в проучванията е на доброволен принцип. Част от екипа на Pratia е Михаела Кокенска, мениджър Клинични операции. Тя е родена в Габрово и носи фамилията на две поколения педагози. Започва кариерата си в сферата на клиничните проучвания оттук и в момента продължава да работи за Габрово.

Повече...

Туберкулозата – Седмица на отворените врати 19 – 23 септември

РЗИ Габрово ще се включи в помощ на лечебните заведения със скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета

Повече...

Маймунската шарка - въпроси и отговори

Маймунската шарка е заболяване, причинено от вируса на маймунската шарка. Това е вирусно зоонозно заболяване, т. е. инфекция, предавана на хората от животни. Може да се предава и от човек на човек.

Повече...

Д-р Минко Михов: Реновирано е АГ отделението за близо 500 хил.лв.

Вилата на Пенчо Семов, собственост на болницата, вече е продадена, ще бъде запазена и възстановена

Повече...

Габрово ще бъде домакин на спортно-терапевтичен лагер „9:0 за хората срещу зависимостите“

От 26 до 28 юни Община Габрово ще бъде домакин на национален спортно-терапевтичен лагер за лица, включени в програми за психосоциална рехабилитация на зависими.

Повече...

Д-р Шандурков: Имаме нова база, но и голям проблем с паркиране на линейките

  Габровският Център за спешна медицинска помощ има нова база на партера в Консултативна поликлиника, чакат ново оборудване и обзавеждане. Но сега екипът повече се притеснява заради трудното паркиране на линейките пред поликлиниката. Основен си остава проблемът с недостига на персонал. Иначе линейките, добре оборудвани, са достатъчни, коментира директорът на Центъра д-р Георги Шандурков.

Повече...

Проф. Николай Желев, който създаде изкуствено човешко сърце с диаметър 1 мм: „Ще може да се подменят „разбити” сърца“

Проф. Николай Желев е световноизвестен учен, признат за гений заради създаването на изкуствено сърце с дължина 1 милиметър.

Повече...

Д-р Минко Михов: Проблемът не е в леглата, а в недостига на персонал

 Има ли много сериозни проблеми с приемането и лекуването на ковид пациенти в габровската болница, как се отразява недостига на персонал, който да се грижи за тях, готовността да бъдат разкрити нови легла при нужда в болницата, коментира нейният директор д-р Минко Михов.

Повече...

Нели Тодорова: „В хосписа се стараем да създадем по-добро качество на живот на болните“

Хосписът е вид лечебно заведение. Хосписът се различава от социалните домове, тук приемането става веднага, приемат се хора в различни състояния. Хосписът не е само за възрастни хора, има и млади с различни заболявания.

Повече...

МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово” ЕООД отвори врати

Жителите на Габрово и региона вече могат да поверят грижата за своето здраве на медицинските специалисти от МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово” ЕООД.

Повече...

51 заразени с коронавирус у нас

8 нови случая на covid - 19 са регистрирани в България.

Повече...

Болницата е под карантина, лекуват само по спешност

"Болницата е под карантина. Работим по спешност, консултираме пациенти, които трябва да бъдат прегледани по спешност. Създали сме такава организация, че карантината да не смущава лечебния процес. Няколко пациенти са постъпили по спешност вчера. Приемат се пациенти, на които трябва да бъде извършена хемодиализа и тези с онкологични заболявания, те са преминали по график, осигурени им са лични предпазни средства. Няма болни лекари от остри респираторни заболявания. Имаме изградена стратегия, която в момента работи. Няма болни, които да са съмнителни за коронавирус, дали има носители не можем да предвидим. Имаме готовност да разкрием достатъчно легла, съобщи д-р Минко Михов, директор на МБАЛ "Д-р Тота Венкова".

Повече...

Две жени болни от корона вирус в Габрово, болницата в карантина

Кметът Таня Христова призовава всички да запазят спокойствие и здрав разум .

Повече...

Д-р Нели Савчева: "Болницата е в стабилно финансово състояние"

В края на миналата година Министерството на здравеопазването е отпуснало на габровската болница 250 хил. лв., които ще се използват за ремонт на покривите заради течове.

Повече...

„Идеал Стандарт – Видима“: „АГ отделението в Севлиево „да бие габровци по бебета“

Компанията продължава с ангажимента си за създаване на по-съвременни условия в отделението

Повече...

Разследват ТЕЛК-решения с невярно съдържание

Габровска област се настани трайно като лош пример в най обсъжданата от два дни новина – източването на бюджета с фалшиви ТЕЛК-решения. Наред със Силистра, Разград, Враца и Монтана името на Габрово бе споменато с нарушения в тази област и от заместник-главния прокурор Иван Гешев и от главния секретар на МВР Ивайло Иванов. В тази връзка прокурор Гешев обясни че е разкрита престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт и Здравната каса.

Повече...

Регионалният хоспис е пълен, но още не е много популярен сред габровци

Макар да съществува от 2007 година, Регионалният хоспис, позициониран в Дряново, не е много популярен като институция и като възможности, смята директорът му Нели Тодорова.

Повече...

И в Деня на сестринството – 12 май, медицинските сестри ще протестират

И на днешния 12 май - Международен ден на сестринството, медицинските сестри не само ще празнуват, а и ще протестират, съобщи председателят на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Габрово Нели Тодорова.

Повече...

Ученици от „Райчо Каролев“ участваха в Празник на здравето

Децата в спортни екипи, нетърпеливи и ентусиазирани, се събраха и под ръководството на своя класен ръководител и ръководител на проекта Светлана Минчева и Ивона Николова – начален учител, се включиха активно в организираните спортни подвижни и щафетни игри. Родителите им ги аплодираха и окуражаваха, а в последните три игри се включиха и те.

Повече...

Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата

Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата ще се проведат в Габрово на 16 април (понеделник) от 10.00 до 16.00 часа в ДКЦ 1, етаж 2, кабинет 26. Инициативата, която придоби популярност като „Клиника на колела“, е част от стартиралата през септември 2017 година в УМБАЛ „Св.

Повече...