Експерти: Недостигът на медици у нас се задълбочава, липсват 1000 лични лекари, 29 000 сестри и 2000 акушерки

B-lgariya-ima-speshna-nuzhda-ot-osche-29-000-sestri
България има спешна нужда от още 29 000 сестри
У нас липсват около 1000 общопрактикуващи лекари, драстичен е недостигът на медицински сестри – над 29 000, броят на психиатрите трябва да се увеличи с близо 70%, а акушерките трябва да са с 2000 повече.

    Това сочат данни от проучване за недостига на медицински кадри у нас, изготвено по поръчка на Съвета за икономически анализи при Министерски съвет, съобщи Нова телевизия. Автори на изследването са доц. Ралица Симеонова – Ганева и доц. Калоян Ганев, преподаватели в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
    Според експертите броят на лекарите на всеки 100 000 души население у нас е леко по-висок от средния за Европа, но главният проблем е, че те са неравномерно разпределени.
    Според Световната здравна организация проблемът се задълбочава навсякъде по света, като се очаква през 2030 г. недостигът на световно ниво да достигне 15 млн. медицински специалисти.
    Причините, които открояват изследователите са няколко. Търсенето на здравни услуги се е увеличило значително в световен план поради нарастване броя на населението, по-дългата продължителност на живота, повишаването на здравната култура и постигнатото по-добро благосъстояние.
    Някои водещи икономики отделят значителни средства за обучение на още кадри, но те са все така недостатъчни. По тази причина на места предпочитат да привличат специалисти от чужбина, допълват експертите.
    Противно на очакваното, дефицитът става все по-осезаем и в Европейския съюз заради конкуренцията между отделните държави по отношение на задържането на специалистите.
    Един от най-важните изводи в проучването е свързан с дефицита на медицински сестри, който експертите определят като изключително сериозен 
    В момента у нас на един лекар се пада по-малко от една медицинска сестра, което прави функционирането на здравната система неадекватно, тъй като не покрива изискването за две сестри на един лекар, а според СЗО, те трябва да бъдат дори 3 на един лекар. 
    България има спешна нужда от още 29 000 сестри, което е дори повече от броя, с който разполагаме в момента. Само столицата се нуждае от над 8000 сестри, сочат анализите.
    Как изглежда разпределението в страната по отношение на някои други специалисти?
    В 5 области разполагат с брой лекари на 100 хиляди души население, по-голям от средния за Европа. Това са областите с трите ни най-големи градове, плюс Плевен и Стара Загора. Във всички останали има недостиг, като той е най-голям в Благоевград, Кърджали и Хасково. Единствената област, в която общопрактикуващите лекари са относително достатъчно е Плевен, а дефицит на психиатри няма само в Ловеч. Като възможни решения за този остър дефицит, авторите на изследването предлагат приоритизиране на обучението на медицински специалисти – в това число и на чужденци, обратно привличане на българските специалисти от чужбина и значително подобряване на условията на труд и на възможностите за кариерно развитие.
    По отношение на разпределението на специалистите по области е налице силен дисбаланс
    Над половината лекари се намират в шест от всички 28 области в страната. Това са освен столицата, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора и Бургас. През последните 20 години, най-голям ръст се наблюдава в броя на лекарите по дентална медицина. Те са се увеличили в половината области на страната. Акушер-гинеколози, психиатри и акушерки бележат слаб ръст в едва между 6 и 8 области. А най-голям е спадът при общопрактикуващите лекари. Няма област в страната, където те да не намаляват прогресивно. Следват ги медицинските сестри, които са се увеличили единствено в София и педиатрите, които са станали повече само във Варна и Бургас.
    Според експертите България попада в този капан в началото на прехода Близо 54 000 лекари достигаме през 1990 г.
    След това броят им започва да спада. След приемането на страната ни в ЕС, той отново тръгва бавно нагоре, но твърде бавно.
    Най-много медицински сестри губим през 2000 година – почти 14 000.
    Засега образователната ни система не успява да компенсира напускането на специалисти, а само да покрие частично загубите, които звучат така – през 2021 лекарите напуснали страната са 1015, а новите лекари са 902, При медицинските сестри числата са по-стряскащи. броят на напусналите е 890, а на новите – 546.
    Известен оптимизъм внушава обаче капацитетът на образователната ни система - една трета от обучените студенти у нас са били чужденци.


източник: здраве.нет - българският медицински портал

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни