В СБАЛ по Кардиология - В. Търново се прилага нов метод за диагностициране на синкоп

Водеща! Denitsa-Nedyalkova
Деница Недялкова
Разговаряме с д-р Деница Недялкова, за да научим повече за този метод

 Д-р Деница Недялкова е родена и отраснала във Велико Търново. Завършва природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ с отличен успех, след което е приета в Медицински Университет гр. София, откъдето се дипломира с отличие през 2018 г. Специализира кардиология под ръководството на проф. Яна Симова. Член е на дружеството на кардиолозите в България и на Европейското кардиологично дружество. Професионалните й интереси са в областта на ритъмно-проводните нарушения, ехокардиографията и превантивната кардиология.


Какво представлява синкопът?

Синкопът е краткотрайна, преходна загуба на съзнание, която се дължи на недостатъчно мозъчно кръвоснабдяване. Той може да е рефлексен – в резултат на нарушение на вегетативната нервна система, или да се дължи на сърдечни причини, като увреждане на сърдечните структури или промени в сърдечния ритъм.

Най-често се среща рефлексният синкоп, при който обичайно има провокиращ момент – емоционален стрес, уплаха, дълго време стоене прав, ходене до тоалетната, рязко изправяне. Пациентът усеща прилошаване, изпотяване, слабост в крайниците, след което припада.

Често ли се среща това състояние?

Синкопът е изключително често срещан, като по последни данни около една трета от всички хора ще преживеят поне веднъж в живота си синкоп. Това е и една от водещите причини за търсене на спешна медицинска помощ. Свързан е с голяма уплаха за пациента и неговите близки, тъй като настъпва внезапно, неочаквано и драматично, често води до травми и наранявания.

 

 

Как се поставя диагнозата?

При синкопа човек губи съзнание и припада, защото мозъкът му не получава достатъчно кръв и кислород, но не всеки припадък е синкоп. Така че, първата стъпка в случай на загуба на съзнание е установяването дали се касае за синкоп или има друга причина за припадък - епилептичен гърч, хипогликемия, неврологично нарушение, интоксикация. В случай, че се касае за синкоп, следващата стъпка е изясняване на неговия вид и механизъм на настъпване. Точната диагноза е от съществено значение за правилното лечение, като консултацията с кардиолог е на първо място, защото сърдечносъдовите причини за загуба на съзнание са най-чести. В СБАЛ по Кардиология провеждаме пълни кардиологични изследвания за уточняване на това състояние – електрокардиограма, ЕКГ- холтер, ехокардиография, а от скоро и тест с наклоняване на тялото.

Разкажете на нашите читатели какво представлява тестът с наклоняване на тялото?

Това изследване е добре известно в световен план и е част от всички утвърдени протоколи за диагностиката на синкоп. Тестът е лесен, безопасен и с висока информативност, като към момента, СБАЛ по Кардиология е единствената болница в Търновска и съседните области, които го провежда. Изследването трае около 40 минути и не е нужно постъпване в болница, за да се извърши. Провежда се, като пациентът ляга на специално обособена маса, която има възможност за наклоняване на тялото в различни посоки и под различни ъгли. Следят се непрекъснато сърдечната честота, артериалното налягане, кислородната сатурация, сърдечния ритъм и промяната им при наклоняването на тялото. Целта на теста е да се пресъздаде какви симптоми е имал пациентът извън болницата, но в контролирана клинична обстановка, тоест да се разбере причината за неговите оплаквания по безопасен начин. Единствените противопоказания са преживян в последните три месеца миокарден инфаркт или мозъчен инсулт.

Каква е ползата от това изследване?

Правилното лечение започва с поставяне на вярната диагноза. За съжаление, опитът ни показва, че при една голяма част от пациентите, които са преживяли загуба на съзнание и синкоп, никога не се открива причината за това. По този начин те не могат да бъдат лекувани ефективно, нито да бъдат предпазени от нови такива инциденти. Различните видове синкоп изискват различно лечение и поведение от страна на лекаря и пациента. Най-често срещаните синкопи – рефлексните, обичайно не са опасни, но изискват обучение на пациента и промяна в начина му на живот, за да се избегне тяхното повтаряне. Понякога обаче синкопът е резултат на по-сериозни причини и може да се наложи поставянето на пейсмейкър. В случай, че се изключи сърдечносъдова причина за загубата на съзнание, пациентът може да бъде насочен към специалист – невролог за допълнително уточняване.

Кои пациенти са показани за провеждане на тест с наклоняване?

За изследването са показани всички пациенти с преживяна загуба на съзнание, за които се предполага синкоп, както и такива които не са губили съзнание, но са имали чувство за настъпващ припадък – внезапно прилошаване, световъртеж, „премрежване на погледа“, чувство за „спиране на сърцето“. Тестът е полезен също за диагностициране на ортостатична хипотония – внезапен спад на артериалното налягане при изправяне, или постурална тахикардия – рязко покачване на сърдечната честота при заемане на прав стоеж.

Тези състояния са често срещани, особено при по-възрастни хора, диабетици, млади жени, и обичайно водят да нарушаване на качеството на живот на пациента. За съжаление обаче, също както синкопа, се оказват не достатъчно диагностицирани.

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни