Млад учен от МУ – Варна с престижна национална награда за изследване на перевенция на сърдечно-съдови заболявания

-D-r-Tatyana-CHal-kova
Д-р Татяна Чалъкова
Д-р Татяна Чалъкова, д. м., главен асистент в Първа катедра по вътрешни болести към Факултета по медицина на МУ – Варна, бе удостоена с престижна награда от Българската лига по хипертония (БЛХ)

Тя получи приза за млад изследовател на БЛХ за 2023 г. на името на проф. д-р Рахнева. Наградата е заради заслугите на д-р Чалъкова в научноизследователската дейност в областта на превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.
    Д-р Чалъкова участва в мултидисциплинарен екип за изследване на сърдечносъдовия риск при болни със захарен диабет тип 1 с дълга давност, спечелил научен проект по Фонд „Научни изследвания“ на МОН с ръководител проф. Виолета Йотова и по Фонд „Наука“ на МУ – Варна с ръководител проф. Йото Йотов. Младият учен показа, че тази група лица са с повишен риск от възникване на сърдечносъдови заболявания и трябва да се вземат рано превантивни мерки. Те по-често развиват артериална хипертония, имат по-голяма съдова възраст от хронологичната им, по-често имат отлагане на калций в съдовете на сърцето. Резултатите от проучването бяха публикувани в редица престижни медицински списания и са представяни на научни форуми у нас и в чужбина.
    Наградата бе връчена на д-р Чалъкова лично от председателя на БЛХ проф. д-р Арман Постаджиян, д.м., по време на Научен симпозиум Артериале: Хипертония, който се проведе с международно участие, който се проведе 22-24 март 2024 г. в гр. София.
    „Поздравяваме д-р Чалъкова с постижението и се надяваме, че това ще е началото на поредица нови и по-големи успехи, които допринасят за издигане на авторитета на МУ – Варна“, казват от вуза.

здраве.нет

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни