Божидар Мечев с наградата на Община Габрово

Отдавна не се е случвало график да е носител на наградата на Община Габрово в традиционната художествена изложба посветена на празника на Габрово. Тя бе връчена на Божидар Мечев от зам. кмета Нела Рачевец с пожелание за нови успехи на него и всички участници.

Повече...

Национален проект "Аз съм Българка!" на Радослав Първанов - в Милано

На 9 и 10 юни авторският проект на младия габровски фотограф Радослав Първанов ще бъде представен на най-мащабното българско фолклорно събитие извън страната.

Повече...

„Карнавална гюрултия” на 20 май в ЕМО „Етър”

С „Карнавална гюрултия” посреща туристите ЕМО „Етър” на 20 май. Ще бъдат изнесени три представления на Държавен куклен театър Стара Загора. Първото започва в 11:00 ч. до Книгопродавницата, второто в 14:00 ч. пред Сакова къща, а третото в 16:00 ч. на площада пред църквата.

Повече...

Ансамбъл "Чинари", Деси Добрева и Николай Славеев излизат на сцената на „Семе българско“

Фестивалните дни ще бъдат изпъстрени с различни инициативи и конкурси, като за първи път „Семе българско“ ще покаже забравените български занаяти и магията на фолклора, запечатали в поколенията българското самосъзнание.

Повече...

Доц. Роберт Цанев е победителят в „Облог в Трявна“

победителя в симпозиума „Облог в Трявна“ червения майсторски пояс на доц. Роберт Цанев, син на проф. Кънчо Цанев, един от корифеите на пластичното изкуство, създал множество шедьоври, приютени в емблематични сгради в страната и чужбина, в галерии и частни колекции.

Повече...

Възстановка на един от най-важните празници за капанците от село Паламарца бе представена в ЕМО „Етъ

„Културите ни се преливат и те също започват да уважават и отбелязват нашите празници, които са свързани с поминъка ни. Овцевъдството е важна част от него”, разказва Юлиана Попова, секретар на Народно читалище „Искра 1893”, село Паламарца.

Повече...

25 години „Звезди в аванс” е една хубава зрялост

Музикалната школа „Звезди в аванс“ на известните габровски музиканти Ваня и Радослав Талеви става на 25 години. Навършването на четвърт век ще бъде отбелязано с голям празничен концерт с участието на бивши и настоящи възпитаници на школата в зала „Възраждане“ на 10 май от 18,30 часа. В шоуто ще се включи и синът на Талеви - Кристиян Талев – Криско, който е и първият им успял ученик. За всеотдайността към музиката, за трудностите и наградите в работата с деца, за споделянето и близостта между ученици и учители в успешния път на „Звезди в аванс“ разговаряхме с Ваня и Радослав Талеви.

Повече...

В град Севлиево се състоя вторият етап от Петия национален преглед на фолклорните ансамбли

В Севлиево се състоя вторият етап от Петия национален преглед на фолклорните ансамбли 2017 – 2018г. на ЦИОФФ – България.

Повече...

Сем. Балджиеви направи дарение за ХГ „Асен и Илия Пейкови“

 Семейство Маргарита и Йордан Балджиеви дариха на Художествена галерия ”Асен и Илия Пейкови” в Севлиево картина на Йордан Балджиев.

Повече...

Първа награда в национален конкурс за най-малките танцьори от „Сивек“

Най-малките танцьори от начинаещата и част от напредналата група на възраст до 10 години на Фолклорния ансамбъл „Сивек“ към Народно читалище „Габрово 2002“ спечелиха първа награда в национален конкурс.

Повече...