Светлин Стефанов: "Карикатурата отваря граници, свързва хората"

Преди дни Светлин Стефанов спечели голямата награда за карикатура на Съюза на българските художници.

Повече...

Анелия Мутафчиева: „Заемната на Регионална библиотека „Априлов - Палаузов” - Габрово работи пълноценно за среща със своите читатели”

За дейността на заемната на Регионална библиотека „Априлов- Палаузов” - Габрово, която не спря дейността си в условията на всички противоепидемични мерки по COVID -19, разговаряме с Анелия Мутафчиева, дългогодишен библиотекар и пиар на културния институт.

Повече...

Лендарт – едно изкуство, което изследва времето и нетрайната същност на земната материя

„Доволен съм от постигнатите резултати”, кратко обобщава впечатлението си от петото издание на симпозиума за лендарт и кинетично изкуство КЕВИС главен асистент д-р Добрин Атанасов, който заедно с Галина Динева създава проектите през 2020 г.

Повече...

Художествена галерия „Христо Цокев“ - Габрово представя „СъученициТЕ“

Тази година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Това се оказа чудесна възможност за нас - екипът на Художествена галерия „Христо Цокев“, да представим пред габровска публика художници свързали житейския или творческия си път с града.

Повече...

Габровският театър покани публика на открита репетиция

Меглена Златева, експерт „Връзки с обществеността”, ДТ „Рачо Стоянов” – Габрово

Повече...

Изложба на Цветан Казанджиев в галерия "Видима"

На 24 юни, сряда, от 18:00 ч.  - изложба "Фрагменти" - живопис, рисунка, графика, на ямболския художник Цветан Казанджиев.

Повече...

Етърската грънчарка Клара живее в спомените на Христо Стоянов

В началото на 80-те години на миналия век един млад журналист от националния вестник „Отечествен фронт“ се завръща за няколко дни в родния си град Габрово. 

Повече...

Кольо Дабков: „В Община Трявна постъпиха 2019 поетични творби за конкурса на името на Петко и Пенчо Славейкови“

До момента в Община Трявна постъпиха 2019 поетични творби на автори от цялата страна за участие в ежегодния Национален конкурс на името на Петко и Пенчо Славейкови, който се провежда под патронажа на Президента на България Румен Радев“ – информира за вестника Кольо Дабков от общината.

Повече...

Юлия Нинова с почетен знак "Златен век"

В навечерието на най - българския празник Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха присъдени тазгодишните отличия „Златен век“ на Министерството на културата.

Повече...

Янислав Янков: „Старият принц още сънува Снежанки и спящи принцеси“

Янислав Янков (псевд. на Йордан Янков Йорданов) е роден на 01.08.1941 г. в Дебелец (Великотърновско). Завършва първия випуск на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" - специалност "Българска филология" (1967).

Повече...

Адриан Новаков: "Гневен съм на консуматорското общество, ще го покажа в скулптура на прасе"

Изкуството е самотно занимание, казват скулптори и художници. Важно е вдъхновението, което не се влияе от пандемията.

Повече...

Млад габровец прави шаржове и карикатури в Лондон

Самуил Димитров е роден през 1995 г. в Габрово. Максимата, която го води напред и нагоре е: „Прави каквото трябва, да става каквото ще“.

Повече...

Тервел Пулев и Лепа Брена – на гости в “Шоуто на Николаос Цитиридис”

Трикратният европейски шампион по бокс Тервел Пулев и легендата на балканската музика Лепа Брена гостуват в "Шоуто на Николаос Цитиридис" - тази вечер в 22:00 ч. по bTV, съобщи пиарът на предаването Радост Пенева

 

Повече...

Областният управител ще даде началото на инициативата „Културен жест“

В навечерието на светлите Великденски празници поставяме началото на инициативата „Културен жест“. Тя е част от предстоящо мащабно събитие, което Областна администрация – Габрово и Държавен архив – Габрово организират съвместно с регионални и местни културни институти и ще посветят на 24 май.

Повече...

Музей „Етър“ е добър пример за прилагане на маркетинг на преживяванията

В публикация на списание „Български фолклор“ музей „Етър“ е представен като добър пример за маркетинг на преживяванията.

Повече...

Нова изложба в галерия „Видима“

Милко Дачев, роден на 24 септември 1951 г. в гр. Троян. Един художник със свеж колорит и нетрадиционни решения. Син е на известния художник и учител Стефан Дачев. През 1969 г. завършва СОУ „Васил Левски“ в родния си град, а през 1977 г. завършва НПГ по Полиграфия, Графика, Фотография и Дизайн, гр. София. Член на дружеството на троянските художници и член на управителния съвет.

Повече...

"Семе българско" за седма поредна година в Севлиево

„Предай нататък" е мотото, под което ще премине седмото издание на националния фестивал "Семе българско", което тази година ще се проведе на едни от най-хубавите празници - Лазаровден и Цветница (11 и 12 април) в парк "Казармите" в Севлиево. 

Повече...

Симеон Спиридонов е предложен за орден „Св. Св. Кирил и Методий”

Творбите му са изложени в галерии и частни колекции по света, но рождения си ден художникът отбелязва с изложба в Севлиево

Повече...

За пръв път в Севлиево гостува известният добрички художник Николай Тодоров.

В изложбатаq озаглавена „Наследство”, той ще представи своето над 15-годишно художествено изследване в областта на древните знаци и символи, завещани от народите, населявали някога земите ни.

Повече...

Лицата на Рой Плейстоу

Изложбата „Лица” на английския художник Рой Плейстоу бе открита във вторник в ХГ „Христо Цокев” Габрово.

Повече...

Започва новият изложбен сезон в галерия "Видима"

На 24 септември 2019 г. (вторник) от 17.30 ч. в галерия "Видима" ще открехнем ръждивите порти на миналото и ще надникнем "Отвъд забвението", за да възкресим паметта за художника Петър Славов – Кера ( 1908 г. - 1988 г.

Повече...

„Лятото на Обичайните заподозрени“ и Стефан Вълдобрев идват в Севлиево

Много музика и настроение очакват севлиевци и гостите на града на предстоящата специална прожекция на „Лятото на Обичайните заподозрени".

Повече...

Уличният фестивал 6Fest пренася карнавалния дух на Габрово в Пловдив

Уличният фестивал 6Fest, който гостува от Габрово в Пловдив на 28 септември, кани пловдивчани и гостите на града да посетят фестивала в карнавални костюми или маски.

Повече...