Китарата на Радослав Талев ще доведе щурци от морето в четвъртък вечерта

Водещият концертиращ изпълнител на класическа китара Радослав Талев ще представи новия си проект „Чудесата в китарата” пред габровска публика на 27 септември от 18.30 часа в зала „Възраждане”. В концерта Талев е включил своя дългогодишен и талантлив ученик Владимир Бойновски.

Повече...

Представят проекта на Радо Първанов в Деня на независимостта във Велико Търново

За представянето на Национален проект "Аз съм Българка!" в старата ни столица в чест на Деня на независимостта, за продължението на проекта, чрез нови снимки, лица и сюжети, за осъществяване на идея си "Аз съм Българка! Аз съм от Габрово!" разказва фотографът Радослав Първанов:

Повече...

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти се провежда в Етнографски музей на открито „Етър”

Важен акцент по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти е Майсторската надпревара, която тази година е по каменоделство. В съвременността този занаят не е запазена територия за мъжете, тъй като участие в надпреварата вземат и две жени – Индия Кърмова е от София, а Цветелина Ангелова е от Пловдив.

Повече...

Хоротека и Илия Луков на събора в Царева ливада

Най-голямото село в Дряновска община - Царева ливада се стяга за събора си, който тази година ще бъде на 24 и 25 август. Поканен е известният народен певец Илия Луков, фолклорни състави. Съборът в Царева ливада събира не само жителите и гостите му, но и хора от околните села, сред които и много чужденци.

Повече...

Мигове от пленера по живопис в Боженци

Шест автори, от тях четирима за първи път в Боженци. С толкова характерни и нееднакви творби участието им в тазгодишния пленер ги прави любопитни, въздействащи.

Повече...

Лепс купи попгрупа на дъщеря си

Любимецът на цяла Русия Григорий Лепс сбъдна най-голямата мечта на второто от четирите си деца – Ева Лепс. Емблематичният музикант, композитор и продуцент, който ще гостува за първи път у нас на 3 ноември в Арена Армеец, подари на 16-годишната си дъщеря собствена поп група, която вече успешно дебютира и на голяма сцена.

Повече...

Ганчовец се стяга за 11-то издание на „Ракия-Магия“

Село Ганчовец се стяга за 11-то издание на есенния фестивал „Ракия-Магия“, който се организира по идея на Кирил Станков, режисьор, сценарист и продуцент, който от живее и твори в дряновското село. Негови филми са „Джулай“, „Три“, „24 часа“, чиято премиера беше в Габрово и др.

Повече...

Духовност, лични емоции и талант представят в изложба базар възпитаници на „Тревненска школа”

Картините на Алина Пенчева впечатляват. Младата художничка представя две свои творчески страни. С абстрактната ни позволява да влезем във вътрешния й свят, да се вгледаме в преживявания от чисто човешки характер, изразени в картини. Другата й страна е свързана с вярата.

Повече...

„Градът” и „8” със статии за ЕМО „Етър”

Две от най-авторитетните български списания – „Градът” и „8”, публикуват статии, посветени на Етнографски музей на открито „Етър” в броевете си за юли и август.

Повече...

Христо Тоцев – майсторът, който не обича бетона и може да намери мястото на всеки камък в един градеж

Христо Тоцев е на 35години от Габрово. Историк по образование и магистър „Културно историческо наследство“. От 12 години се занимавам със строителство и по-конкретно с реставрация на стари къщи. Поканен е за участие в образователната програма „В света на старопланинската архитектура”, която се провежда в ЕМО „Етър” от 10 до 12 август.

Повече...