Маргарита Калчева: „Усещам възрожденския дух на габровската публика“

Ноемврийското начало на камерните концерти бе отново с програма -  избрано от публиката. Акценти бяха: произведение от късния барок - Бах „Концерт за две цигулки и струнен оркестър” (вариант за цигулка и контрабас) с гост солист Маргарита Калчева – контрабас, и Христофор Михайлов - цигулка;  „Адажието из Симфония № 5” на Густав Малер, композитор  от новогерманската романтична школа; Марин Големинов „Концерт за контрабас и оркестър”, една от последните творби на композитора с преобладаваща носталгия и др.  Солистите и Габровския камерен оркестър посветиха концерта от 7 октомври на виолончелистката Елена Вълкова с пожелания за здраве и да продължи да радва с присъща всеотдайност към изкуството.
 Солистката Маргарита Калчева, една от най-изявените български контрабасисти, водач на контрабасовата група в Симфоничния оркестър на БНР, която габровската публика очакваше,  бе любезна да сподели за читателите своите впечатления от гостуванията си, настоящи и бъдещи изяви.

Повече...

Изложба на Петко Недялков в НГПИ “Тревненска школа”

Десет години след дипломирането си в НГПИ “Тревненска школа”, младият скулптор Петко Недялков се завърна в художественото училище със самостоятелна изложба. Моментът беше емоционален, не само за него, но и за бъдещите възпитаници на училището.

Повече...

Рокля на MYOO COUTURE на премиерата на филма “Чудо” с Джулия Робъртс и Оуен Уилсън

Не е възможно тази вълнуваща история да не бъде разказана, още повече, че е свързана с габровките Валентина и Йоана Дочеви - майка и дъщеря, и тяхното ателие MYOO COUTURE. С тяхна рокля дефилира по Червения килим малката артистка Еле Маккинън (Elle McKinnon) на представянето на филма „Чудо“ („Wonder“) преди една година на 15 ноември в Лос Анджелис.

Повече...

Мими Николова: „В Габрово се чувствах като хвърчащите хора на Валери Петров“

В събота в МОЛ Габрово беше последният концерт от поредицата "Съботни евъргрийни", организиран от НЧ „Будителите-2017“ в Габрово. Те бяха със специалното участие на Мими Николова, заедно с пианиста Петър Железаров. Нейните изпълнения бяха съпроводени с бурни овации.

Повече...

Иван Христов-Грога показва своето „Малко бягство“ в галерия „Видима“

Специалистите определят стила на рисуване на художника като хиперреализъм със сюрреалистичен привкус. И в реалността и в творчеството си, Грога живее близо до природата и далеч от суетата на цивилизацията.

Повече...

Изложбата „Дизайн на музейни експозиции“ възстановява прекъснатата връзка между образованието и професионалните общности

Промените, настъпили в България след 1989 година, неизменно оказват своето влияние и върху отношенията между институциите, развиващи дейност в областта на културата. По това време специалността, позната днес като „Рекламен дизайн”, се нарича „Художествено-пространствено оформление”.

Повече...

“Малкият принц“ пътешества по три моста над Янтра

Млади ентусиасти от „Фондация „Габрово - преди и сега“, решили да направят Габрово по-привлекателен и активен град, обновиха скучните и замърсени с окъсани афиши електрически табла край река Янтра.

Повече...

Майсторството на разказвача Стефан Северин в новата му книга „За какво беше всичко…”

Тя беше представена на 2 ноември при голям интерес от страна на колеги, дългогодишни приятели и познати, много от които пазят трайни спомени от времето на Клуба на дейците на културата – Габрово, място на артистичната габровска бохема.

Повече...

Специална награда за севлиевската поетеса Христина Борисова-Главанова

Още една награда за поезия добави в богатата си колекция поетесата от Севлиево Христина Борисова-Главанова. Този път тя спечели специална награда в току що приключилия национален литературен конкурс в Свищов - „Свищовски лозници“. Христина се представи със стихотворението си „Щастливо завръщане“.

Повече...

Трио „Звън“ посвети две първи награди на празника на Севлиево

Две първи награди в рамките на една седмица добави трио „Звън“ към творческата си биография, които посвети на празника на родния град - Севлиево.

Повече...