Градският пейзаж в творчеството на Никифор Цонев (1928-2003) - акцент на месец януари 2021 г.

Автор: Станислав Гончаров, екскурзовод в ХГ "Христо Цокев" Художествена галерия „Христо Цокев” има удоволствието да представи за акцент на месец януари картината „Бяла къща” на Никифор Цонев – един от най-изявените русенски художници.

Повече...

Мириам Енгел създава танци по истински любовни истории

Мириам Енгел, дъщеря на Микаела Енгел, правнучка на големия габровски индустриалец Иван Хаджиберов, създава танци по истинските любовни история, преживяни от гражданите на Йерусалим, разказа нейната майка.

Повече...

Изложбата „Габрово - център на знание и просвета“ гостува в МОН

Изложбата „Габрово – център на знание и просвета” на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката.

Повече...

Почетният гражданин на Севлиево акад. Юхновски направи ценно дарение за севлиевската библиотека

В месеца на Народните будители севлиевската Градска библиотека получи ценно дарение – планетарен настолен скенер CZUR Aura.

Повече...

Портали към тишината

Галерия „Видима“ представя изложба живопис на Александър Алексиев - Хофарт

Повече...

85 000 лв. безвъзмездно за подпомагане на занаятчиите в музей „Етър“

За всяка от 17 работилници в музей „Етър“ ще бъдат предоставени по 5 000 лева от държавния бюджет.

Повече...

Проф. Надежда Драгова, която има изключителен принос за популяризиране на Гладичовия препис, е отличена с почетен знак "Златен век" - огърлие

Проф. Надежда Драгова, която има изключителен принос за популяризиране на Гладичовия препис, е отличена с почетен знак "Златен век" - огърлие

Повече...

Пламен Генчев: „Работата в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека е среща с един безкраен свят на творчество и красота”

Отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” Габрово е място, което дава възможност на посетителите да се запознаят с различните видове изкуства.

Повече...

VII Международен фотосалон Пловдив 2020

Николай Георгиев, екскурзовод в ХГ "Христо Цокев" - Габрово

Повече...

Светлин Стефанов: "Карикатурата отваря граници, свързва хората"

Преди дни Светлин Стефанов спечели голямата награда за карикатура на Съюза на българските художници.

Повече...

Анелия Мутафчиева: „Заемната на Регионална библиотека „Априлов - Палаузов” - Габрово работи пълноценно за среща със своите читатели”

За дейността на заемната на Регионална библиотека „Априлов- Палаузов” - Габрово, която не спря дейността си в условията на всички противоепидемични мерки по COVID -19, разговаряме с Анелия Мутафчиева, дългогодишен библиотекар и пиар на културния институт.

Повече...

Лендарт – едно изкуство, което изследва времето и нетрайната същност на земната материя

„Доволен съм от постигнатите резултати”, кратко обобщава впечатлението си от петото издание на симпозиума за лендарт и кинетично изкуство КЕВИС главен асистент д-р Добрин Атанасов, който заедно с Галина Динева създава проектите през 2020 г.

Повече...

Художествена галерия „Христо Цокев“ - Габрово представя „СъученициТЕ“

Тази година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Това се оказа чудесна възможност за нас - екипът на Художествена галерия „Христо Цокев“, да представим пред габровска публика художници свързали житейския или творческия си път с града.

Повече...

Габровският театър покани публика на открита репетиция

Меглена Златева, експерт „Връзки с обществеността”, ДТ „Рачо Стоянов” – Габрово

Повече...

Изложба на Цветан Казанджиев в галерия "Видима"

На 24 юни, сряда, от 18:00 ч.  - изложба "Фрагменти" - живопис, рисунка, графика, на ямболския художник Цветан Казанджиев.

Повече...

Етърската грънчарка Клара живее в спомените на Христо Стоянов

В началото на 80-те години на миналия век един млад журналист от националния вестник „Отечествен фронт“ се завръща за няколко дни в родния си град Габрово. 

Повече...

Кольо Дабков: „В Община Трявна постъпиха 2019 поетични творби за конкурса на името на Петко и Пенчо Славейкови“

До момента в Община Трявна постъпиха 2019 поетични творби на автори от цялата страна за участие в ежегодния Национален конкурс на името на Петко и Пенчо Славейкови, който се провежда под патронажа на Президента на България Румен Радев“ – информира за вестника Кольо Дабков от общината.

Повече...

Юлия Нинова с почетен знак "Златен век"

В навечерието на най - българския празник Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха присъдени тазгодишните отличия „Златен век“ на Министерството на културата.

Повече...

Янислав Янков: „Старият принц още сънува Снежанки и спящи принцеси“

Янислав Янков (псевд. на Йордан Янков Йорданов) е роден на 01.08.1941 г. в Дебелец (Великотърновско). Завършва първия випуск на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" - специалност "Българска филология" (1967).

Повече...

Адриан Новаков: "Гневен съм на консуматорското общество, ще го покажа в скулптура на прасе"

Изкуството е самотно занимание, казват скулптори и художници. Важно е вдъхновението, което не се влияе от пандемията.

Повече...

Млад габровец прави шаржове и карикатури в Лондон

Самуил Димитров е роден през 1995 г. в Габрово. Максимата, която го води напред и нагоре е: „Прави каквото трябва, да става каквото ще“.

Повече...

Тервел Пулев и Лепа Брена – на гости в “Шоуто на Николаос Цитиридис”

Трикратният европейски шампион по бокс Тервел Пулев и легендата на балканската музика Лепа Брена гостуват в "Шоуто на Николаос Цитиридис" - тази вечер в 22:00 ч. по bTV, съобщи пиарът на предаването Радост Пенева

 

Повече...

Областният управител ще даде началото на инициативата „Културен жест“

В навечерието на светлите Великденски празници поставяме началото на инициативата „Културен жест“. Тя е част от предстоящо мащабно събитие, което Областна администрация – Габрово и Държавен архив – Габрово организират съвместно с регионални и местни културни институти и ще посветят на 24 май.

Повече...

Музей „Етър“ е добър пример за прилагане на маркетинг на преживяванията

В публикация на списание „Български фолклор“ музей „Етър“ е представен като добър пример за маркетинг на преживяванията.

Повече...