Голямото лятно приключение "Приеми ме на село"

Момичетата и момчетата, участници в Академията "Приеми ме на село", днес ще дърпат традиционни баници с боб, ще правят сладко от тиквички, ще косят, ще ходят с менци за вода в село Саботковци, обяснява Габриела Йосифова, председател Съвета по наркотични вещества, един от организаторите на инициативата.

Повече...

Музикалното партньорство Тун - Габрово - триумф на изпълнителско майсторство

За поредна година завършването на творческия сезон на Габровския камерен оркестър бе ознаменуван с един забележителен концерт осъществен в партньорство с приятелите от град Тун, Швейцария.

Повече...

Галерия „Видима“ закри сезона с „Париж нощем“ на Евгени Недев

Севлиевската галерия „Видима“ закри пролетния творчески сезон с изложбата „Париж нощем“ на габровския художник Евгени Недев, директор на ХГ „Христо Цокев“ в Габрово и председател на габровската секция на СБХ.

Повече...

Христо не се ли пише с "Х"?

Христо не се ли пише с Х? - попитал Евгения Атнасова Христо Явашев, когато тя му представила своята книга „Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове“. За търсещите националната идентичност на родения на 13 юни 1935 г. в Габрово артист въпросът би бил поредният еднозначен отговор. В случая Женя, съпреживяла през 2016-та на Изео сътворението на една от най-впечатляващите, вдъхняващи и спираща дъха инсталации на художника, едва ли би могла да избере по-точно заглавие.

Повече...

Акцент на месец юни в Художествена галерия „Христо Цокев“ - Габрово

 В една своя статия Валерий Д. Пощаров пише:  „Бургас не е просто град на морето. Бургас е необяснима магия – с покоряващата си непринуденост, със старите си солени улички, изтичащи към голямата вода, с барабските си кръчми и кафенета, в които все още можеш да видиш мъже, говорещи и пиещи красиво. Ако в някоя от бургаските кръчми видите художника Георги Баев, той ще е в обкръжението на няколко негови аркадаши.

Повече...

В галерия „Видима“ показват „Париж нощем“ на Евгени Недев

Евгени Недев е млад художник, но зад гърба си вече има много успехи и доказани постижения. Роден през 1984 г., през 2007 г., той завършва ”Иконография” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, следва магистърска програма Арт Мениджмънт в Пловдив през 2008-2009 г. От 2012 г. е директор на ХГ „Христо Цокев” в Габрово.

Повече...

Изложба „Златни страници на българската илюстрация” – Илия Бешков и учениците му

Изложбата на ХГ „Илия Бешков” - Плевен представя 94 оригинални илюстрации на значими и обичани български графици от средата на 70-те и 80-те години на XX век, спечелили награди в България и чужбина.

Повече...

Габрово с 4 награди от ученическия театрален фестивал "Климент Михайлов"

Веселин Маринов от младежки театрален състав ”Смехоранчета” при НЧ ”Св. Св. Кирил и Методий - 1928” с ръководител Виктория Петрова получи награда за главна мъжка роля - на Змея в спектакъла „Змейова сватба” от Петко Тодоров. Лилия Пашова, която играе Марта Билярката в същата пиеса, взе отличие за поддържаща женска роля.

Повече...

Хорът на Елена Назърова просълзи и мъжете

С концерта спектакъл „Пеем за любовта” диригентът Елена Назърова и смесеният хор „Априлов - Палаузов” просълзиха и мъжката половина в зала „Възраждане”. Тази емоционална подробност е изключително важна заради факта, че доста габровци предпочетоха традиционната годишна изява на хора пред старта на Световното по футбол.

Повече...

Изложбата "Пътят на образованието в славянския свят" беше представена на Комитета по образование към Съвета на ЕС

Международната изложба "Pats of education in the Slavic Word" с участието на Националния музей на образованието беше представена на Комитета по образование към Съвета на ЕС, който проведе изнесено заседание на 7 и 8 юни във Варна.

Повече...