Остават две седмици до началото на Gabrovo Game Jam

В дните 26 - 28 януари Музеят ще събере на едно място програмисти, художници, аниматори, писатели, любители на настолните и компютърни игри. Обединени в отбори, те ще трябва да разработят компютърна или настолна игра до ниво прототип, след което да я качат в платформата на Globаl Game Jam.

Повече...

Художникът мислител

Спомням си първото ми докосване с творчеството на Цветан Колев. Тъкмо бях постъпил на работа в музея и дежурих като екскурзовод в Калинчевата къща в Трявна. Тогава там беше подредена картинната галерия „Гъбенски”. Качих се по стълбите на втория етаж и спрях на чардака. Бях се изправил пред едно голямо синьо платно. Загледах се в картината.

Повече...

Геньо Генев: „Народният танц - тази магия и изкуство е моят живот”

хореограф, творец на тематични танци за детски състави, отличен познавач на танцовия и песенен габровски фолклор. Човек запленен от танцовото изкуство, който умее с тънко чувство за хумор в сатиричен стил да реди в рими нещата от живота.

Повече...

Прочутият „Флекс балет Русия” завладя сърцата на публиката с новото шоу „Фанатика”

Това бе среща на руското танцово изкуство със съвременната хореография - екстремни танци, визуални ефекти и много емоционална атмосфера. „Флекс балет Русия” пристига в България като част от световното си турне през тази и следващата година, което включва градове от цяла Русия, Китай, Германия, Франция, Италия, Швеция.

Повече...

Маргарита Доровска: „ДХС търси спонсори за преустройство на залата за габровския хумор“

В музея Дом на хумора и сатирата вече имат готов идеен проект за обновяване и преустройство на една от най-любимите и посещавани експозиции в него – зала 1, посветена на корените на габровския хумор. Според директора на Дома Маргарита Доровска тази зала е портал към историята и прозорец към бъдещето.

Повече...

Писателят Ивайло Гогов впечатлен от млади таланти в НАГ

В писмо до директора на НАГ Снежана Рачевиц Гогов пише: "Изключително съм впечатлен от представянето на Вашите ученици Мирела Казакова, Ана-Мария Антонова и Теодор Мицев.

Повече...

Светослав Косев: „Художниците винаги са търсили възможността да използват новаторски технологии“

В деня на студентския празник, 8 декември, в Дома на хумора и сатирата беше открита дигиталната инсталация „Интерактивно-генеративни формации 2014-2017“.

Повече...

Кристина Сидорова: „Хората с увреждания заслужават нашата грижа не само един ден в годината“

Международния ден на хората с увреждания - 3 декември. Двамата представители на социалистическата партия левицата посетиха клуба на организацията на ул.“Пенчо Постомпиров“ в Габрово. Както всяка година и сега те подпомогнаха клуба, поднесоха цветя и поздравителен адрес, по случай Международния празник.

Повече...

Траяна Цанкова и Гала Ботева с награди от ,,Euro Pop Music Vision” в Румъния

ноември в култовия „Arcub“-клуб в румънската столица се събраха избрани след селекция участници на възраст от 4 до 18 години от Румъния, Италия и България.

Повече...

Виолета Цонева: „Голям късмет е да имате изложбите за Кристо и Жан-Клод”

Виолета Цонева е приятелка от детството с габровската художничка Ема Вертерова. Тя й гостува в Габрово по време на откриването на Петото годишно време - Карнавалното, и с голям интерес разгледа изложбите с проекти на Кристо и Жан-Клод и живота на семейство Явашеви в Габрово, уредени в Дома на хумора и сатирата. Виолета е интересен събеседник, който е посетил около 40 страни в четири континента. По съвет на баща си води дневник на пътешественик. Нейни пътни бележки са публикувани в списание „Везни”, приемник на Гео-Милевото списание „Везни”. При срещата с нея тя бе любезна да разговаряме за читателите на „100 вести”.

Повече...