Протестиращите: „Не искаме да стоим в блатото“

„Не искаме да стоим повече в блатото, в което ни вкараха родните управляващи“ - заявиха категорично нееднократно вчера протестиращите в Габрово. Точно в 12,00 по обед пред Спортна зала „Орловец“ се събраха множество габровци - със знамена и плакати „Долу мафията“, „Оставка“, „Искаме по-добър живот“ и т.н. С развети знамена, с вувузели и обикновени свирки те огласиха наоколо и десетки автомобили в колона потеглиха към центъра на града. Успоредно с тях се движеха немоторизираните габровци, които показаха, че не искат да живеят повече в мизерия и настояват за достоен живот. „Радвам се, че тук има млади хора,на моята възраст и дори по-млади от мен - сподели габровец. - Виждам съзряването на един народ,на гражданското общество в нашия град. Виждам, че „народът порасна с няколко века“, както е казал поета. Но всички ценни неща стават с бавни темпове“.

Повече...

Двама евродепутати в дебат с младежи в Габрово

Асим Адемов от Европейската народна партия и Петър Курумбашев от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент ще се включат в дебат с младежи на 16 ноември в Габрово. 

Повече...

„Веднъж на Жеравна - винаги на Жеравна!“

Три дни – 17, 18 и 19 август, продължи родолюбивата инициатива в Жеравна , наречена Фестивал на народната носия. Габровското присъствие по традиция е внушително. И тази година на „най-българският фестивал“ присъстваше голяма група от Габровско.

Повече...

Японски деца пишат върху пясък в Националния музей на образованието

Техният преподавател г-н Ишида Хироки сподели, че е впечатлен от училищната система на поощрения и наказания през Възраждането. Той подчерта, че както в България, така и в Япония обществото засвидетелства почит и уважение към инициаторите и основоположниците на просветните традиции.

Повече...

Децата в Поповци ще се запознават с професиите на бъдещето

Децата в Поповци ще се запознават с професиите на бъдещето. Такъв ще е акцентът в тазгодишното Лятно училище, организирано от секретаря на читалище „Дядо Стойно – 1927“ Недялка Пенева. Децата от района на кметството са 120, като в училищна възраст са един пълен автобус, който всяка сутрин ги вози до габровското училище „Райчо Каролев“.

Повече...

В Съботковци пак канят на „От нищо – нещо“

В миналогодишния събор участваха 14 читалища от област Габрово. В кулинарната изложба бяха представени над 100 ястия, типични за Габровския край под мотото „От нищо – нещо”. Фантазията и кулинарните умения на участниците затрудни доста журито.

Повече...

Иван Ненов: Провъзгласявам Габрово за Велико Габрово

Повече от половин час приятели, колеги, съратници поздравяваха с цветя и подаръци Иван Ненов, първият демократично избран кмет на Габрово за 80-годишнината му. А Ритуалната зала на Общината едва побра желаещите да почетат юбилея му.

Повече...

Тамлиерите наградиха деца за „Рицарят в мен”

За четвърта година Командерия „Св. Лазар Български”, част от Ордена на Рицарите тамплиери Велик Приорат България, награди участниците в регионалния етап на конкурса за детска рисунка „Рицарят в мен”.

Повече...

„Да даряваш значи да си щастлив”

Какво всъщност е доброто, колко важно е да си съпричастен, как подадената ръка дава сили и смисъл да
продължиш напред дори и в най-трудните моменти - воден от любовта. Отговорите на тези въпроси изпълниха със съдържание, много топли емоции и човешко добротворчество неделната сутрин в СЗ „Орловец”.

Повече...