Надя Колева: „В Габрово вече има фондация в помощ на жени, претърпели насилие - F.L.Y”

Водеща! Nadya-Koleva
Надя Колева
Ружа Любенова В навечерието на най-светлия християнски празник – за добрите каузи и реализацията им разговаряме с Надя Колева от платформата Граждански Контрол Габрово.

- Г-жо Колева, известна сте като непримирим борец с обществените и общински грешки и недоразумения, но габровци ви познават и като активен участник в различни социални дейности. Добротворчеството е една от тях. Разкажете ни повече за тази дейност, за сайта „Габровци майки и татковци”, както и за актуалната кампания „Надежда за Витомир”. Какви са впечатленията Ви от хората от региона – откликват ли на добри каузи, или повечето са улисани в своите си проблеми?

- Каузите и добротворческата, както и доброволческата дейност вече са станали част от моето ежедневие! Декември винаги е един такъв месец, в който човек си прави равносметка какво е постигнато през годината и, както и другите години, аз мога да “отчета” една доста натоварена от към такива дейности година - като започнем още в самото начало с каузата за децата от Украйна, настанени в базата в Рибарица – тогава имаше над 150 деца там, за които събрахме толкова много играчки, игри, занимателни и спортни неща, че се наложи да се организираме няколко коли, с които да ги закараме! Но по-вълнуващо беше участието на Драматичен Театър “Рачо Стоянов” - Габрово и Людмила Оспадова от Украйна, с които организирахме и театрално представление за тези деца, това се случи в края на Януари. Последва една друга акция, част от инициатива на Национална Мрежа за децата, с които си партнирам – раздадохме ваучери за храна на стойност 8000 лв. на нуждаещи се семейства в Габрово!

През цялата година отново на доброволчески принцип, творим с децата, които посещават редовните ни арт работилнички, които организираме с НЧ “Трептящо сърце - 2011” и ИМКА, и които лично на мен са ми любими, защото виждам, че децата на Габрово са изключително любознателни, талантливи и имат прекрасни умения, които, надявам се, ще продължим да развиваме, заедно!

За Деня на Детето организирахме и изложба с детски рисунки, в която взеха участие точно 100 дечица от Габрово, а 3 от децата получиха и плетена играчка, изработена от Биляна Вълкова по картините, които бяха нарисували сами! Инициативата ни бе подкрепена от ОУ ”ИВан Вазов”, които ни предоставиха тяхна зала за самата изложба, а всички деца получиха награди и грамоти, защото аз вярвам, че труда, старанието и творчеството трябва да се насърчават! За изложбата ни помогна и музейният дизайнер Мартина Венкова, която е наистина талант в тази дейност!

След това започна кампанията за Мони, която вече се лекува в Германия, за щастие – всичко при нея върви по план! Тогава ни хрумна тази идея, тя всъщност е на Владимир Стефанов. Та, идеята е да предоставим възможност на фирмите да използват нашата ФБ платформа – Граждански Контрол, за да рекламират дейността си, като същевременно сами определят по какъв начин да помогнат на Мони! Включихме и групите Габровски майки и татковци, на която също съм админ, заедно с Весела Димитрова и Инна Тотева, както и групите Свободно Габрово, Похвалите и абсурдите на Габрово и Габровска пролет. И се оказа всъщност доста интересна и полезна инициатива, която в момента прилагаме и за каузата за Витомир.

Каузата за Витомир стартира с призив, обявен от неговите родители - да отделим част от парите, предвидени за букети за 15 септември и по този начин се събра първоначалната сума, която им позволи да заминат в Германия, където се намират в момента и където текат изследвания за определяне на точното му състояние, въз основа на които ще бъде определено и по-прецизно и какво ще е последващото лечение за него.

Всъщност, историята на Вито е историята на много деца, че и възрастни хора в България - за съжаление, се оказва, че нашата здравна система не може да предложи най-новите и най-адекватни лечения на тежките болести - лечения, които в чужбина са вече практика и се прилагат бързо и ефективно! Не мога да не спомена случая на Зари – нейната кампания бе през 2021 година, когато Зари бе едва на 4 годинки! Тук лекарите бяха казали, че трябва да се чака детето да навърши 10-12 години, за да се премине към оперативно лечение за удължаване на едната є кост на едното краче, което беше с около 4 см по-късо от другото, а в Турция (също и на други места) такива операции се правят именно на по-малка възраст и, знаете ли - след операцията в Турция, Зари вече посещава часове по акробатика, при това има талант! Удоволствие е да виждам как децата, на които помагаме, не само, че оздравяват, но и успяват да надмогнат тези тежки изпитания и да се развиват, при това съвсем нормално!

А Вито е едно прекрасно 16-годишно момче, на което съдбата е отредила нелек избор, изпращайки му това изпитание със заболяването Негерминомен герминативно клетъчен тумор на ЦНС. След 4 курса на химиотерапия в онкологично отделение на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" и 23 процедури лъчетерапия, туморът е вече в ремисия, но зрението на Вито е сериозно засегнато. Тук лекарите не дават надежда, за това семейството търси и намират вариант за лечение в клиника в Германия, но първоначално обявената сума от 180 000 евро е непосилна за едно средностатистическо семейство, за това и започна и кампанията за Вито. Дотук има организирани 2 благотворителни концерта, в които взеха участие много от талантливите деца и състави на Габрово, няколко базара, включително и в Севлиево, също в момента и някои от училищата се организират в Коледни благотворителни базари, в полза на Вито, което е прекрасно! Нашият Благотворителен Коледен базар “Надежда за Витомир” бе на 16 декември.

Последните каузи за тази година, които организирам и в които взимам участие са всъщност още няколко. Едната е отново на НМД – за поредна година ще успеем да зарадваме над 2500 деца в неравностойно положение от цяла България с желана от тях книжка за Коледа. За Габрово децата са 122 и лично съм се заела със задачата всяко от тях да получи това, което си е заявило, защото всяко дете заслужава да има подаръче за Коледа, а какво по-прекрасно от любима книжка!

Междувременно, организирам и инициатива за коледни подаръци на още 53 деца от Украйна, които са настанени в една от базите в Златни пясъци, а също и на останалите в момента вече 14 деца от Рибарица, които бяха преместени в Етрополе – те са футболисти и са вече част от младежкия отбор на Етрополе!

Така за Коледа ще успеем да зарадваме 189 деца – малки и по-големи! Няма нищо по-ценно от детските усмивки!

Прекрасно е да виждам как общността ни се обединява около каузите, като тези за Мони, Зари, Вито и още много, на които успяваме заедно да помогнем, защото за сам човек това би било непосилна задача! Виждам как доброто и желанието за съпричастност обединяват, и тези, на които искаме да помагаме, ставаме все повече, което е знак, че обществото ни се събужда! Редовно в каузите се включват и училищата и детските градини, както и Регионален Център – Габрово – т.е. успяваме да въвлечем в Доброто и децата и това считам за основополагащо за развитието на обществото ни, иначе казано – щастлива съм, че децата стават активна част от каузите, които ни обединяват!

Темата за каузите е дълга, но има и нещо, което не ми дава мира и това е отношението на държавата ни, която някак “свикна” някой друг да є върши работата, и това се отнася не само за благотворителните каузи за събиране на средства за лечение в чужбина, макар че при тях е болезнено вече отсъствието на държавата ни! Не мога да приема за нормално, че сме единствената държава - член на ЕС, в която все още НЯМА национална детска болница, а се налага да спасяваме дете по дете навън, при положение, че имаме прекрасни лекари и тук и те биха се справили не по-лошо от колегите си, в това съм сигурна, но няма база и няма изградена система! Не можем да си позволим да губим детски животи, защото държавата ни не си е определила за приоритет нещо толкова есенциално, каквото е Националната детска болница, например – нейното изграждане се бави вече 40 години! Това е, меко казано, неприемливо!

- Забелязахме, че сте един от редовните слушатели на сесиите в Общинския съвет в Габрово... Как работят новоизбраните съветници, кажете ни впечатленията си?

- Габровци знаят, че самата аз бях кандидат за член на Общински съвет, което бе моята първа крачка към политиката, макар и от гражданската квота. Заседанията на Общинския съвет би следвало да са интересни за всички габровци, защото там заседават всъщност нашите представители и се вземат решения за бъдещето на нашия град! За работата на новите общински съветници ще съм лаконична – малко на принципа “или добро, или нищо”! Вижда се, че има леко разместване на “пластовете”, така да го наречем, има нови лица в ОбС и това би следвало да е добре! От друга страна, няма как да не се забележи, че се организират “извънредни” заседания с основна тема – повишение на заплатите на кмет, председател на ОбС и от там – и на самите членове на ОбС. Какво налага извънредност в един такъв въпрос, аз не мога да отговоря! Забелязва се и че имаше нарушения още на първото заседание, когато бяха изключени камерите и голяма част от заседанието си остана... на тъмно! Как ще работят новите, а и старите членове на ОбС - мисля, че тепърва предстои да разберем! И следва да се вълнуваме от това, което се обсъжда на заседанията, защото то засяга съвсем пряко всеки един от нас!

- Какво най-много Ви дразни от практиките и дейностите на органите на местното самоуправление? Какво трябва да изисква гражданството от призваните да му служат?

- Това, което наистина дразни е, че се правят опити да се заобикаля прозрачността, че гражданските сигнали сякаш потъват някъде и до решения на конкретни казуси, повдигнати от страна на гражданите, се стига по-скоро по изключение! Забелязва се една дистанцираност от гражданите и техните ежедневни проблеми, за сметка на чисти ПР-акции, които са в ярък контраст с ежедневието на редовия гражданин! Работата на общинските органи трябва да е преди всичко в услуга на гражданите и да се работи с мисъл за проблемите на хората, които не са никак малко! При това, трябва да се работи максимално прозрачно и целесъобразно, да има обществени обсъждания на големите проекти, например, които се предполага, че са от особено обществено значение, да се търси пряка връзка с гражданите и те да бъдат ангажирани и с решаването на проблемите. За съжаление, това липсва!

- Видяхме възмущението ви от факта, че в дневният ред за заседанието на ОбС – Габрово на 21 декември, последното за тази година, се предлага едни неусвоени средства по програма „Култура” в размер на 14 992 лв. да бъдат похарчени за закупуване на допълнителна коледна украса за ул. "Брянска” и ул. “Аврам Гачев“. Вие, като човек, работещ в сферата на икономиката, смятате ли, че общинските пари се влагат точно там, където са най-необходими.

- Да, забелязах тази точка от дневния ред на заседанието, планирано за 21 декември, което ще е и последното за тази година, и нямаше как да не реагирам, тъй като е най-малкото странно да се купува коледна украса на 22 декември, като никъде не се вижда приложен какъвто и да било анализ на нуждите от такава украса, която да бъде закупена така, някак, спешно! Съвсем не казвам, че габровци няма да се радваме на една по-атрактивна коледна украса, но в същото време просто да се купи така набързо – не намирам мотивацията в това предложение! Всъщност, след публикуването на този мой пост, ми писаха от една организация, която е поискала скромна сума за организиране на събитие, което влиза като дейност в този фонд “Култура”, откъдето всъщност са неусвоените средства, но не е било дори отговорено на молбата им, изпратена към Община Габрово. Не е ясно дали е имало отказани проектни предложения по тази програма, редно е това да се уточни.

От гледна точка на специалист, мога да кажа, че е най-малкото странно да бъдат пускани такива предложения за “спешно” усвояване на каквито и да било средства от общинския бюджет и би следвало, ако се придържаме към принципите на прозрачността, да бъде дадена възможност на габровци да се включат в решението как най-ефективно да бъдат похарчени тези пари. Темата за ефективността в усвояването на общински бюджети е дълга и определено има какво да се коментира там, защото има редица проекти, в които ясно се вижда, че не е постигнат оптимален ефект от изразходваните средства, похарчени за дадено нещо, докато същевременно има належаща нужда от съвсем други неща. Затова пак ще кажа - ако искаме да постигнем наистина ефективност в общинския бюджет, трябва да се провеждат обществени форуми и обсъждания, основани на принципа на абсолютната прозрачност, защото, в крайна сметка, това са пари на данъкоплатците!

- Само преди няколко месеца, на 8 август т. г., Вие бяхте сред най- активните участници в протеста срещу насилието над жени „Нито една повече”. Тогава казахте, че в Габрово нямаме защитено жилище за жертвите на домашно насилие. Нещо промени ли се по въпроса, някой работи ли по него, при положение, че случаите на насилие над жени се увеличават?

- Случаят на 18-годишната Дебора от Стара Загора определено подейства отрезвително не само на габровци, но и на цялата ни държава! Вълната от протести под надслов “Нито една повече” бе съвсем адекватна на ситуацията, даже бих казала – закъсняхме! Темата за проблемите с агресията и насилието определено ме вълнува, тъй като и аз съм майка и имам дъщеря, и, за съжаление, никой не е “застрахован” че тази епидемия (защото този проблем наистина вече има епидемиологичен характер) няма да достигне него или детето му! В България всяка трета жена е жертва на насилие, това е ужасяващата официална статистика, неофициалната е просто без коментар! Губим над 20 жени всяка година, убити често по брутален начин! Това е недопустимо!

Нямаше как да оставим Габрово да не бъде част от промяната, която трябва да бъде наложена и чисто законово, за да може да се гарантира адекватна защита на пострадалите от насилие, за това и организирах тогава протестите, в началото на август. Видяхме, че габровци не са апатични към темата, даже напротив - демонстрирахме умение и желание да се обединим и заявихме, че не приемаме агресията и насилието за норма! Това, което се случи от август месец насам е, че бяха постигнати законови промени, които ще влязат в сила от 1 януари 2024 и които ще гарантират по-бърз достъп до защита на жертвите на насилие. Междувременно, в Габрово вече имаме и първата фондация в помощ на жени, претърпели насилие - F.L.Y., основана от Марина Ангелова. Следя дейността на фондацията отблизо и поддържаме връзка с тези прекрасни хора, които, вярвам, ще съумеят да създадат общност в подкрепа на жените, жертви на насилие в Габрово. Предвидено е дейността им да обхване цялата Габровска област. Помагам им на доброволчески принцип с това, с което мога, защото е важно да ги подкрепим и се надявам, че и други ще го направят. В същото време се надявам, че ще съумеем да работим и в посока превенция на насилието, като това считам за колективна задача за обществото ни, за да намалим, надявам се – и да минимилизираме негативните последствия от агресията и сред подрастващите!

- И накрая – поздравления за приемането Ви в Асоциацията на европейските журналисти! Една от целите там е да подкрепяте каузата за защита на етичната журналистика и свободата на словото. Правете го Вие и всички, които я приемат присърце, и резултатите за българското общество няма да закъснеят. Успех!

- Благодаря Ви за признанието и пожеланията! Пътят към активното гражданство минава и през нелеката задача да се задават онези въпроси, които не винаги са удобни, особено на властимащите, но които са в основите на демокрацията! Това е, което правим с Владимир Стефанов и съмишлениците ни в групата Граждански Контрол Габрово и всъщност това доведе и до приемането ми в АЕЖ. А това е признание за цялостната дейност на нашата фейсбук общност, която изграждаме всички и които вземаме активно участие в нея. За мен това призвание е и голяма отговорност, защото осъзнавам, че отдавна сме надхвърлили рамката на фейсбук групата ни и е време за следващата крачка, която, определено, е вълнуваща! Вярвам, че общността на активните габровци ще продължава да се развива и се надявам на сътрудничество и с медии като Вашата и занапред!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни