С големите си човешки сърца жени от селата Армените и Враниловци изплетоха топлина за хора в нужда

От сектора за работа с доброволци към Община Габрово предлагат на кметския наместник на Армените Георги Петков местното читалище да подкрепи инициативата. Той спазва наложената вече традиция за съвместна дейност с читалището в село Враниловци и заедно с кмета Теодора Томова решават, че идеята си заслужава.

Повече...

Албена Божидарова: „Правя торти за семейството и приятелите си“

В ежедневието си Албена Божидарова се занимава с финансови проблеми, собственик е на счетоводна кантора в Габрово, но въпреки напрегнатото ежедневие тя намира време, което посвещава на своята страст. А тя е свързана с нейните умения да изработва цветя и разнообразни фигурки от захар, които придават бляскавия вид на всяка торта. И карат всеки, който я зърне, да пожелае да вкуси от нея.  Но, както стана ясно г-жа Божидарова изработва своите уникални изделия единствено за своето семейство и приятелите си, за което е разговора с нея.

Повече...

Изложбата "Моята сладка Коледа" радва очите и сърцето

Изящни захарни изделия с коледна украса - дядо Коледа с подаръци, джуджета, красиви зимни картини, библейски мотиви от Рождество Христово са само част от експонатите в изложбата "Моята сладка Коледа", подредена в Тера Мол.

Повече...

„Приеми ме на село“ с Европейската награда за превенция и 5 хил. евро

Проектът на Община Габрово „Приеми ме на село“ получи наградата за превенция на наркотиците за 2018 г. на групата „Помпиду“ на Съвета на Европа за сътрудничество в борбата срещу злоупотребата и незаконния трафик на наркотици.

Повече...

Протестиращите: „Не искаме да стоим в блатото“

„Не искаме да стоим повече в блатото, в което ни вкараха родните управляващи“ - заявиха категорично нееднократно вчера протестиращите в Габрово. Точно в 12,00 по обед пред Спортна зала „Орловец“ се събраха множество габровци - със знамена и плакати „Долу мафията“, „Оставка“, „Искаме по-добър живот“ и т.н. С развети знамена, с вувузели и обикновени свирки те огласиха наоколо и десетки автомобили в колона потеглиха към центъра на града. Успоредно с тях се движеха немоторизираните габровци, които показаха, че не искат да живеят повече в мизерия и настояват за достоен живот. „Радвам се, че тук има млади хора,на моята възраст и дори по-млади от мен - сподели габровец. - Виждам съзряването на един народ,на гражданското общество в нашия град. Виждам, че „народът порасна с няколко века“, както е казал поета. Но всички ценни неща стават с бавни темпове“.

Повече...

Двама евродепутати в дебат с младежи в Габрово

Асим Адемов от Европейската народна партия и Петър Курумбашев от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент ще се включат в дебат с младежи на 16 ноември в Габрово. 

Повече...

„Веднъж на Жеравна - винаги на Жеравна!“

Три дни – 17, 18 и 19 август, продължи родолюбивата инициатива в Жеравна , наречена Фестивал на народната носия. Габровското присъствие по традиция е внушително. И тази година на „най-българският фестивал“ присъстваше голяма група от Габровско.

Повече...

Японски деца пишат върху пясък в Националния музей на образованието

Техният преподавател г-н Ишида Хироки сподели, че е впечатлен от училищната система на поощрения и наказания през Възраждането. Той подчерта, че както в България, така и в Япония обществото засвидетелства почит и уважение към инициаторите и основоположниците на просветните традиции.

Повече...

Децата в Поповци ще се запознават с професиите на бъдещето

Децата в Поповци ще се запознават с професиите на бъдещето. Такъв ще е акцентът в тазгодишното Лятно училище, организирано от секретаря на читалище „Дядо Стойно – 1927“ Недялка Пенева. Децата от района на кметството са 120, като в училищна възраст са един пълен автобус, който всяка сутрин ги вози до габровското училище „Райчо Каролев“.

Повече...