31 години от възстановяване на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ - Габрово  2

Водеща! Ekip-t-na-druzhestvoto
Екипът на дружеството

    На 6 август 1869 г. - Преображение Господне, по инициатива на Димитър Енчев, главен учител в Габровското училище, съвместно с по-интелигентни и изявени жени от Габрово, се основава Женско дружество, първоначално с името „Майчина любов“. Ако в началото дейността на Дружеството е била само просветна, то на по-късен етап се разширява и става благотворителна и приема  името Женско благотворително дружество „Майчина грижа“.
    Дълга и богата е неговата история, за която сме разказвали не веднъж. След 1944 г. всички женски дружества преминават към ОФ организации и ЖБД „Майчин грижа“ престава да съществува, за да възкръсне за нов живот през 1992 г.
През 2019 г. отбелязахме тържествено 150 години от основаването  на Женско благотворително дружество „Майчина грижа”, а през 2022 г. – 30 години от неговото възстановяване - на 17.11.1992 г.  
Основните дейности на дружеството са:
1.    Подпомагане на физически лица в неравностойно социално положение и подпомагане на обществени организации, имащи същите цели.
2.    Подпомагане на даровити деца за участие в национални и международни конкурси и осигуряване на стипендии. 
3.    Утвърждаване на Сдружението като притегателен център за културно и духовно общуване в региона.  
Дружеството участва активно във всички благотворителни акции на Община Габрово и в редица обществено значими инициативи в града.

майчина грижа
Работило е по следните проекти: „Габрово срещу рака у жените”, „Деца помагат на деца”; проект „Традициите не остаряват” съвместно с Габровската търговско-промишлена палата и Европейски инфоцентър и др. В продължение на 10 години ЖБД „Майчина грижа” изпълнява проект, съвместно с побратимения град Тун, Швейцария, за осигуряване безплатен обяд на социално слаби ученици от І до ІV клас на габровските училища. След  2011 г., в продължение на няколко години, проектът се реализира със собствени средства, набирани чрез организиране на кулинарни изложби, благотворителни концерти, балове и изложби.
Към днешна дата Дружеството има 2 Благотворителни фонда за деца в неравностойно социално положение: Фонд „Стефана Богдан Генчева“ – за стипендии на талантливи деца и Фонд “Д-р Тота Венкова – възрожденката” – за стипендия на зрелостник с отличен успех от Националната Априловска гимназия, който се поддържа от родственика на д-р Тотаа Венова, г-н Иван Несторов.
От 2021 г. Дружеството дава еднократна стипендия (награда) на 1 зрелостник с отличен успех от всички 4 гимназии и 2 средни училища в Габрово.
За периода 2020-2023 г. осъществихме следните проекти:
1. „Създаването и експонирането на месингова паркова скулптурна композиция на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек‘. Наричан е Вечният музикант, създателят на фанфарни училищни музики, които с право са наречени  „украшение и гордост на Габрово”. Неговата дейност е тясно свързана с тази на Дружеството. Първата фанфарна музика е при Девическото професионално училище на Женско благотворително дружество „Майчина грижа”,  Той, заедно с неговия оркестър „Джаз Керков“ е свирил благотворително на всички маскин балове и вечеринки.
Вярваме, че проектът има обединяващ общността, ефект и ще допринесе за засилване на чувството на гордост и принадлежност на гражданите към общността, ще поддържа жива градската памет и предаването на знанието за миналото, което е от значение и пример за възпитанието на днешните и бъдещите поколения. Скулптурна фигура на Александър Керков е първият паметен знак в Габрово с QR код, който води до интересния и високоинформативен сайт за него и за проекта - http://www.kerkov.mgrija-gabrovo.org/.
2. „Електронен пътеводител на паметните знаци (паметници, паметни плочи, улици и др.) на дарители, благодетели и меценати в Габрово.“
Той се реализира с подкрепата на учениците от Националната Априловска гимназия от Клуб „Млади възрожденци” и от габровските културни институции и организации. Този пътеводител ще ви отведе на локации, на които габровци са изразили своята почит към заслужили личности за развитието на града и благотворители, чийто жест е висше проявление на духовността. Това са хора с различен профил – хора на науката, търговията, индустрията и обикновени работници, но всички те са с висока обществена отговорност и съпричастност към нуждаещите се. Цялата информация ще откриете на специалния сайт https://www.daritelite.mgrija-gabrovo.org/
3. Проект „За качествено здраве на село“ – извършихме медицински прегледи на възрастните хора в 22 кметства и кметски наместничества с 128 населени места в Габровска община, където няма здравна служба и няма график за посещение на медицински персонал. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово и на дарители и от медицински екип от Диагностично-медицински център 1 – Габрово.
4. Училище за родители – за провеждане на лекторска дейност от специалисти от национален и регионален мащаб, обучения за отглеждане, възпитание и психологично здраве на децата и др. теми. 
През 2022 г. развихме активна доброволческа дейност в помощ на пострадалите от войната в Украйна, за подпомагане на зависимите млади хора от Терапевтичен център „Св. Илия“ и др. инициативи.
Финансирането на дейността се осъществява от дарители и от нашите инициативи като: благотворителни концерти, изложби и кулинарни базари.
Благодарим от сърце на всички наши дарители за проявената щедрост и подкрепа, с което поддържа вечно жива българската традиция на християнско милосърдие. Благословени да са тези, които помагат на хората в нужда и пазят тяхното достойнство!
На церемонията на НЧ „Будителите 2017“ за награждаване на победителите на ежегодния конкурс „Събитие на Габрово в областта на културата за 2021 година, Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ получи отличието „Съвременен будител“ – за принос в развитие на културата.

    Стефка Василева – председател на ЖБД „Майчина грижа“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни