Габровецът Цветан Василев е най-влиятелният българин

TSvetan-Vasilev
Цветан Василев
Собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ), габровецът Цветан Василев, е най-влиятелният българин.Банкерът оглавява класацията на българското издание на икономическото списание ФОРБС за личностите, които имат най-голямо значение за определянето политиката на страната.

Собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ), габровецът  Цветан Василев, е най-влиятелният българин.

Роденият и израстнал  в кв. Любово банкер оглавява класацията на българското издание на икономическото списание Форбс за личностите, които имат най-голямо значение за определянето на дневния ред на България към момента. Тя е изготвена по същата методика, която "Форбс" от години прилага при подреждането на най-влиятелните хора в света. Класирането се извършва според притежаваните и контролираните ресурси и доколко те се използват, за да се промени България.

Най-голяма тежест имат ресурсите в банковото дело, енергетиката, медиите, телекомуникациите и производството на акцизни стоки. В топ 50 влизат 28 политици и държавници, 20 представители на бизнеса и двама от неправителствени организации с идеална цел.

На второ място след завършилия габровската ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" Цветан Василев в класацията е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Трето, четвърто и пето място заемат собствениците на "Химимпорт" Иво Каменов, Марин Митев, Тихомир Митев.

На шесто място е Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, а на седмо - Делян Пеевски.

Осмо и девето място заемат Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев - собственици на "Първа инвестиционна банка".

На десето място в класирането е Валентин Златев - мениджърът на "Лукойл България".

"Това не е класация на положителните герои, нито на отрицателните. Тя измерва по ясна методология влиянието, независимо дали то променя страната към добро или лошо", каза Йордан Матеев, главен редактор на българското издание на "Форбс".

Класацията значително се различава от тази, която българският "Формс" представи през март миналата година.  Списъкът е увеличен от 30 на 50 души и сред тях има сериозни размествания. Седем от десетте най-влиятелни българи към март 2012 г. са извън сегашните топ 10, а един от тях - Симеон Дянков, който миналата година заемаше четвърто място - дори е извън топ 50. Общо седем от най-влиятелните българи към март 2012 г. отпадат от топ 50.

Предишният номер едно Бойко Борисов сега е на 11 позиция. Средната възраст на най-влиятелните българи е 51 години. Най-младият е на 33 г. (Делян Пеевски), най-възрастният е на 63 г. (Иван Костов).

В списъка влизат седем жени (14 % от топ 50). Първата жена заема едва 29-о място (Йорданка Фандъкова). Пълният списък с 50-те най-влиятелни българи на 2013 г., с кратка информация за всеки от тях, е публикуван в специалното издание на "Форбс България".

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

6 коментара

  • Потребител
    Anonymous 2023-12-18 18:40:38

    да върви напред в класацията!

  • Потребител
    Anonymous 2020-09-27 04:44:45

    Nishto chudno, tolkova mnogo mangizi. Nali interesa klati fesa.

  • Потребител
    2014-06-25 14:54:04

  • Потребител
    2013-10-31 13:26:49

    За съжаление наяве излезе фактът че тази класация е поръчкова и е рожба на Прокопиевиевите медии. Оказва се, че той умишлено е поставил в десетката лица с доста по-малко влияние, но конкурентни на неговите интереси. Олигарсите свързвани с Прокопиев пък са поставени надолу в списъка или изобщо липсват. Идеята е да се омаловажи влиянието на кръга Капитал и да се създава напрежение в обществото.

  1. Още от Индустрия

Към началото