Заводът за санитарна арматура в Севлиево отбеляза 70 години

Водеща! Otlyavo-nadyasno--Krasimir-Kopchev,-Emil-Gatev,-Ivan-Ivanov,-TSenka-Kokorska,-Ivan-Tr-nkov,-Yaroslav-Donchev-
Отляво надясно: Красимир Копчев, Емил Гатев, Иван Иванов, Ценка Кокорска, Иван Трънков, Ярослав Дончев
Вълнуващи спомени, искрени благодарности и много емоции на изложбата „70 години произвеждаме смесители“ на „Идеал Стандарт - Видима“

СТЕФКА БУРМОВА

С много вълнуващи спомени, искрени благодарности и емоции беше открита ретроспективната изложба „70 години произвеждаме смесители“ на „Идеал Стандарт - Видима“ АД в Севлиево, посветена на най-важните моменти от развитието на компанията и на хората, дали своя принос за него. В снимки и с експонати на изделията от първите години в развитието на дружеството до днес, както и на личностите, водили във времето компанията по пътя на успеха. История, изпълнена със стремежи, с амбиция за нови успехи, с приемственост между поколенията, с очертано трасе към бъдещето.
„Благодарим ви, че сте днес заедно с нас на откриването на историческата изложба, посветена на производството на смесители в Севлиево“, заяви при откриването на изложбата изпълнителният директор на „Идеал Стаандарт - Видима“ Ярослав Дончев. Той подчерта, че тази 70-годишнина „съвпада с друга значима дата в нашата история – 30 години ние сме част от семейството на „Идеал Стандарт“. Много личности са дали своя принос, за да можем днес да кажем, че „Идеал Стандарт – Видима“ е символ за нашия регион, фактор за икономическо развитие, пример за социално и обществено ангажирана компания.“
И още, че „да създаваш историята на едно успешно предприятие, завещано от визионери, е дълг, чест и отговорност. Отговорност е да продължиш смело напред и категорично да утвърждаваш компанията. Наш дълг е да надградим постигнатото от предишното поколение, за да има какво да предадем на нашите наследници. И гордост, защото сме част от успеха на „Идеал Стандарт – Видима“ - подчерта още в своето слово Ярослав Дончев. - Смесителите, които заводът за арматура произвежда, потеглят към 100 държави. Всеки българин е докосвал продуктите ни. За 70 години над 150 милиона изделия са намерили своя дом по света.
Препрочитайки историята днес, всички ние черпим опит и вдъхновение. Благодарни сме на предишните ръководители за наследството и визионерството. Вярваме, че продължаваме да пишем история, която ще мотивира нашите наследници“ - бяха заключителните думи на Ярослав Дончев.
От своя страна директорът на завода за производство на санитарна арматура „Видима“ Емил Гатев заяви: „Изключително развълнуван съм от изложбата, която среща минало, настояще и бъдеще.

Валентин Ганев поздравява Емил Гатев


Свидетел съм на технологичния напредък на завода в продължение на 20 години и знам, че за да го има това развитие е много важна сплавта от знание, устрем и мечти.“
В своето изказване той се върна назад във времето, когато е взето решение производството на санитарна арматура в България да се съсредоточи изцяло и само в Севлиево. „Тогава ставаме свидетели на постепенната механизация на ръчния труд, квалифициране на работниците, въвеждане на техническа документация, подобряване качеството на отливките от бронз и месинг. Повратна точка в историята на завода е закупуването на италиански лиценз за производство на фамилия смесители - внедрени са нови технологии и това издига производството на качествено ново ниво – сподели още Емил Гатев. - Можем да проследим поредицата реконструкции и модернизации на завода през годините. Заводът е получавал десетки златни медали - признание за постигнатото качество и иновативност.“ Емил Гатев подчерта още, че едно от най-големите предимства на завода е перфектна документация, каквато „нямат дори в централата на компанията“.
Той отдели специално внимание на смелите и навременни действия на управляващия екип, начело с инж. Васил Кънев, в началото на 90-те години, когато е създадено съвместното предприятие с Американ Стандарт. „Всеки период в историята е имал своите герои. Трудно е да се споменат всички, но няма да подминем хората от самото начало: инж. Иван Миланов – първият инженер, инж. Михаил Георгиев – първи инженер металург, създал Базата за техническо развитие през 1965 г., Иван Трънков – първият конструктор, създателят на първия технически чертеж, инж. Димитър Денев, Иван Цонев, Стефан Русев, Костадин Григоров – с принос при внедряването на италианския лиценз; директорите - Александър Конакчиев, Тодор Иванаков, Ненчо Маринов, Дончо Иванов, Кольо Цанков – директор от 1973 г. до 1990 г., инж. Димитър Денев, инж. Васил Райков, инж. Димо Филеков, инж. Стоян Петков, инж. Малчо Тотев, инж. Иван Трифонов, инж. Игнат Игнатов, инж. Данаил Илиев.“
Емил Гатев обърна особено внимание на хората, които изковаха новата история на завода - инж. Красимир Копчев, инж. Ценка Кокорска, инж. Тотю Митев, инж. Иван Иванов, инж. Ваня Копчева, Кънчо Цветков, инж. Мариян Станчев. „Още много хора са дали своя принос, за да можем ние днес да продължим историята и да оставим своя отпечатък в развитието на компанията, за което ви благодарим!“
Развитието на компанията е резултат и на успешни партньорства и сътрудничество с Община Севлиево през годините. За този принос говори и кмета на Общината, д-р Иван Иванов: „Компанията е емблема за Севлиево. Тя е една от водещите в региона и страната. Искам да поздравя всички за това, което са направили през годините. Благодаря на предишните и на настоящото ръководство на компанията за това, че не само е най-големият работодател в региона, но тя е и най-ангажираният към местната общност с поглед към всички сфери на обществения живот, като ги подпомага по различни начини. И винаги през години с голям обществен ангажимент.
70 години не е малко време, както и 30 години партньорство с Идеал Стандарт. Бъдете здрави и въпреки тежкото време, в което живеем и кризите, ви пожелавам най-вече здраве, за да преминавате през тях и да бъдете все така успешни.“
По време на юбилейното събитие бяха връчени благодарствени плакети с послание, символизиращо изключителния принос на всяка от личностите за развитието на компанията. Първият плакет беше връчен от Ярослав Дончев за: „Г-н Васил Кънев – визионерът! С огромна благодарност за всичко, което направихте, за да бъде „Видима“ символ на успеха! - той не можа да присъства лично. - С голяма признателност за отдадеността на каузата на завода за санитарна арматура и хората, работили в него“.
„За умелото ръководство, допринесло за възхода на Видима!“ - беше посланието на плакета, който Емил Гатев връчи на инж. Красимир Копчев. От своя страна Красимир Копчев изрази огромна благодарност към хората, с които са работили през годините. „Много пъти сме говорили с Васил Кънев как бързо се изтъркаляха тези години и винаги сме стигали до заключение, че когато работата ти е почти хоби, когато твориш и когато създаваш, когато виждаш след себе си създаденото, когато го правиш с правилните хора – времето лети и не се забелязва, не го усещаш.
На добър път за следващи успехи и постижения, колеги от „Идеал Стандарт – Видима“. На нас пенсионерите и ветераните остава само да се радваме на вашите успехи, да преразказваме историята и най-важното - да мотивираме нашите внучета да работят и те така всеотдайно за да превърнат нашите заводи и България в най-хубавото място за работа и живот“ - заключи инж. Копчев.
„С уважение и признателност за неуморния труд и вдъхновението, което предаде на поколения във Видима!“ - беше посланието на плакета на инж. Ценка Кокорска, който й беше връчен от Ярослав Дончев.
Инж. Ценка Кокорска обърна раззказа за хората, с които се е срещнала още с прекрачването прага на завода през 1968 г. „Тогава, още от завод „Стоян Бъчваров“ и после - в „Идеал Стандарт–Видима“ се грижиха за обучението на кадрите. Но това, което сме учили един от друг, от хората, с които си работил, е най-ценно и остава завинаги. Затова искам да спомена всички, с които сме работили. Първият директор, който ме прие беше Тодор Иванаков. От него съм научила как да отсявам главното от второстепенното и да приоритизирам задачите. Първият ми началник отдел – инж. Димитър Денев ме научи, че винаги трябва да стоиш плътно зад хората, с които работиш, за да знаят те, че са защитени и подкрепени.
След това от инж. Петър Петров най-ценното, което научих беше как да контролираш без да назидаваш, без да накърняваш ничие достойноство. След това Васил Кънев – той искаше от всички нас да гледаме по-широко, никога да не се задоволяваме с постигнатото – винаги може да се направи още нещо за завода, още нещо за хората, още нещо за града. А едно от най-ценните неща, които съм научила от Красимир Копчев, е никога да не хабиш енергия за това, което не носи стойност.
Десетилетията работа с Васил Кънев, Красимир Копчев, Тотьо Митев, Иван Иванов, Ваня Копчева са години, в които сме се трудили в атмосфера на колегиалност, приятелство, подкрепа. Ето защо желая на всеки от вас да среща такива хора по пътя си. Да идвате с желание за работа и когато дойде време за заслужена почивка, да си тръгнете удовлетворени. Желая ви да сте здрави и успешни!“
Благодарствените плакети на инж. Иван Иванов и първия конструктор Иван Трънков връчи Емил Гатев с думите: „На инж. Иван Иванов с голяма признателност! С уважение за заслугите в утвърждаването на Видима сред водещите производители на санитарна арматура. Благодарим!“. От своя страна Иван Иванов благодари за експонираната изложба, която връща към спомените. „Работил съм в завода повече от 40 години подчерта той. - Като работник в Базата за техническо развитие много от изделията, които създавахме бяха наградени с медали. Ние бяхме на първо място в СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ) със собствена разработка на едноръкохваткови смесители. Нивото на нашите разработки беше много високо, поради което взехме решиние да създадем Институт. Имахме трима научни сътрудници, но промените в края на 80-те не ни позволиха да реализираме тази мечта. Винаги съм работил с отношение и към производствената част. Искам да благодаря на ръководството, че създадоха тази хубава изложба и ни върнаха към спомените. Пожелавам им да пишат новата история страница по страница така, че да се гордеем с нея.“
Благодарственият плакет на Иван Трънков, първият конструктор, създал първите технически чертежи, беше връчен с думите: „С уважение за труда, новаторството и дързостта да бъдеш първи! Благодарим!“
„Радвам се, че ние поставихме началото на това, което празнуваме сега - бяха първите думи на Иван Трънков. - Ние създадохме пътека, по която се развиваше арматурното производство. Ние създадохме пътеката, а вие магистрала, по която изведохте арматурното производство, за да разбере светът, че в малка България има един град, наречен Севлиево. Че в него има един завод, който е водещ в производството на санитарна арматура. Благодарим ви и ви пожелаваме още по-големи успехи! Дерзайте!“
Събитието премина придружено от музикални изпълнения - Откриването започна с класическо изпълнение от дуото цигулки Майа и Дани с „Музика на водата“ на Хендел. Връчването на благодарствените плакети беше отбелязано с изпълнението на фолклорна формация „Веселина“ към читалище „Развитие – 1870“ с ръководител Жозе Понзоне, която пренесоха гостите към непреходното, надхвърлило ограниченията на времето и предаващо историческата памет.
В заключение децата на ВФ „Upstream Voices” със своите изпълнения насочиха вниманието на гостите към бъдещето и завещанието към следващите поколения.
Изложбата "70 години произвеждаме смесители" на „Идеал Стандарт-Видима“ ще бъде отворена за посещение в завода през септември за работещите в компанията и нейни гости. През октомври експозицията ще бъде разположена в Тренинг центъра на компанията в центъра на Севлиево и всеки ще може да я разгледа по време на празниците на града.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни