Проект на ТУ - Габрово по „Еразъм“ е отличен със сертификат за качество

Проектът „Разработване на иновативни подходи за професионално образование с цел стимулиране на кариерната реализация и обучението в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката“ е отличен със сертификат за качество

Повече...

Доц. Лиляна Русанова: „Откриха лабораторията „Дисперсни системи и реология в чистите технологии“

Във вторник, 28 юли 2020 г., във факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ в София беше открита лабораторията „Дисперсни системи и реология в чистите технологии“, която е част от лабораторен комплекс „Наноструктурирани материали и дисперсни системи“, съобщи за вестника доц. Лиляна Русанова, зам.-ректор на габровския Технически университет.

Повече...

Възпитаници на ТУ – Габрово с уникална разработка в машиностроенето

Двама бивши възпитаници на Технически университет – Габрово са разработили уникална иновация в областта на машиностроенето.

Повече...

Сдружение «Европейски център за образование, наука и иновации» ще образова родители-бежанци

На 2-3 юли 2018 г. Сдружение «Европейски център за образование, наука и иновации» - гр. Габрово ще участва във втората международна среща в Гърция на партньорите, работещи по проект Nr. 2017-1-TR01-KA204-045870 на тема: „Предоставяне на oбучителни умения на родителите бежанци за справяне с образователни проблеми на децата им».

Повече...

ТУ даде старт на проекта за изграждането на Център за компетентност за над 23 милиона

С встъпителна пресконференция вчера габровският Технически университет даде старта на изключително мащабния и невиждан досега проект за изграждането на Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“. Проектът се финансира по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Повече...

Президентът връчи на Мартин Копчев поредна престижна награда

Осмокласникът Мартин Копчев от Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ получи в понеделник поредното си престижно отличие. Той спечели първа награда в Международния конкурс по програмиране CodeIT. Президентът Румен Радев бе домакин на награждаването в понеделник вечерта и патрон на последната фаза от състезанието.

Повече...

Стефани Станчева с номинация „Най-добър млад икономист“ за 2018 г. в света

Тридесет и две годишният професор по икономика в Харвард Стефани Пенчева Станчева, която е с габровски корен, е един от тримата номинирани за наградата "Най-добър млад икономист" за 2018 г. в света.

Повече...

До 2030 г. България да стане регионален център за развитие на нови технологии, е целта на одобрената национална стратегия за развитие на научните изследвания

Правителството одобри актуализирана Национална стратегия за развитие на научните изследвания до 2030 г. и предлага на Народното събрание да я приеме. Проектът е подготвен от Министерството на образованието и науката.

Повече...

Габровски ученици се представиха отлично в Национална научна сесия

Благодарение на двете втори награди на Михаела Михова и Камен Генчев от десети клас за есета във връзка с обявяването на 2017 за Годината на Исак Нютон, представителите на ПТГ „Д-р Н. Василиади“ получиха грамоти и безплатен абонамент за списание „Светът

Повече...

Проф. д-р Ингрид Шикова: „Трябва да знаем какво искаме, какво можем и как да го постигнем“

„Ние трябва да знаем какво искаме, какво можем и как да го постигнем“ – заяви проф. д-р Ингрид Шикова, ръководител на Центъра за високи постижения „Жан Моне“ и преподавател в СУ „Св.

Повече...

Проф. Иларионов и проф. Максимов станаха членове на Украинската академия на науките

Ректорът на габровския Технически университет проф. Райчо Иларионов и проф. Йордан Максимов – ръководител на катедра „Техническа механика“, станаха членове на Академията на науките и висшето образование на Украйна.

Повече...

257 доклада представят на УНИТЕХ 2014 в ТУ

257 доклада – резултат от научни и научно-приложни разработки, се представят на Международната научна конференция УНИТЕХ 2014 в габровския Технически университет, която започна вчера и ще продължи и в днешния ден. Мащабното научно събитие, което<

Повече...

Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) - клон Габрово

Антропологична характеристика на българския народ д-р Георги Илиев

Повече...