Възпитаници на ТУ – Габрово с уникална разработка в машиностроенето

Miroslav-Nedyalkov-i-Krasimir-Kr-stev
Мирослав Недялков и Красимир Кръстев

Двама бивши възпитаници на Технически университет – Габрово са разработили уникална иновация в областта на машиностроенето.

 Това са конструкторът Мирослав Недялков и програмистът Красимир Кръстев – инженери в „Мехатроника“ АД.
„Нашите машини произвеждат ламинатни туби, които, според желанието на клиента, се пълнят с различни продукти – паста за зъби, боя за коса и др.“, разказва Мирослав Недялков. Машината, която разработват в момента, е добавка към по-голямата техника. Тя взима готовия продукт и го придвижва до пакетиращата машина, която сортира тубичките в нужната опаковка. Уникалното в разработката е технологията, чрез която ще се пренасят тубите.
Според програмиста Красимир Кръстев всеки проект е ново предизвикателство. „Ние направихме система, която се управлява на няколко нива. Най-ниското са сервозадвижвания и пневматични изпълнителни механизми, а на по-високото ниво имаме управляващи контролери и компютри.“ Цялата машина е свързана към интернет. Така специалистите могат дистанционно да я диагностицират и при нужда да оказват съдействие на клиентите.
Последната разработка на Мирослав и Красимир е предназначена за индийска фирма, работили са и за японска компания, където са успели да впечатлят колегите си от най-развитата държава в Азия.
98% от инженерите в „Мехатроника“ АД са възпитаници на Технически университет – Габрово. Чрез съвместен проект през миналата година в завода стажуваха студенти както от габровския, така и от чужди университети. Чрез бизнес ориентираното обучение голяма част от завършилите Техническия университет намират професионална реализация в местни фирми.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Наука

Към началото