Проф. Иларионов и проф. Максимов станаха членове на Украинската академия на науките

<p>Ректорът на габровския Технически университет проф. Райчо Иларионов и проф.
Проф. Иларионов и проф. Максим

Ректорът на габровския Технически университет проф. Райчо Иларионов и проф. Йордан Максимов – ръководител на катедра „Техническа механика“, станаха членове на Академията на науките и висшето образование на Украйна.

Новината беше съобщена от заслужилия изобретател на Украйна проф. Юрий Кузнецов – Доктор хонорис кауза на габровския Технически университет, по време на официалната церемония по случай 50-годишнината на ВУЗ-а. Двамата професори получиха диплом и удостоверение от зам.-председателя на Академията на науките и висшето образование на Украйна проф. Филип Гаворов. Те принадлежат към научната украинска общност със стара дата - от 23 декември 2013 година. Първоначално връчването трябвало да стане за друг празник - 24 май, но заради събитията в Украйна било отложено за празниците за 50-годишнината на университета в Габрово.

Проф. Максимов обясни, че се познава с проф. Кузнецов от студентските си години и каза, че го е считал за свой първи учител в голямата наука. Според Йордан Максимов украинците четат международните научните списания и са наясно кой какво прави. В продължение на 30 години той е участвал с тях в много съвместни научни разработки. Така че предложението за неговото избиране за член на украинската Академия на науките и висшето образование е логично.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Наука

Към началото

Следвай ни