Ангел Гоев: "Името прави човека и човекът прави името",

Изложба от 32 пергамента с именни дни представи в Регионален исторически музей - Габрово доц. д-р Ангел Гоев „Пергаменти - именните дни“. Изложбата ще остане в музея до 31 януари. Освен, че може да я разгледа всеки, той може да си купи пергамент с дадено име и обичаите, свързани с неговото отбелязване. Пергаментите на Ангел Гоев ще се продават през тази година и в дюкяна на ЕМО "Етър".

Повече...

Рождественска музика с новогодишен поздрав отправи Габровският камерен оркестър

Християнската общност е създала много интересни, великолепни образци посветени на Рождество Христово във всички изкуства. През Средновековието богослужението в католическите църкви, водено на латински език, било неразбираемо за обикновените богомолци. Предприемчиви духовници извикват на помощ изкуствата. До XVIII век в храмовете с подредени Витлеемските ясли се представяли театрални миниатюри със сцени от живота на Исус Христос.

Повече...

Коледните внучета гостуват на възрастни габровци

Дарителската акция на кампанията „Коледни внучета“, която започна във всички габровски училища, приключи. Децата и младежите се включиха активно в акцията и дариха коледни сувенири, картички и украса. Голяма част от подаръците е ръчно изработена от тях.

Повече...

Мърфолози се срещнаха в Габрово, ще издават сборник

Мърфолози? Да, има и такава „порода“ афористи (майстори на късата житейска мъдрост). И част от тях – севлиевци и габровци, си дадоха среща в Габрово в края на отиващата си 2018-та година. Това са петима автори на афоризми, редовни участници в неделното предаване на националното радио „Законите на Мърфи“, по програма „Хоризонт“ - Емилия Търновска, Георги Рачев и Петко Ботев от Габрово, Христина Борисова и Ботьо Мерджанов от Севлиево.

Повече...

Писателят Кънчо Атанасов представи в Габрово за пръв път пред публика своята книга „Сбогуване със себе си“

В късния следобед на 12 декември 2018 година в залата за срещи и събития на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ в Габрово граждани, библиотекари и читатели участваха в емоционална среща-разговор с Кънчо Атанасов – български писател, драматург и сценарист, който живее и твори в село Маноя, Дряновска община, Габровска област. Поводът бе първото представяне пред читателска публика на новата книга на писателя „Сбогуване със себе си”. Кънчо Атанасов сподели, че заглавието може би звучи стряскащ

Повече...

Спешният ремонт в НМО - Габрово завърши в срок

Основният ремонт на приземния етаж се наложи заради компрометираната във времето бетонова конструкция вследствие на влага, което създаваше реална опасност от срутване на таваните. В началото на годината Министерството на образованието и науката осигури необходимите средства за проект за реставрация и консервация на цялата сграда, чиято реализация трябва да се осъществи на няколко етапа.

Повече...

Изложбата на Янко Янев - едно пътуване във времето

Янко Янев е от онези наши художници, чиято творческата личностq в разцвета на силите сиq е заредена със нестихваща вътрешна енергия. Доказателство за това е юбилейната му изложбата озаглавена „Слънчеви следи. Янко Янев на 55 години”, открита на 30 ноември в Художествена галерия „Христо Цокев” Габрово.

Повече...

Поставят паметна плоча на къщата на Манол Цоков

Декември месец се навършват 5 години от кончината на една от габровските емблеми на културата Манол Цоков. Мисля, че е редно на определени места в Габрово да има поне паметни плочи, които да отбележат, че този наш съгражданин е живял и творил, припомни общинският съветник от БСП Лена Енева.

Повече...

Маргарита Калчева: „Усещам възрожденския дух на габровската публика“

Ноемврийското начало на камерните концерти бе отново с програма -  избрано от публиката. Акценти бяха: произведение от късния барок - Бах „Концерт за две цигулки и струнен оркестър” (вариант за цигулка и контрабас) с гост солист Маргарита Калчева – контрабас, и Христофор Михайлов - цигулка;  „Адажието из Симфония № 5” на Густав Малер, композитор  от новогерманската романтична школа; Марин Големинов „Концерт за контрабас и оркестър”, една от последните творби на композитора с преобладаваща носталгия и др.  Солистите и Габровския камерен оркестър посветиха концерта от 7 октомври на виолончелистката Елена Вълкова с пожелания за здраве и да продължи да радва с присъща всеотдайност към изкуството.
 Солистката Маргарита Калчева, една от най-изявените български контрабасисти, водач на контрабасовата група в Симфоничния оркестър на БНР, която габровската публика очакваше,  бе любезна да сподели за читателите своите впечатления от гостуванията си, настоящи и бъдещи изяви.

Повече...

Изложба на Петко Недялков в НГПИ “Тревненска школа”

Десет години след дипломирането си в НГПИ “Тревненска школа”, младият скулптор Петко Недялков се завърна в художественото училище със самостоятелна изложба. Моментът беше емоционален, не само за него, но и за бъдещите възпитаници на училището.

Повече...