Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва 52-ия рожден ден на 1 април

Ivailo-TSvetkov,-amat-orski-sport
Ивайло Цветков, Аматьорски спорт

На 1 април екипът на Музея на хумора и сатирата е подготвил ден на отворените врати, изпълнен със смях, забавления и изкуство! Отправяме покана към всички, които искат да отпразнуват Деня на шегата и рождения ден на Музея в Габрово. Както винаги входът е свободен за всички посетители! 

Програма за деня:

9:00 - Обявяване на името на #БезименнотоКоте и представяне на кръстника
10:00 - Детско ателие „Първоаприлска шега“ в Залата на жирафите
12:00 - Награждаване на победителите от конкурса „Тийн куратор“
15:00 - Детско ателие „Шарж и авто-шарж“ с участието на Ивайло Цветков в Зала 7
17:00 - Откриване на „10% Карнавал“ - групова изложба на фотографии от Габровския карнавал през последните 10 години в Зала 8
17:30 - Откриване на юбилейната изложба на карикатуриста Ивайло Цветков „60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство“ в Зала 7

Това е ден, в който не трябва да забравяме мотото на Музея, завещано ни от великия сатирик Радой Ралин: “Светът е оцелял, защото се е смял!” 

 За изложбите

10% карнавал

 Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски - закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива.

Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал - и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим.

Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990 – 1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града - десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

 

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата „10% Карнавал“.

 

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам:

 

2014 – „О, времена! О, нрави!“

2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“

2016 – „Няма такава държава, има такъв град“

2017 – „Да изкукуригаме от смях“

2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“

2019 – „Маски горе!“

2020 – „Между изтока и запада“

2021 – „Следвай котката“

2022 – „Кот доди, гад доди!”

2023 – „Има - няма 100 години”

 

и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

 

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова.

 

По идея на Пламен Иларионов.

60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство

Ивайло Цветков е един от най-активните карикатуристи в България. Носител на редица международни награди, той не пропуска да реагира на политическите събития у нас и по света чрез своите шаржови портрети и карикатури. 

През 2022 той е удостоен с Голямата награда „Златен Езоп“ в раздел „Карикатура“ в 25-тото Габровско биенале. 

В юбилейната си самостоятелна изложба в Музея на хумора и сатирата гостува със 109 творби - шаржове и карикатури, 38 от които са носители на призови награди от конкурси в Европа, Азия и Латинска Америка.

Ивайло Цветков е роден през 1964 в Троян, но израства в Ловеч. Завършва Националното училище по приложни изкуства в Троян, специалност Керамика. Работи като художник в периодичния печат: вестниците Пардон, Дума, Република, Монитор, Телеграф, Политика, Eurosport, списание Тема. През годините сътрудничи с карикатури в Стършел, Тримата глупаци, Луд труд, списание Лов и риболов и др. 

В периода 2016-2020 е секретар на секция Карикатура на СБХ. Членува и в международните асоциации на карикатуристи FECO, Cartooning for Peace и Cartoon Movement. Бил е председател и член на жури в карикатурни конкурси в България, Сърбия, Македония, Италия, Франция, Словакия, Румъния, Русия, Иран, Полша, Турция, Белгия, Украйна. Има около 140 награди и отличия от международни конкурси на карикатурата. Негови самостоятелни изложби са представяни в Осиек (Хърватия), 2006; Сургут (Русия), 2008; Прешов (Словакия), 2016; Виница (Македония), 2018; София (България), 2022. Има издадени две книги с карикатури (1996 и 2016). Член е на СБХ от 1995.

В момента е карикатурист на вестник Телеграф.

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни