Музеят на хумора може да има нов облик

Водеща! Hristo-Stankushev
Христо Станкушев
    Публично обсъждане на програмата за развитие на материалната база на Музей „Дом на хумора и сатирата“ се проведе в понеделник. 

    Предложената програма е плод на двугодишна работа между екипа на Музея и студио „7561 архитекти“ за анализ на нуждите и желаните промени в сградата и околността є
    Плановете предвиждат обновяване на складовите помещения в сутерена, на вариететния театър и прилежащи му зони, на фоайетата и изложбените зали. Заложени са още нови тоалетни и вход към сградата, ремонт на северната калканна стена, обезопасяване на стълбище, фасадно осветление, изграждане на скулптурна каменна градина на две нива, обособяване на офисен корпус, библиотека и кафе тераса.
    В представянето се включиха директорът на Дома на хумора Маргарита Доровска, главният архитект на Община Габрово Люция Декова, зам.-кметът арх. Николай Меразчиев.
    Арх. Христо Станкушев разказа за програмата: „От две година работим по проекта. Акцентът е обновяване залите на третия етаж, на библиотеката към дома. 
    Предвидена е енергийна ефективност. Дадохме си сметка, че няма интегриран подход към тези задачи, липсва информация, липсват изходни данни. Решихме да структурираме всичко, което намерихме в един документ, за да може да се ползва от управлението     
    Структурирали сме отделни проекти, имаме идея кои задачи са по-спешни, постарали сме се да определим мащаба на тези проекти, както и каква е взаимовръзката между отделните обекти.
    Вариетето е много сериозен въпрос към бъдещето на Дома, няма лесен отговор. Помещението на работилницата за изработване на карнавални фигури има редица проблеми и има нужда да се изгради отново.
    На входа   на музея има сувенирен магазин, който наскоро е обновяван. Другото е отваряне на сградата на изток и на запад, към реката. Това   би трябвало на се превърне в парк и вход на сградата. Затова има редица проекти, които трябва да се реализират да се оправи терасата, да се оформи място за малки събития, свързани с проекта на Общината за обновяване на зоната. Предвиждаме преместване на детската зона и наскоро реализираната зала за габровския хумор.
    Изключително важно е лошото състояние на подземните помещения, те са неизползваеми, нуждаят се от спешен ремонт. се обнови библиотеката, да се облагороди терасата. Последният етаж, който е свързан с някои ключови неща, от една страна мястото, където е изложбата трябва да се превърне в безкабелно пространство, свързано с товарния асансьор.
    Някои нещо трябва да се подобрят на стълбището на музея, не отговарят на изискванията за евакуация, трябва да има евакуционен изход, евентуално в северната страна на сградата. Приоритет е нов вход на сградата, свързан с реорганизацията на движението на посетителите. Трябва да се изгради нов вход на сградата, така че сегашният да се използва само за изход.
    Говорихме и за цялостната реновация на терасата и създаване на скулптурна композиция. На терасата да се създаде кафене, което да работи извън работното време на музея. 
    Новият вход от западната страна на сградата би могъл да бъде реализиран, там  има нивелация, която трябва да се преодолее, да се направят рампи, стълбища.
   Музеят има страхотна библиотека, има много популярна литература, която би била интересна за посетителите.
    Фасадното осветление е важно вечерно време, със сигурност не е от най-приоритетните проекти, но е добре за градската среда. Терасата е отделен проект, който може да привлича по-голям поток към музея, както и да задържи хората повече време. Западните музеи са един комунални центрове, в който могат да се случват много неща. Нашите са едни пространства, свързани с много кратко време за посетителите. Едно такова кафене може да се използва за кратки вечерни представяния, за концерти. Трябва да е с отделен вход и да работи извън работното време на музея.
 Това е една програма, която ще може да се реализира в 10-годишен срок Сравнявайки с нещата в ”Етър”-а реализирането на проекта ще струва от 6 до 10 милиона лева.”

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни