Нела Рачевиц: Проектът "Адресът на сатирата" продължава 22 месеца

Водеща! SCHe-b-dat-organizirani-obucheniya-za-spetsialisti-ot-Muzeya-i-izbrani-sluzhiteli-na-drugi-muzei
Ще бъдат организирани обучения за специалисти от Музея и избрани служители на други музеи
    Проектът на Музея „Дом на хумора и сатирата” и Норвежкия университетски колеж за зелено развитие (HGUt) „Адресът на сатирата“ е с продължителност 22 месеца. 

    Той се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ и приноса на ФМ на ЕИП 2014 -2021, съобщи ръководителят на проекта Нела Рачевиц. 
    Той включва обновяването на три музейни пространства, създаване на две изложби от фонда на Музея - една постоянна и една временна, които представят ролята на сатирата в обществените процеси. Временната изложба ще бъде създадена с участието на различни общности. Ремонтните дейности са организирани поетапно, така че Музеят ще остане отворен за посетители. В допълнение, изборът на материали за ремонтните дейности е съобразен със зелени стандарти.

Nel    В създаването и представянето на новите изложби е застъпено използването на иновативни технологии и средства, които осигуряват нов поглед към културното наследство, интерактивност и въвличане на различни социални, културни и етнически групи и общности.
    Норвежкият университетски колеж за зелено развитие разработва иновативна методология за създаване на изложби чрез общностно куриране. Ще бъдат организирани обучения за специалисти от Музея и избрани служители на други музеи, с цел повишаване компетентността им и подобряване качественото управлението на културно наследство. За първи път в България ще бъде въведена методологията See One, Do One, Teach One на норвежкия партньор Hogskulen for Grøn Utvikling Stiftelse, благодарение на която ще бъдат създадени изложби, чрез участие и овластяване на конкретни общности,  
които заедно с екипа на Музея да изведат своите разбирания за ролята на сатирата като морален коректив на обществото и властта.
Библиотеката на Дома на хумора и сатирата е създадена с отварянето на институцията и функционира до края на 2000 година. В рамките на проекта Музеят създава нова библиотечна услуга, която ще осигури достъпност до уникалния му специализиран книжен фонд от над 26 000 единици. Ще бъдат създадени две нови работни места в Музея за специалисти, които ще работят за привличане на нови публики. 
Благодарение на направените проучвания ще бъдат разработени нови образователни програми за ученици от 7-ми до 12-ти клас, свързани с учебна програма по история и цивилизация и по гражданско образование.
В рамките на проекта „Адресът на сатирата“ ще бъде разработен предприемачески план за изработка на сувенири, базирани на включените в постоянната изложба произведения, които ще бъдат щамповани според индивидуалния избор на клиента върху избрани от него торбичка, шапка, тениска или бандана. Чрез преса за трансфер върху текстил ще бъде създадена услуга, която не се предлага в музеен магазин в България. Тя ще даде възможност да бъде представено разнообразие от дизайни - от колекции на музея, детски серии, карикатури, без да е необходимо затваряне на средства в големи тиражи готови продукти. 
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни