Фокусът в Габрово се мести върху карикатурата

Водеща! Karikatura-na-Nikola-Georgiev---Kaio
Карикатура на Никола Георгиев - Кайо
Утре започва традиционният Карикатурен салон – три изложби с близо 200 творби на 32 автори

От 9 ноември Музеят на хумора и сатирата представя Карикатурен салон 2023 - традиционно есенно събитие с фокус върху карикатурата. Той включва 3 изложби с участието на 32 автори с близо 200 творби – 48. Национална изложба на карикатурата и самостоятелните изложби на карикатуристите Марио Иванов и Сергей Елкин. Откриването е в 17:30 часа в Зала 3 - Стефан Фъртунов. Изложбите могат да бъдат разгледани до 25 февруари 2024.

48. Íàöèîíàëíà èçëîæáà íà êàðèêàòóðàòà

Националната изложба на карикатурата е ежегоден преглед на най-високите постижения на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. По традиция авторите показват творби от последната година, отразили случилото се в обществения и политическия ни живот, както и с поглед към световните събития и вечните теми в човешките взаимоотношения.
В рамките на Карикатурен салон 2023, Музеят на хумора и сатирата представя избрани творби от 48. Национална изложба на карикатурата на: Александър Симов, Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Анри Кулев, Антон Константинов, Валентин Георгиев, Валери Александров - Валекс, Гален Иванов, Димитър Атанасов, Ивайло Цветков, Ириен Трендафилов, Ирина Китанова, Исмаил Кера, Калин Николов, Кирил Манов, Луиза Хомел, Любомир Михайлов, Майя Чолакова, Маргарита Янчева, Марина Горелова, Марио Иванов, Милко Диков, Мирослав Божков, Никола Георгиев – Кайо, Росен Йорданов, Светлин Стефанов, Стоян Дечев, Стоян Черников, Халит Куртулмуш, Цветан Павлов , Цочо Пеев.

 

ÑàìîñòîЯòåëíà èçëîæáà íà Ñåðãåé Åëêèí

Сергей Елкин завършва архитектура и се занимава с проектиране на градове до края на 80-те години на ХХ век. Участвал е в разработката на общоустройствените планове на Воронеж, Белгород и Старий Оскол.
С разпадането на СССР се премества във вестникарския бизнес. Работил е като художествен редактор, а след това и като главен редактор на няколко руски вестника. От 1998 е професионален карикатурист.
Преместването в Москва му позволява да си сътруднича с централни руски издания. След въвеждането на цензурата върху политическите карикатури, той започва да рисува за опозиционни издания.
През последните години е публикувал в Известия, Российская газета, The Moscow Times, Ведомости, Polit.ru, The Guardian, Economist, Svoboda.org и много други.
Главните герои на карикатурите са руски политици.
Автор на книгата „Двуглавата Русия. История в картинки“ (2014). През 2017 г. получава наградата Герд Буцериус за „Свободната преса на Източна Европа“.
Сергей Елкин е най-известният руски карикатурист извън граница.

Метаморфози
изложба на Марио Иванов

Марио Иванов - Maxter е графичен дизайнер, специализиран в дизайна на опаковки. Увлича се по лого дизайна и илюстрацията. Член e на платформата за плакатно изкуство „Плакат Комбинат“. Меломан и колекционер на грамофонни плочи.
Завършил Дизайн в Хуманитарна гимназия "Акад. Анание Явашов" - Разград. Бакалавър и магистър по Индустриален дизайн.
През последните години е участвал в Биеналето на илюстрацията в София, няколко издания на Национална изложба на карикатурата, "Европа на български" и „Личности, герои, вдъхновители” на платформата “Плакат Комбинат”, Габровското биенале на хумора и сатирата, общи карикатурни изложби в Турция, Македония и България.Носител е на специалната награда на Музея на хумора и сатирата от 48. Национална изложба на карикатурата София, 2023.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни