Тодор Петров: “Бях волейболист, но играех и баскетбол - в нашето семейство спортът беше на уважение”

Вела Лазарова

Тодор Костадинов Петров е роден на 9 юни 1940 година в Габрово, в най-старата част на града, до Палаузовото училище. Обича да спортува от малък. Играе волейбол, баскетбол, шах, скача дълъг скок. Завършва ТМЕТ “Д-р Никола Василиади” и ВМЕИ - София, специалност “Автоматизация и електронизация на промишлеността”. Работи в завод “Промишлена електроника”. Член е на Управителния съвет на Фондация “Д-р Никола Василиади”. От години като “самотни войни” със секретаря на Фондацията Иван Маринов не се примиряват да търсят и отстояват завета на родолюбеца пред местни и висши инстанции “дарените имоти от д-р Никола Василиади, струващи милиони”, да се опазят от посегателство и нестихващи апетити “в полза на Техническото училище”.

Повече...

Васил Тачев: „Най-големият отбор и най-големите успехи бяха в средата на столетието, което отбелязваме”

Спортните журналисти много употребяват израза „жива легенда”. На мен ми звучеше шаблонно, но доскоро.
Една учителка от Пловдив вижда забравен мобилен телефон в класната стая, взема го и поглежда дневника с последните разговори, за да позвъни на някого. Вижда запис „Легендата” и решава да набере номера, с мисълта, че може да е псевдоним на съученик. Насреща отговаря мъжки глас и госпожата обяснява, че Мартин Тачев си е забравил телефона в училище. „А Вие кой сте?”, пита тя. „Аз съм дядо му – Васил Тачев, от Габрово”, отвръща „Легендата”...
Мартин е на 11 години, състезател на „Ботев” - Пловдив и сигурно ще надмине дядо си – най-бързото крило в габровския футбол. И не само!
Посвещаваме днешното издание на рубриката „100 години футбол в Габрово” на шанса всяко едно от нашите деца да има своята „Легенда”. Смартфоните изобщо не пречат на училището, стига в тях да живее по една Легенда!

Повече...

Вангел Стаматов: „Когато „Чардафон“ влезе в „А“ група, попът би два часа църковната камбана“

Вангел Стаматов е роден на 17 ноември 1943 г. в Габрово. Завършва основно образование в училище „Христо Смирненски“ в днешния квартал Хаджицонев мост, а средното в Априловската гимназия. По-късно изкарва двугодишна треньорска школа към ВИФ /Висш институт за физкултура, сега Национална Спортна академия в София/, след което три години работи като треньор във Детско юношеската футболната школа на „Янтра“. Бил е треньор на представителния футболен отбор на Габрово. До 1990 г. активно работи в областта на футбола.

Повече...

Цоньо Ботев: “Човек не може да стане добър спортист, ако няма амбиция”

Инж. Цоньо Ботев е роден през 1949 г. в Сухиндол. Когато е на три години, семейството му се премества в Габрово. Завършва Априловската гимназия и ВМЕИ – Габрово. Изявен състезател по баскетбол в Габрово. Живее и работи в София.


На снимката:

“Чардафон-Орловец” - 1968 г.: Отборът на “Чардафон-Орловец” се подготвя за участие в квалификации за оставане в “Б” РБГ на площадката на Завод “Промишлена електроника” (останахме). Отляво-надясно: прави - Иван Драганов, Иван Тосунов, Генчо Генчев, Младен, Цоньо Ботев, Николай Дончев; клекнали - Богомил Пенчев Димитров (Гаро), Христо Донков, Иван Шумков, Ангел Кущирев (202 см, от Хасково), Дончо Дончев

Повече...

Антония Драганова: “Баща ми Иван Драганов бе взискателен треньор - държеше да се оформим универсални състезатели”

Треньорът е основна фигура в отбора. Знаещият и можещ треньор е учител и приятел. Той е изповедник, баща, психолог, философ и много взискателен. Освен че “носи анцуг и свирка, той трябва да има зад гърба си солидно образование. Добрите играчи се създават от добрите треньори”, изтъква дългогодишният баскетболен специалист и национален треньор Иван Колев.

Повече...

Николай Вътков: “Втората състезателна година на Баскетболния клуб “Чардафон-Орловец” е с най-голям успех"

Николай Георгиев Вътков е роден на 4 юни 1958 г. В Габрово.
Възпитаник е на Текстилен техникум “Йордан Радославов” и на Националната спортна академия – специалност ветроходство (1983 г.). Изявен състезател по баскетбол в юношеския и мъжкия отбор на Габрово. Учредител и член на треньорския съвет на БК “Чардафон-Орловец”. Бил е треньор по хандбал. Две десетилетия е преподавател по физкултура и треньор на отбора по баскетбол в Технически университет - Габрово.

Повече...

Стефан Калоянов: “Баскетболът като екипна игра възпитава много добри качества. Беше време, когато окръгът кипеше от баскетбол”

Стефан Калоянов Тодоров е роден на 1 октомври 1943 г. в Габрово. В семейството на Калоян Тодоров израстват две момчета и едно момиче – Стефан, Елена и Тодор. Бащата има книжарница в центъра на Габрово, на главната улица, с малко филателно бюро (до Безистена). Фамилната къща е с голям двор на бул. “Априлов” 25 (блокът с “Мототехника”), тогава срещу спортното игрище “Динамо”.
Стефан се занимава със спорт от ученик. Играе баскетбол. Израства на площадка “Динамо”. Завършва Текстилния техникум, специалност “Апретура и багрене”. Добър специалист, който работи като технолог, началник Багрилен цех в проспериращия преди години Вълнено-текстилен комбинат “Георги Генев”. Повече от десет години е представител и консултант на фирма, която произвежда химикали за текстилната промишленост.

Повече...

Проф. д-р Костадин Гърдев: “На баскетбола дължа много - ако не бях спортист, нямаше да стана и доктор на науките”

Проф. д-р и. н. Костадин Гърдев е роден на 6 февруари 1941 г. в с. Поликраище. Завършва ТМЕТ “Д-р Никола Василиади”. Изявен състезател по баскетбол. Като ученик играе в юношеския и мъжки отбор на Габрово.  Завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност история. Играе в университетския отбор и в “Етър” – Велико Търново. Републикански съдия по баскетбол.
Проф. Костадин Гърдев работи в Института по история при БАН (нова и най-нова история). Преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Автор на пет монографии: “България и Унгария 1923-1941 г.” (1978 г.), “Македонски патриотически организации в Канада”. Като изследовател се интересува от въпросите на българската емиграция: “Българската емиграция в Канада”, “Българските общности в Чехия и Словакия” (2004 г.). Пред издаване е “Българската колония в Унгария след 1944 г.”. Съавтор на “Алманах за българските национални движения”, “История на България”, т. 9, издание на БАН, който излиза в края на годината и др.

Повече...

Християн Стоянов: „Отмяната на Олимпийските игри е тъжна новина“

Пандемията от коронавирус отложи с година летните Олимпийски игри. В Токио градът ни трябваше да бъде представен от параолимпиеца Християн Стоянов. Новината за отмяната на най-големия спортен форум на планетата достигна до Спортист №1 на Габрово за 2019-та в Йоханесбург. Световният шампион в бягането на 1500 метра за хора с физически увреждания е в Южна Африка заедно със своя треньор Евгени Игнатов и тренировъчния си партньор Стоян Владков.

Повече...