Христина Петкова: “Плаках, че няма да мога пак да съм шампионка с НАГ”

Първият човек, който вдигна шампионската титла от ученическото първенство по баскетбол при девойките 11-12 клас, беше капитанът на НАГ – Христина Петкова. Хриси беше  една от състезателките с най-голям принос за спечелването на трофея. Истински лидер! Безапелационна в борбата под кошовете и с по 15-20 точки средно на мач. Както се казва на баскетболен език в стил НВА, във всяка една среща Христина беше с дабъл-дабъл (с повече от 10  борби и 10 точки). Страничен наблюдател, който не е запознат със спортния живот в Габрово, много трудно би повярвал, че баскетболът не е основният спорт на Христина. Тя го практикува по-сериозно от две години насам - с възраждането на БК” Чардафон–Орловец”. Водещ за нея е хандбалът, с който се занимава от дете. Свикнала е да печели титли. Извоювала е куп трофеи с гарнитурите на ХК ”Бъки”. Този път обаче беше различно и след финалната сирена в мача за златните медали срещу НГХНИ „Константин Преславски” (Варна) Хриси каза през сълзи: „Никога не съм била по-щастлива”. Ето какви бяха първите думи на капитанката, която записа името си в златната книга на НАГ и габровския баскетбол.

Повече...

Огнян Пехливанов: “Винаги съм играл с нагласата да побеждавам”

Огнян Пехливанов e един от големите “трансферни” удари на габровския баскетбол. Той е възпитаник на една от най-добрите школи през 60-те, 70-те години на миналия век - пловдивската. В Габрово се озовава през 1973 г. заради повика на сърцето си - напуска Града под тепетата, следвайки младата си съпруга в родния й град. Пехливанов е играл повече от 25 години баскетбол. Току-що навлязъл в шестото си десетилетие, той продължава да носи тръпката на любимата игра.

Повече...

Пламен Минев: “Децата да влязат в залите да спортуват ще е най-големият принос на Баскетболен клуб “Чардафон-Орловец”

Инж. Пламен Минев е роден на 5 ноември 1953 г. в Габрово. Баща му Станчо Пенчев Минев (1919 г.) е заслужил деятел на физкултурата, дълги години председател на секция “Волейбол” при дружество “Янтра”.

Повече...

Ивайло Султанов: “Винаги казвам на младите да са положително настроени, с нагласа на победители”

Ивайло Султанов е от поколението младежи, играли баскетбол в Габрово с първите ентусиасти, положили основата на привлекателната игра с оранжевата топка. Роден е на 6 юли 1935 г. в Килифарево. Бащата му - Димитър Иванов Султанов, икономист по образование, е изявена публична личност, дългогодишен кмет на различни селища в България, Македония (лятото на 1941 г.), на Самотраки, остров Тасос (1941-1943). През 1952 г. семейството се премества в Габрово. Синът Ивайло е ученик в Горнокрайското училище, Първа прогимназия, Априловската гимназия. Завършва средното си образование в София. От ученик играе баскетбол. Състезава се като студент в Софийския университет  - учи физика. Братовчед на изявената национална състезателка по баскетбол Вела Пенчева от Габрово. Завършва икономика във Варна. Повече от 20 години работи на националните обекти ТЕЦ “Марица-Изток 2”, Девня, Химкомбината - Плевен, Враца. Технически ръководител по дефектоскопия. Живее в София.

Повече...

Пенко Пенков: “Беше време, когато Априловската гимназия имаше два отбора по баскетбол”

Пенко Пенков е роден през 1938 г. в Габрово. Завършва Априловска гимназия (1956 г.), Учителски институт за прогимназиални учители (1958 г.), задочно ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” – българска филология с втора специалност – физическо възпитание (1973 г.). Професионалният му път на учител (30 години) започва от с. Гостилица (1960 – 1963 г.), минава през Пионерския дом – отдел “Физкултурен”, и IV ОУ “Христо Ботев” (1974-2001 г.) – преподавател по физкултура. Играл е баскетбол, състезател по лека атлетика. Повече от 25 г. е секретар на секция “Лека атлетика” на ОС на БСФС, сътрудник по спорта на вестник “Балканско знаме”.

Повече...

Маргарита Бакалова: “Баскетбола учехме един от друг, от големите, взаимствахме някои похвати от гостуващи софийски състезатели”

Маргарита Бакалова е родена на 28 август 1935 г. в Габрово. Завършва Априловската гимназия. Запалена по спорта, увлича се по баскетбола в ученическите години. Завършва ВИФ “Георги Димитров”. В София е национален състезател и треньор по тенис на маса. Най-дълго играе в ЦСКА. Участва в национални и международни турнири. Има син и дъщеря. Синът й проф. Валентин Горанко е известен учен, работи в Дания. Маргарита Бакалова живее в София.

Повече...

Инж. Вела Пенчева: “Преди спорта е моралът”

Вела Пенчева - Минева е родена в Габрово на 11 март 1936 г. Баща й Симеон Пенчев (Монката) е дал много на габровския футбол като състезател, треньор, председател на спортен клуб “Чардафон”, лекоатлет, скиор. Вела Пенчева завършва Априловската гимназия и ВМЕИ - София – машинно инженерство. Работила е в Института по охрана на труда в София. Най-добрата габровска баскетболистка “за всички времена”, националка. Майстор на спорта (1961). Живее в София.

Повече...

Доц. Росица Църова: “Спортът е в кръвта ми, а баскетболът е магията, която ме завладя”

Доц. Росица Стефанова Църова е родена на 23 септември 1948 г. в Габрово. Баща й Стефан Иванов Стефанов (1922-2002), колоездач, капитан на националния пистов и шосеен отбор, треньор на националния отбор, заслужил майстор на спорта, ръководи детско-юношеската школа по колоездене в Габрово.

Повече...

Николай Вътков: “Втората състезателна година на Баскетболния клуб “Чардафон-Орловец” е с най-голям успех"

Николай Георгиев Вътков е роден на 4 юни 1958 г. В Габрово.
Възпитаник е на Текстилен техникум “Йордан Радославов” и на Националната спортна академия – специалност ветроходство (1983 г.). Изявен състезател по баскетбол в юношеския и мъжкия отбор на Габрово. Учредител и член на треньорския съвет на БК “Чардафон-Орловец”. Бил е треньор по хандбал. Две десетилетия е преподавател по физкултура и треньор на отбора по баскетбол в Технически университет - Габрово.

Повече...

Петър Проданов: “Баскетболът дава на децата физическо и интелектуално развитие”

Петър Дечев Проданов е роден на 23 януари 1957 г. в Габрово. Израства в семейството на Дечо и Здравка Проданови. Сестра му Татяна е икономист. Завършва Текстилния техникум в Габрово и Югозападния университет, начална педагогика с допълнителна специалност - физкултура. Учител в ОУ “Васил Левски”. Играл е баскетбол в юношеския отбор на Габрово. Учредител на БК “Чардафон-Орловец”, ангажиран с организация на спортните срещи.

Повече...

Инж. Захариев: “Игрището на Априловската гимназия беше с пет пръста пепел - преди да почнем да играем, носехме вода отдалеч да го полеем”

Инж. Захари Захариев (1939 г.) е роден в Габрово. Завършил е Априловската гимназия с пълно отличие и ВМЕИ - София (електроника и компютърна техника). Редом с научните си постижения се изявява като изследовател, съставител на родословията на Витановския и Попйовчовия род в Трявна, Тухладжиеви в Габрово и др. Живее в София.

Повече...

Дончо Дончев: “Баскетболът е игра, която много се харесва от децата”

Дончо Дончев е роден в 1950 г. в Габрово (кв. Бичкиня). Израства в спортно семейство. Състезател и треньор по баскетбол. Учи в ТМЕТ “Д-р Никола Василиади” и ВМЕИ – Габрово.

Повече...

Васил Гъдев: “Спортът, баскетболът си остана и досега тръпка”

Инж. Васил Гъдев е роден на 6 юни 1944 г. в Габрово. В семейството на Радка и д-р Никола Гъдев израстват двама сина - Димитър и Васил.

Повече...

Инж. Петьо Василев: “Усеща се, че в Габрово вече има баскетболна школа”

Инж. Петьо Тодоров Василев е роден на 13 ноември 1949 г. в с. Желязковец, Разградско.

Повече...

Георги Милчев - Юри: “Баскетболът е игра на аристократи - академична, бърза, с интелект”

Георги Атанасов Милчев (Юри) е роден на 17 януари 1955 г. в Габрово. Завършва Априловска гимназия. Изявен баскетболист. Играл в представителните отбори на Габрово, Дряново, Казанлък, Пловдив. Канен за селекция на националния отбор (1975).

Повече...

Иван Тосунов: “За момчетата нямаше значение дали вали дъжд или сняг, важното бе да сме на игрището”

Иван Василев Тосунов е роден през 1949 г. в Габрово. В семейството на счетоводителя Васил Тосунов израстват децата Иван и Галина. Бащата е играл волейбол. Синът Иван е запален и изявен баскетболист играл активно повече от 20 години в юношеския и градския отбор, в отбори на предприятия в Габрово. Завършил е ТМЕТ “Д-р Никола Василиади” и МЕИ – Габрово, специалност промишлена електроника. Съдия по баскетбол. Съучредител на Баскетболен клуб “Чардафон – Орловец” (2009), член на треньорския съвет.

Повече...

Гергана Иванова: „Знанията и уменията, които придобиваме в International Basketball Camp са незамени

Гергана Иванова е от Севлиево. Нейният старт в баскетбола е свързан с БК „Раковски“, след което тя играе в БК „Чардафон Орловец“, по-късно е в софийския „Шампион“. Днес тя е състезател на „Левски“ и в националната гарнитура за кадетки. Учи в 57-мо Спортно училище „Наум Охридски“ в София.

Повече...

Иван Господинов: „Нашата цел е да създадем баскетболна школа“

Иван Господинов е роден през 1958 година в Габрово. Като повечето деца, е опитвал от различни спортове, участва в училищните отбори то футбол, волейбол, хандбал, лека атлетика. „Прифесионално“ - в детско юношеската школа на „Чардафон-Орловец“, започва с футбола - треньор Стефан Мичев. След по-малко от година обаче е привлечен към баскетбола от Младен Младенов - заедно с цяла група деца от Осмо основно, с които печели общинското първенство при шестокласниците. Многократен общински и областен шампион с отбора на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Играл е във всички възрастови формации, включително , като десетокласник, при мъжете, на закрития през 1975 г. „Чардафон-Орловец“. Двукратен вицешампион и шампион (1980 г.) от студентския шампионат (участват 12 ВУЗ-а) на „Лвов“ с отбора на Украинския полиграфически институт. През 1993-та, по инициатива на Христо Донков, заедно с Продан Кавалов, Иван Шумков и Иван Драганов учредява „Спортен клуб Габрово-баскетбол“, но не успяват да възродят играта. Изпълнителен директор на възстановения през 2009 г. „Чардафон-Орловец“.

Повече...

Д-р Петър Панайотов: “В баскетбола излизаш не само да играеш, но и да спечелиш”

Д-р Петър Христов Панайотов е роден на 20 януари 1957 г. в Габрово. Израства с брат си Панайот в семейство на служещи. Баща му Христо Панайотов работи в ИЗ “Болшенвик”, а майка му Пенка Стефанова е счетоводител.
Петър Панайотов завършва Математическа гимназия “Акад. Иван Гюзелев” и Медицинската академия в София. Изявява се като баскетболист в юношеския отбор на Габрово. Започва работа в Окръжна болница “Д-р Тота Венкова” - Габрово (от 1983 г.). Специализира хирургия. Бил е на работа в Либия (1991-2000 г.). От шест години има втора специалност - онкология. Участва като лекар в четири военни мисии.

Повече...

Георгиос Ракитзис: “Като млад състезател бях сложил баскетбола на първо място”

Георгиос Теохарис Ракитзис е роден на 1 май 1955 г. в Габрово. Израства в семейството на гръцки политемигранти от Северна Гърция, дошли в България (1950 г.). Баща му Теохарис Ракитзис (1920-2009) е юрист. Майката Деспина Ракитзи работи в ТПК “Подкрепа”. Сестра му Вая Теохари Ракитзи завършва Априловска гимназия и СУ “Св. Климент Охридски”, зав. катедра “Производствена математика” при БАН. Георгиос завършва Априловската гимназия. Изявен баскетболист, състезател на юношеския и мъжкия отбор на Габрово. Има транспортен бизнес. Живее в Атина. Не забравя Габрово.

Повече...

Марин Терзиев (Феро): “Нека в Габрово се развива този красив спорт"

Марин Борисов Терзиев е роден на 3 юли 1933 г. в Габрово. Баща му Борис Михов Терзиев е обущар, търгува с обущарски материали. Майката Радка Терзиева е текстилна работничка. В семейството израстват две деца Марин и Боянка.
Марин Терзиев е от първото поколение баскетболисти, един от колежаните, които популяризират играта в Габрово. Състезател на “Ски-баскетболната школа”, на отборите на ДСО “Динамо” ,“Спартак” в Габрово. Завършва Текстилния техникум. Работи във ВТК “Георги Генев” и в гайтанджийската работилница на АЕК “Етър”. Сега живее в с. Жълтеш.

Повече...

Стилиян Николаев: “Обичах спорта затова играх футбол, баскетбол и хандбал”

Стилиян Николаев Стефанов е роден на 27 май 1943 г. в Габрово. В семейството на Николай и Мария Коеви израстват двама сина Стилиян и Любомир. Стилиян завършва Априловска гимназия. Изявен състезател е по лека атлетика, футбол, баскетбол, хандбал. Завършва треньорска школа по хандбал към ВИФ. Близо три десетилетия е свързан като състезател и треньор с успехите на отбора по хандбал на Електротелферния завод “Подем” - Габрово.

Повече...

Радослав Пенов: "БК “Чардафон-Орловец” вече е част от баскетболната академия на “Левски”

В петък бе сключено първото извънстолично партньорство на Баскетболен клуб “Левски”-София с Баскетболен клуб “Чардафон-Орловец”-Габрово. На редовното общо събрание на габровския клуб бе избран управителен съвет с нов президент Радослав Пенов, изпълнителен директор на БК “Левски”-София. За читателите на вестник “100 вести” той бе любезен да сподели някои приоритети и съвместни идеи пред двата клуба.

Повече...