Интересът към атрактивната и широкодостъпна игра печели все нови и нови привърженици в Габрово

Otbor-t,-voden-ot-Ivan-Hubanov---nai-vlyavo
Отборът, воден от Иван Хубанов - най-вляво
  През 50-те години на миналия век едно добро поколение състезатели полага основите на играта в града.

  Един от най-популярните спортове като широкодостъпна игра вече се практикува и от двата пола. Заниманията с баскетбол се явяват комплексно средство за физическо развитие и възпитание. Децата, занимаващи с този спорт, стават по-пъргави, ловки, издръжливи. Неслучайно в училищата в града, особено в средните, са сформирани отбори, секции по баскетбол в спортните клубове, в Ученическата спортна школа. Учебно-възпитателният процес е насочен към изграждане на физическата и спортна култура на учениците. Неща, които намират отново почва за развитие в дейността на възобновения съвременен Баскетболен клуб “Чардафон-Орловец”, който настъпателно навлиза във втората си година. Участниците в неговите осем възрастови гарнитури се очаква да придобият и така нужните за живота морално-волеви качества като съобразителност, решителност, смелост, настойчивост, упоритост, честност, трудолюбие, дисциплинираност, комуникативност, екипност. 
Преди 50 години секция “Баскетбол” при физкултурно дружество “Балкан” в Габрово организира вътрешни състезания, първенства за пионери, средношколци, юноши. Редят се окръжни първенства за юноши и девойки (пролетен и есенен кръг), зимен окръжен турнир, окръжни първенства за купата на НРБ. Междуградски срещи на отборите мъже и жени се провеждат с Търново, Казанлък, Стара Загора, Троян, Плевен, Ловеч и др. От протокол № 1 от 8 февруари 1960 година се вижда, че бюрото на секция “Баскетбол” при ФД “Балкан” е с председател Иван Чанлиев, Добрин Обретенов - зам.-председател и завеждащ съдийската колегия, Продан Кавалов - завеждащ учебно-спортната работа, Михаил Новаков – зав. деца и юноши, Мишо Златаров – агитация и пропаганда, Иван Хубанов – зав. треньорския съвет (първият вляво на снимката), и Христофор Костов – секретар.
Това е време, когато баскетболът в Габрово придобива все по-голяма популярност. В училищата и предприятията “се изграждат повече от двадесет спортни площадки”, отбелязва изявеният състезател Петко Коларов от първото поколение баскетболисти в Габрово. “Бяхме наистина хубаво поколение, което положи основите на баскетбола в нашия град. И аз съм горд, че съм участвал в срещите” - ще отбележи Васил Калпазанов (Гайката) от мъжкия отбор на Габрово. 
“В отбора бяхме все приятели, всеотдайни, състезавахме се с голямо желание. Това бяха Петър Родев -  невисок на ръст (първият отдясно наляво), но невероятен жонгльор, Петко Гатев – железен защитник, Никола (Косьо) Драганов, по-късно професор в София, Власаки Власакиев – интелект. Бих добавил Христо Момерин, Васил Гъдев (Гъбата), Веско Гатев и още много други. 
В същото време бяхме разностранни спортисти.   
С Мишо Христов (вторият отляво надясно), който бе брилянтен състезател, играехме двойка на тенис на маса. Уреждахме си срещи със Стефан Тодоров и Цветан Чубриков, утвърдили се състезатели, национали. Играехме в клуба на “Динамо” (б. р. в северната част на пл. “1 май 1876” зад Часовниковата кула). Срещите бяха много оспорвани и неведнъж ние побеждавахме тези именити тенисисти. Мишо Христов напусна Габрово. Завърши строително инженерство. Винаги съм казвал, че баскетболът е игра за интелигентни хора. Той е атрактивна игра, за която са нужни инвестиции”, споделя приживе Васил Калпазанов в интервю пред журналиста Христо Минчев.     
В спомен Ивайло Султанов от София, за който вестникът писа, припомни, че през лятото на 1949 година “Михаил Христов е човекът, който ме посвети в тайните на баскетбола. За момчетата с мен Тодор Гъдев, Пенчо Ботев, Петко Рътито, Георги Тонев той е бате Мишо”, който е само три-четири години по-голям от тях. Той първи ги запознава с правилата на играта, как се лови, подава и вкарва топката в коша, разделя ги да играят по двойки на единствения импровизиран кош в задния двор на училище “Неофит Рилски”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Между двата коша

Към началото

Следвай ни