Проф. д-р Ингрид Шикова: „Трябва да знаем какво искаме, какво можем и как да го постигнем“

Топ новина! „Ние трябва да знаем какво искаме, какво можем и как
Проф. д-р Ингрид Шикова: „Трябва да знаем какво искаме, какво можем и как да го постигнем“
„Ние трябва да знаем какво искаме, какво можем и как да го постигнем“ – заяви проф. д-р Ингрид Шикова, ръководител на Центъра за високи постижения „Жан Моне“ и преподавател в СУ „Св.

СТЕФКА БУРМОВА

„Ние трябва да знаем какво искаме, какво можем и как да го постигнем“ – заяви проф. д-р Ингрид Шикова, ръководител на Центъра за високи постижения „Жан Моне“ и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ днес в Габрово по време на организираната от Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско промишлена палата, със съдействието на Стопанския факултет към Техническия университет среща дискусия на тема „ЕС и България: „Очаквания и реалности“. Дискусията е по повод 10-та година от приемането на България в Европейския съюз, 60 години от подписването на Римския договор и е свързана с предизвикателствата пред бъдещото развитие на Европейския съюз. В дискусията участваха студенти от ТУ и ученици от горните класове на габровските гимназии.

„В момента тече сериозна дискусия в страните от ЕС дали средствата от структурните фондове се харчат по най-добрият начин и как те да се изразходват най-целесъобразно – обясни проф. Шикова и посочи, че 80 на сто от направените през последните години инвестиции в България са благодарение използването именно на тези фондове. Тя информира още, че сега в ЕС „върви“ обсъждане как да бъдат разпределяни по найю-добрия начин средствата от структурните фондове. „Най-вероятно ще се премине към отпускане на еврокредити за реализирането на различни проекти“ – прогнозира проф. Шикова.

Пред габровските студенти и ученици тя зададе риторичния въпрос: „Имаме ли днес европейска мечта и каква е тя“ и посочи, че след излизането решението на Великобритания за излизане от ЕС е започнала сериозна дискусия за ценносттите, които държавите-членки и техните правителства защитават. И които са били в дневния ред на Братиславската, Малтенската и Римската срещи. Според проф. Шикова там е постигнато най-важното, а именно решимост за успех на ЕС в неговия състав от 27 държави. А за това е нужно лоялно сътрудничество и пълноценни комуникации между държавите членки и техните институции. Тя припомни, че преди Брекзита Дейвид Камерън е заявил, че „ЕС се държи като тоталитарна държава, която ни е поробила и трябва да се освободим“, което е оказало съществено влияние върху настроенията на британците как да гласуват – за или против ЕС. „Политиците играят сериозна роля при формиране мнението на хората, поради което е изключително важно да се помни, че съединението прави силата, а разединението означава провал€ Според нея най-сериозните заплахи, които съществуват днес в световен мащаб са свързани с растящата самоувереност на Китай, агресивната руска политика, войните и тероризма, надигането на националистическите партии. Но най-голямата опасност е отслабването на вярата. „Затова е изключително важно да бъдат извлечени максималните ползи от Лисабонския договор - счита проф. Шикова. – И да определим как трябва да се върви напред. За целта нашата политика на интеграция трябва да бъде „смарт“, за да успяваме. Но най-важното е, нашите граждани да кажат категорично, какво искаме ние и да го защитаваме“. Според нея в това отношение предстоят интересни времена. Поради което е изключително важно да се говори за Европа честно, откровено и компетентно. „Защото пътят напред не е нито сигурен, нито лесен, но той трябва да бъде извървян“, цитира думите на италианския политик и един от основателите на ЕС Алтиеро Спинели проф. д-р Ингрид Шикова, за която се счита, че е сред най-компетентните личности в България по европейската тематика. Тя е един от основателите на специалност "Европеистика" в СУ, ръководител на катедрата в периода 2007 – 2011 г., посветила е цялата си професионална кариера на европейската интеграция. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в Представителството на Европейската комисия в България.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Наука

Към началото

Следвай ни