„ЧАС ПО ЕВРОПА" в Дряново

Топ новина! -SCHe-pogovorim-i-za-predstoyaschite-izbori-za-Evropeiski-parlament-i-zascho-e-vazhen-vseki-glas-za-b-descheto-na-ES,-informirat-organizatorite
Ще поговорим и за предстоящите избори за Европейски парламент и защо е важен всеки глас за бъдещето на ЕС, информират организаторите

Европа директно

Община Дряново, Европа Директно Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и РСО "Централна Стара планина" организират в Дряново отбелязване на 9 май - Ден на Европа под надслов:

ЧАС ПО ЕВРОПА

Използвай гласа си

Учениците от града ще участват в различни прояви, за  да научат повече за този специален ден, за историята на континента и за Европейския съюз. Децата от II клас ще оцветяват знамена на европейските държави, а III и IV клас ще подреждат пъзели на континента. По-големите ученици (VII - XII клас) от СУ "Максим Райкович" и ПГИТ "Рачо Стоянов" ще се включат в интересна отборна игра - върху голяма карта на Европа да залепят стикери със знамената и столиците на всяка страна.  

  Събитието ще завърши с дискусия между учениците от гимназиален етап и чуждестранни студенти от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", които се обучават в България по програма "Еразъм+". Ще поговорим и за предстоящите избори за Европейски парламент и защо е важен всеки глас за бъдещето на ЕС. 

 Събитието ще се проведе на 9 май 2024 г. от 13:30 ч., в Актовата зала на СУ "Максим Райкович" Дряново. 

Денят на Европа

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътруДен на ЕВропадничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.
Преди 20 години европейското семейство стана много по-голямо. На 1 май 2004 г. гражданите на Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения станаха граждани на ЕС. За една нощ Европейският съюз се превърна в по-голяма политическа, икономическа и културна единица, простираща се от Талин до Лисабон, от Валета до Стокхолм, от Дъблин до Никозия. Няколко години по-късно присъединяването на България, Румъния и Хърватия направи нашия Съюз още по-силен.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни