115 години Независимост. Фердинанд влиза в Габрово като цар на българите

Топ новина!
На два километра от града силна буря връхлита кортежа

Габрово става част от тържествата, организирани по повод провъзгласяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г.
След Търново и Дряново Габрово посреща Фердинанд вече като "цар на българите." По време на тържествата в Дряново на 23 септември от името на местното духовенство е произнесена приветствена реч от епархийският проповедник Негово Високопреподобие йеромонах Филип Пенчев. А в Габрово още на 22 септември в 8, 25 часа вечерта е изпратена от Михаил Такев (1908-1910 г. министър на обществените сгради, пътищата и съобщенията) телеграма до околийския началник с копие до градския кмет. В нея се отбелязва: 
“Утре към 2 часа после обяд ще пристигне в Габрово през Дряново Негово Величество Царя, придружен от всички министри  и неговата свита. Разпоредете квартира и храна съвместно с кметството. Устройте среща царска. Държавните учреждения ще бъдат затворени през целия ден[…]”. 

 Министрите Андрей Ляпчев и Никола Мушанов тръгват веднага, за да организират нощувката на царя. Към 15 часа файтоните с царската свита тръгват за българския Манчестър, изпратени с топовни салюти, дадени от дошлия специално за случая Севлиевски артилерийски полк
След напускане на старата столица и посрещането му в Дряново,  на 23 септември на два километра от Габрово царският кортеж е връхлетян от  пороен дъжд и силен град. Духа студен вятър, като че е  „декемврийски“. Всички са принудени да спрат при т. нар. Белчова мелница, докато страшната буря отмине. 
Към 21-21.30 ч. “кошмарното” пътуване приключва. Фердинанд намира топлина и радушен прием в  дома на габровския индустриалец Иван Хаджиберов.  Той е опълченец, общественик и дарител, който през 1892 г. в съдружие с Андрей Хр. Момерин  строи в м. Репивец, северно от Габрово в близост до бащината си мелница, първата в България фабрика за производство на фини вълнени платове. Работи с вносни материали от Англия, Италия и Австрия. Произвежда вълна и конфекция. Именно по негова инициатива в Габрово е внедрено производството на готови дрехи – конфекция. След осем години става едноличен собственик на фабриката. Обзавежда я по английски образец. Успява да създаде връзки с английската фирма „Нормантон”, от която не само получава кредити, но и чрез нея  внася технически нововъведения. Постепенно изкупува съседни имоти, за да създаде  паркове, игрища, жилищни помещения (гостни), билярд, зоопарк, занималня за децата на работниците. В празнични дни организира увеселения. В стремежа си  да създаде и развива предприятие, конкурентно на европейските, осигурява добро образование на синовете си. Беро завършва химия в Англия, а Сава – финанси в Швейцария. Фабриката се превръща в придворен доставчик и дълго време е единствената специализирана тъкачница в страната.
Стаята от дома на Иван Хаджиберов, в която е настанен владетелят на вече независима България, става известна като “царската стая”, тъй като в нея преспива царят. На следващият ден - 24 септември, Габрово узнава, че той  е в града ни. В 10 часа сутринта Фердинанд е приветстван  от тогавашнит габровски кмет Никола Голосманов, от архиерейския наместник свещеник Христо Вуцов, както  и от народните представители. А вечерта в 7 часа тръгва за Казанлък. Следват тържества в Ст. Загора, Пловдив. По пътя към София Негово Величество е приветстван и от населението на Татар-Пазарджик (дн. Пазарджик), на гарите Саран бей (дн. Септември) и Белово, баня-Костенец, Ихтиман, Вакарел, Новоселци и Казичене.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни