Проверете състоянието на кожата си при дерматолога д-р Йорджева

Препоръчана! Atopichen-dermatit
Aтопичeн дерматит
Безплатна консултация през юни в Габрово за пациенти с атопичен дерматит или псориазис

До края на юни пациентите с вече поставена диагноза атопичен дерматит или псориазис от поне 6 месеца могат да се запишат за безплатна консултация с д-р Красимира Йорджева, завеждаща отделението по кожни и венерически болести в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” в Габрово. За да си запазят час, е нужно да се обадят в работен ден между 8 и 17 часа на телефон: 0877 42 74 19 или да се регистрират на https://www.pratia.bg/dermatology-1/

AТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ 
Aтопичният дерматит е хронично заболяване, което причинява възпаление, сърбеж и сухота на кожата. Това е една от най-често срещаните и най-тежки форми на екзема, която обикновено започва в детството, но може да се появи на всяка възраст. Смята се, че гените, имунната система и околната среда играят роля в заболяването. 
Атопичният дерматит не е заразен и не може да се предава от човек на човек. Той е не само обрив или сърбеж по кожата. Силният сърбеж води до разчесване, което причинява по-нататъшно зачервяване, подуване, напукване и секретиране на лезиите, образуване на корички и лющене. Често има периоди на влошаване, последвани от подобряване на състоянието.  
ЛЕЧЕНИЕ 
Атопичният дерматит не може да бъде излекуван, но правилната терапия може да го контролира и пациентите да водят пълноценен живот. Поради хроничния и рецидивиращ характер на атопичния дерматит необходимостта от лечение за облекчаване на симптомите и предотвратяване на обострянето може да продължи с десетилетия. 
План за лечение, създаден заедно с дерматолог, може да помогне, като се поставят конкретни цели - намаляване на честотата на обострянията, редуциране на възпалението на кожата, облекчаване на симптомите, предотвратяване на влошаването на екземата, намаляване на риска от инфекция и усложнения, поддържане на хидратирана кожа. 
„Проведените научни изследвания с цел по-добро разбиране на имунните и на възпалителните механизми при атопичния дерматит доведоха до проучване на по-целенасочени стратегии за лечение, които да помогнат на хората да контролират по-добре заболяването си. От няколко години хората със среден към тежък атопичен дерматит в Европа имат възможност да се лекуват с нови, иновативни терапии, благодарение на клиничните изпитвания”, споделя д-р Йорджева. 
ПСОРИАЗИС 
Псориазисът е сред най-разпространените кожни заболявания с хронично протичане (редуване на периоди на влошаване и подобрение) и различна честота на обострянията. 
Кожните изменения се появяват най-вече по лактите и коленете, но също и по половите органи, окосмената част на главата, лицето, телесните гънки, дланите и стъпалата. Характерните обриви са зачервени надигнати участъци на кожата, покрити със сухи сребристо-бели люспи.  
ПРИЧИНИ
Причините за появата на псориазис все още не са напълно изяснени. Той е генетично заболяване, но е възможно да сме носители на гена и да не се разболеем. Възможно е и човек да боледува без никой друг от семейството да е засегнат. Псориазисът не е заразен и не може да се предаде от човек на човек. 
Първите симптоми обикновено се появяват в ранна юношеска възраст (12 – 13 г.) или след 50-та година. Заболяването и обострянията се проявяват под въздействието на отключващ фактор.  
Провокиращите фактори са външни и вътрешни.  
Вътрешните са: повишено ниво на кръвната захар, психичен стрес или хормонални въздействия (бременност, раждане, пубертет).  
Най-честите външни отключващи фактори са:  
    •    физични – травма, одраскване, убождане, изгаряне, ултравиолетово и рентгеново облъчване и др.; 
    •    инфекции – най-често вирусни: морбили, херпесни вируси; бактериални – стрептококови инфекции; гъбични агенти и др. 
    •    лекарства за придружаващи заболявания – бета-блокери, литиеви препарати, синтетични  антималарици, златни соли, тетрациклинови антибиотици и др. 
Отключващите фактори могат да са различни за всеки човек, както и могат да се различават в различните периоди.  
ЛЕЧЕНИЕ, АДАПТИРАНО КЪМ ВАШИЯ ПСОРИАЗИС
„Всеки пациент има собствено лечение, адаптирано според тежестта на заболяването, засегнатата зона, начина на живот и въздействието върху ежедневието му. Противопоказания и фамилна анамнеза също влияят при избора на стратегия за лечение. Затова е важно да имате доверие на Вашия лекар дерматолог”, изяснява д-р Йорджева. „Към момента в България пациентите могат да се възползват от иновативно, различно от биологичното лечение, благодарение на клиничните изпитвания. Продуктът вече е пуснат в пазарната мрежа в САЩ, а резултатите са повече от обнадеждаващи”, споделя още тя.  

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни