Д-р Пенчоков: Няма много бременни, желаещи имунизация против коклюш

d-r-Penchokov-–-direktor-na-RZI-–-Gabrovo
д-р Пенчоков – директор на РЗИ – Габрово
Имунизацията продължава докато има желаещи

За хода на имунизацията на бременни жени против коклюш в областта, до какви опасности може да доведе децата липсата на ваксина (освен на майките се поставя и на новородените до 2 месеца), за санкциите на родители, които не желаят децата им да бъдат имунизирани, разказва директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков.

– Започна ли имунизацията против коклюш на бременни жени и докога ще продължи?
– Да, започна миналата седмица, засега няма болни от коклюш бременни. Само една студентка от София, която си е дошла в Габрово за празниците. Лечението ще се извърши в София.
– Къде се извършва имунизацията?
– Открит е специален кабинет в РЗИ, обслужва го д-р Мънчева.
– Кои бременни подлежат на имунизация?
От 26-а до 37-а гестационна седмица, клинично здрави в момента и тези, на които акушер-гинеколозите са дали направление за имунизация, тъй като те следят бременността им.
– Има ли желаещи?
Няма голям интерес, миналата седмица имунизирахме 2 бременни, на друга є е още рано, по една-две на ден. Ваксина има достатъчно. Все още при нас няма такова голямо разпространение на коклюш като в други градове. Имунизацията продължава дотогава, докогато има желаещи бременни.
– Има хора, които се страхуват, че ваксините са опасни за децата и отказват ваксини?
– Законът казва, че едно дете, което посещава държавно детско заведение или училище би трябвало да има пълен имунизационен статус. Знам, че има негодувание от някои родители, които не желаят да поставят ваксини на децата си, но не е редно. На запад дори в университетите изискват имунизационен паспорт, камо ли в детско заведение. Болестите, които лекуват тези ваксини са напълно предотвратими, а ваксините са доказани във времето. Не като при Ковида да се създават нови и да има съмнения действат ли. Отказът на родителите за ваксина излагат децата си на риск.
– До какви опасности може да доведе коклюшът за децата?
Заболяването се предава по въздушно капков път, протича с температура, с кашлица, води до задушаване на новородените. Те са Най-уязвимите – от деня на раждането до 2 месец. Поставяме ваксини през 2 – 3 месеца, после правим реимунизации. Но коклюшът е напълно предотвратимо и лечимо заболяване. Има значение дали бебето е доносено или не, има ли съпътстващи заболявания.
– Ако все пак родителите откажат да ваксинират децата си?
– Налагаме санкции, те оспорват актовете, ходим по съдилища. Който не иска да поставя ваксина на детето си, да си търси такава детска градина, която не изисква имунизации. А не да заразяват останалите деца. Имаме отложени ваксинации от специална комисия на деца с вродени аномалии в детските центрове.
– Нищо не се чува за Ковид, затихна ли?
– Затихва, има епизодични случаи.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни