Грипна епидемия в областта се очаква в края на януари

D-r-Nikolai-Penchokov
Д-р Николай Пенчоков
Добре е в магазините, особено големите вериги да се слагат маски, препоръчва д-р Пенчоков

Новината, че Габрово е на първо място по заболеваемост от Ковид, излъчена по национална медия, стресна мнозина. Директорът на РЗИ д-р Николай Пенчоков не отрече, че има увеличаване случаите от Ковид, но нещата не са толкова трагични. Средната заболеваемост в страната е 35 на 100  000, а в Габровска област е 60 на 100  000. В интервюто ни сравняваха с Кюстендил и София област, които са много по-големи, каза той.
Със застудяване на времето неговата честота се увеличава, той също е респираторно заболяване. В Европа циркулират нови мутанти на този вирус. “Неприятното е, че все още умират хора от усложненията. Последните смъртни случаи са на лица над 80- годишна възраст, неимунизирани“, уточни д-р Пенчоков.
Увеличават са случаите на остри респираторни заболявания, особено при децата от 0 до 14-годишна възраст. Още не са анализирани данните от новогодишните празници, случаите на заболявания ще се увеличат още. Сутрин в детските градини и ясли трябва да се прави филтър. Всяко дете, което е с кашлица, хрема или температура, не бива да се допуска до детското заведение. Същото е и с възрастните, при подобни симптоми трябва да си вземат болнични. Добре е в магазините, особено големите вериги да се слагат маски. Те вършат чудесна работа като профилактика на грипа. 
 „Добра новина е, че в нашата област се забелязва повишено търсене на противогрипни ваксини. Министерството осигури безплатно поставяне на ваксини на хората над 65-годишна възраст. Имаме 100 процентов ръст на имунизираните хора досега. Миналата година бяха 2700 сега са над 5700. Това показва, че хората са осъзнали необходимостта от тях. Неприятно е, че хората не са осъзнали необходимостта от противоковидни ваксини. 
Абсолютно никакво търсене няма, въпреки че имаме от всички видове ваксини, включително и за деца. Определен е лекар, който да имунизира децата. Вече 4 години се ваксинираме, не може да се говори за лоши или некачествени ваксини. Най-важно е възрастните, хората с хронични заболявания да се ваксинират. Ваксини има достатъчно, вече не купуваме“, коментира д-р Пенчоков.
Може ли човек едновременно да се зарази от Ковид и от грип. Възможно е, ако в дадено пространство, се съберат болен от грип и от ковид, които са се срещнали, има такива случаи на едновременно заразяване от двата вируса. Но са редки такива случаи.
Грипна епидемия в Габровска област се очаква в края на януари, началото на февруари.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни