Д-р Георги Шандурков: Линейки имаме достатъчно, лекарите не достигат

Водеща! -Broyat-na-lineikite-otgovarya-na-broya-na-mobilnite-ekipi,-kazva-d-r-SHandurkov
Броят на линейките отговаря на броя на мобилните екипи, казва д-р Шандурков
През 2023 г. екипи на ЦСМП Габрово са оказали спешна медицинска помощ на 20 406 лица

За получената от Министерството на здравеопазването високопроходима линейка, за броя на всички линейки, изцяло оборудвани с медицинска техника, за недостига на лекари за спешната помощ, за броя на повикванията на линейки от пациенти през миналата година разказва д-р Георги Шандурков, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово.


Georgi Shandurkov

Д-р Шандурков, получихте по проект на Министерството на здравеопазването нова, високопроходима линейка, къде ще я ползвате?

За нуждите на целия център – където се изисква достъп до труднопроходими места (това е единствената високопроходима линейка).

Заедно с новата, колко линейки вече имате?

Има 8 нови автомобила и още 6 резервни (във всеки филиал в случай на авария и/или екстремни нужди)

Всички ли са нови, оборудвани с апаратура в тях?

Всички автомобили са с пълен набор от диагностична и терапевтична медицинска апаратура и медицинско оборудване вкл. апарати за електрокардиограма, сърдечна дефибрилация, уреди за обдишване, за аспирация, инфузионна помпа, „гръбначна“ носилка, кит за имобилизация и др. Има известна разлика в марката и моделът на новите и резервните, но във функционално отношение са съизмерими.

Колко от линейките са във филиалите в Севлиево, Дряново и Трявна?

Броят на линейките отговаря на броя на мобилните екипи(плюс резервна):

6 във филиал Габрово, 3 във филиал Севлиево и по 2 във филиалите Дряново и Трявна.

Получихте ли ново оборудване за помещенията в Консултативна поликлиника, където се помещава ЦСМП?

В бивша консултативна поликлиника, където е базиран филиал Габрово и администрация е предвидено да се разположи и съответно е преоборудвана регионалната координационна централа.

Не е предвидено извършване на медицински прегледи на място в амбулатория във филиал Габрово (от 2007 г. това е възложено и се изпълнява от екипите във спешно отделение на областната болница)

За останалите филиали, където се извършват и амбулаторни прегледи е получено и е в употреба и съответното медицинско и немедицинско оборудване.

Имахте проблем с паркиране на линейките пред поликлиниката, реши ли се той?

През 2023 г. центърът кандидатства и беше одобрен за целеви капиталови разходи за осигуряване на паркинг и бърз и безопасен вход-изход за санитарните автомобили към ул. “Брянска“. В края на годината строителните дейности приключиха, обектът е предаден и е в експлоатация.

Беше време, когато се оплаквахте от липса на нови линейки – тези, които ползвахте, бяха амортизирани. От малки заплати – също. Сега сякаш всичко ви е наред, имате ли някакви проблеми?

По отношение на материалната база и финансирането на дейността нямаме проблеми.

Продължава да е проблем недостигът на медицински специалисти и най-вече на лекари, което налага привличане и назначаване на колеги по втори трудов договор (съвместители) и на колеги, придобили и упражнили правото си на пенсия за прослужено време и възраст.

Квалифициран ли е персоналът?

Почти всички работещи са с дългогодишен опит в оказването на спешна медицинска помощ. 2/3 от лекарите са с една или повече придобити клинични специалности.

Дейността се извършва съгласно утвърдени от Министъра на здравеопазването диагностично-терапевтични протоколи и алгоритми на поведение, изискванията на медицинския стандарт Спешна медицина, както и конкретни вътрешни инструкции и алгоритми на действие.

В центъра има програма за продължаващо обучение и квалификация и се провеждат регулярни обучения.

Всички категории персонал участваха и в организираните и проведени от МЗ тренинги и обучения.

На колко повиквания се е отзовал Центърът през миналата година?

През 2023 г. екипи на ЦСМП Габрово са оказали спешна медицинска помощ на общо 20 406 лица (т.е. всеки 5-ти жител на областта), на територията на 311 населени места на областта (9457 при домашни посещения и 10 949 сами потърсили помощ в амбулаториите на филиалите).

Имало ли е инциденти с вашите екипи от разгневени и недоволни граждани?

Не имало инциденти, свързани с насилие срещу екипите.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни