Ден на отворените врати за тютюнджии 27 - 29 ноември

Tyutyunopusheneto-mozhe-da-predizvika-shirok-spekt-r-ot-zdravoslovni-problemi
Тютюнопушенето може да предизвика широк спектър от здравословни проблеми
  Разкритият в РЗИ- Габрово "Кабинет за отказ от тютюнопушене" обяви  „Ден на отворените врати“.

  Всъщност дните ще са три - от 27.11 – 29.11.2023 г., а желаещите ще могат да ползват услугите на специалистите в  часовия диапазон 13.00 - 15.30 часа. На всички желаещи посетители, освен безплатни консултации, ще бъде  направено и изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин в кръвта.
    Инициативата е по повод Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември - тази година бе на 16-ти.
    Този ден се отбелязва в много държави по света и се чества официално и от Международния съюз за борба с рака (UICC).
    За всеки човек е известно, че тютюнопушенето може да предизвика широк спектър от здравословни проблеми и да намали продължителността на живота.
    Пушенето причинява около 7 на всеки 10 случая на рак на белите дробове. Цигарите са причина за 70% от развитието на рак на устата, гърлото, стомаха, панкреаса и др. Освен рак, тютюнопушенето уврежда още сърцето и кръвообръщението, увеличавайки риска от коронарна болест на сърцето, сърдечен удар, инфаркт и инсулт, но най-често се наблюдава т. нар. ХОББ /хронична обструктивна болест на сърцето/.
    В България 34,5% от населението  на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи.
    По данни получени през 2020 г. остава проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите и продължава да е актуален и към настоящия момент. Резултатите от Националното проучване показват, че 26,3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата – 26,8% над момчетата – 25,6%. 
    Почти всяко дете е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок /17,3% срещу 16,4%/. Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19 годишните /31,4%/, отколкото сред тези на 10-14 години /4,0%/. Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичета, макар и незначително.
    През целия месец ноември всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушене на Национална телефонна линия за отказване от тютюнопушене 0700 10 323.
    Целта на всички посочени инициативи е да се акцентира върху предпочитането на непушене, както и към повишаване толерантността на пушачите към непушачите.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни