Пациентите с ХОББ трябва да са нащрек при изостряне на заболяването

Водеща! d-r-Krasimir-Donchev
д-р Красимир Дончев
До края на февруари Пратиа предлага безплатно измерване на дишането за пациенти с усложнения при хронична обструктивна белодробна болест

През студените месеци зачестяват оплакванията от затруднено дишане при страдащите от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). 
Тя представлява блокиране на въздушния поток при пациенти с белодробен емфизем и хроничен бронхит. Най-честите външни фактори, които причиняват ХОББ, са тютюнопушенето, студа, влагата и запрашеността във въздуха от сажди, токсични промишлени вещества, газове и пари. Ендогенните фактори за нейната поява са емфизем, хронични инфекции, алергични състояния и наследствен ген.   
Болестните промени при ХОББ увреждат бронхиалната лигавица и дразнят жлезите и гладката мускулатура на бронхите, което води до секреция с жилав характер, която е трудна за отделяне и прави възможно развитието на микроорганизми и възпалителни процеси.
С напредването на възпалителния процес бронхиалната лигавица изтънява и се отпуска. В резултат на това се появява кашлица с различна сила, честота, характер и отделяне на храчки. Симптомите обикновено се влошават с допълнително развиващите се инфекции, които студените и влажни месеци благоприятстват. С напредването на хроничния процес се появяват признаци на изостряне – задух, усещане за бодежи в гърдите, влошаване на общото състояние и намалена работоспособност.  
В практиката си на дългогодишен пулмолог и лекар в клинични проучвания 

д-р Красимир Дончев от МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово споделя, че сред най-често задаваните въпроси от пациентите с ХОББ е как да се предпазят от обостряне на заболяването.
 „Обострянето, наричано още екзацербация, е състояние, при което типичните за заболяването симптоми се засилват – обикновено това са кашлица, стягане в гърдите и температура. Те често водят и до по-сериозни състояния като пневмония и дихателна недостатъчност, изискващи хоспитализация. За да бъдат избегнати обострянията, съветвам пациентите да спазват няколко прости, но ефективни правила: поставяне на противогрипна ваксина всеки сезон, ограничаване на социалните контакти на обществени места и спазване на домашен режим при мъгливо и влажно време. Необходимо е поддържащата терапия за ХОББ да се приема според указанията на лекаря и особено през зимата често да се посещава пулмолог за профилактичен преглед, за да бъде предотвратено по-сериозно влошавания на заболяването.“, споделя д-р Дончев. 

В много от случаите ХОББ се диагностицира със закъснение, когато заболяването вече е в напреднал стадий. Според официална статистика на Министерството на здравеопазването на България от 2018 г. между 5 и 10% от българите са диагностицирани с ХОББ, но едва 75 000 човека се лекуват. По неофициални данни броят на пациентите с ХОББ в страната е поне 500 000 души. Статистиката на Европейското респираторно дружество показва, че всяка година 300 000 души в Европа умират от ХОББ. По данни на Световната здравна организация това заболяване е третата причина за смърт в световен мащаб, отговорно за 3,23 млн. смъртни случаи през 2019 г. 

За да бъде открита ХОББ, се използват общи и специфични тестове. 
    
Общите са физикален преглед, рентгенография или компютърна томография, стрес тест на физическата дейност на пациента, оксиметрия и кръвни показатели. Специфичните, от друга страна, са тестовете за дихателна функция, включително измерване на дихателните обеми, наречено спирометрия. 
„Дългогодишната ни работа по клинични проучвания през последните години помогна на редица пациенти с ХОББ да получат лесен достъп до иновативна терапия. Благодарение на клиничните изследвания ефикасността на стандартната терапия е значително подобрена.“, споделя д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Пратиа България.      
До края на февруари пациентите с диагноза ХОББ в Габрово могат да получат безплатен медицински преглед и измерване на дишането лично от д-р Дончев в центърa на Пратиа в болница „Тота Венкова“ като част от клинично проучване. За целта е необходимо да се обадят в работен ден на тел. 0877 42 74 19 между 10 и 16 ч. или да се регистрират онлайн на адрес: https://www.pratia.bg/copd-2/ 
     

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни