Д-р Янко Колев е новият президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика

Топ новина! -prezidentstvoto-na-IAFS-ot-prof.-Klod-Ru
президентството на IAFS от проф. Клод Ру
За първи българин оглавява престижната организация IAFS. София ще е домакин на конгреса през 2026 г.

    На 24 ноември в Сидни, Австралия, съдебният медик д-р Янко Колев беше официално избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика (IAFS).
    Д-р Янко Колев е началник на Отделение по Съдебна Медицина в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД и хоноруван лектор по съдебна медицина – Медицински Университет – Плевен, Катедра по Съдебна медицина и деонтология, Факултет Обществено здраве.
    Д-р Янко Колев е съавтор на ръководство по съдебна медицина, излязло в Москва през 2014 г. – „Национално ръководство по съдебна медицина и съдебно-медицинска експертиза”. Ръководството е от фундаментален тип (728 стр.) и е предназначено за специалисти по съдебна медицина. Д-р Колев е автор на една от главите, която се отнася до съдебно-ентомологичното изследване при експертиза на труп.
    Габровският специалист по съдебна медицина е член на редица престижни научни организации:  Европейски Съвет по Съдебна медицина (ECLM); член-делегат от България; Международна Академия по Съдебна медицина (IALM), Европейско Общество по Съдебна Антропология (FASE), Европейска Асоциация по Съдебна Ентомология (EAFE), Европейска Антропологична Асоциация (EAA), Балканска Академия по Съдебномедицински Науки (BAFS), Osteuropa-Verein Rechtsmedizin e.V.; зам.председател на Български институт на съдебномедицинските специалисти
    За първи път българин оглавява най-престижната професионална общност, която обединява съдебни медици, криминалисти и други специалисти.
    Д-р Колев официално пое президентството на IAFS от проф. Клод Ру, след като му бе връчен президентския медал. Той ще изпълнява функциите на президент в следващите 3 години. След изтичане на мандата д-р Колев ще бъде част от Съвета на бившите президенти на IAFS - орган, избиращ всеки нов президент. 
    На конгреса бе решено България да бъде домакин на Световния конгрес на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика (IAFS) през 2026 г., съобщиха от организацията. Очаква се във форума да участват над 2000 професионалисти от цял свят. България бе избрана измежду пет кандидатури, сред които Дубай, Мексико, Малайзия и Шотландия. Така страната ни става първата държава от Източна Европа печелила това домакинство в над 60-годишната история на асоциацията. Този избор ще открие нови възможности за развитието на специалностите на регионално ниво, а така също и ще послужи като стимул за пълноценно сътрудничество между специалистите от целия регион.
   

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни