Среща-разговор с писателя Генчо Витанов в Регионална библиотека „Априлов - Палаузов”

Gencho-Vitanov
Генчо Витанов
На 20 юни 2024 година (четвъртък) в читалня „Д-р Петър Цончев”

„На сетивата в плен, 
на думите слуга,
eдинствено при теб, въображение,
намирам свобода, но и тъга,
дарила мисълта ми с вдъхновение…”

(Г. Витанов, Из „На себе си”)

На 20 юни 2024 година (четвъртък) в читалня „Д-р Петър Цончев” на Габровската регионална библиотека четящите габровци ще имат възможност да се срещнат с известния писател и общественик от Габровския край Генчо Витанов.
Начало на събитието – 17.30 часа, Читалнята.

    Генчо Витанов е роден на 28 октомври 1942 г. в дряновското село Денчевци, Габровска област. Завършва средно образование в СУ „Максим Райкович” в Дряново, а висше – българска филология – във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като учител в с. Крамолин и в Дряново.
Витанов живее и твори в Дряново и немалко от неговите поетични и прозаични творби са свързани с историята и съвремието на този балкански град.
Литературното му творчество е богато – проза, поезия, есеистика.
Генчо Витанов е педагог и общественик с изявена роля в своя град Дряново и в Габровска област. 
Работи като учител по литература, заместник-директор в училище, заместник-кмет по култура в град Дряново; читалищен деец, почетен гражданин и ментор на млади художествени дарования в града. Лауреат е на регионални и национални конкурси и награди. 
Член е на Съюза на българските писатели и на Дружеството на габровските писатели. Автор на книги с поезия, проза, история и краезнание; публикува в периодичния печат, в сборници и антологии, в това число и с художествен превод от унгарски и сърбохърватски, Генчо Витанов е автор на педагогически студии и разработки. 
Творбите му са многобройни: стихосбирките „Дневна светлина”, „Целебни строфи”, „Окото на лятото”, „Мъже в неделя” и „Коледна луна”; романите: „Пилигрими на любовта”, „Пилигрими на страданието”, „Нови времена”; книга с хайку „Окото на зимата”; исторически издания в съавторство „Дряновски дейци” и „Архимандрит Максим Райкович” - с проф. Петър Чолов, „Българският свят - 7-21 век”, „Древността, античният свят и траките” и „Делото на Колю Фичето” - с Витан Витанов. С Павлин Ботев и Емил Попов – антологията „Гласът на Дряново”. 
„Високо напрежение” е най-новата издадена творба на Витанов (2022 г.) – това е сборник с разкази, спомени и стихотворения на писателя.
Заповядайте в РБ „Априлов - Палаузов” за интересна среща-разговор за творчеството и личността на Генчо Витанов.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни