Възпоменанието за Васил Левски в Габрово е днес от 12:00 пред морената

Топ новина! Obschina-Gabrovo-otpravya-pokana-k-m-vsichki-grazhdani,-predstaviteli-na-institutsii,-obschestveni-organizatsii-da-pochetat-bezsm-rtnoto-delo-na-apostola-na-svobodata.
Община Габрово отправя покана към всички граждани, представители на институции, обществени организации да почетат безсмъртното дело на Апостола на свободата.
В другите общини на областта почетоха паметта на Апостола точно на датата - 18 февруари

Община Габрово организира възпоменателна церемония по повод 151 години от гибелта на Васил Левски днес от 12:00 часа пред морената. На това място се е на мирал Девическия манастир, където Левски е намирал убежище. Панихида за Апостола, който е обесен на 6 (18) февруари, трябва да се отбелязва на 18 февруари, 1873 г. в покрайнините на София, ще отслужат свещеници от габровските църкви. Децата от НУ „Васил Левски“ и актьори от ДТ „Рачо Стоянов“ ще представят поетичен рецитал. За втора поредна година с почетен караул ще се включат и представители на XIV Ученически гвардейски отряд при ПТГ „Д-р Никола Василиади“. Възпоменателната церемония ще завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред живота и саможертвата на Васил Левски. Община Габрово отправя покана към всички граждани, представители на институции, обществени организации да почетат безсмъртното дело на Апостола на свободата.
Севлиево
се поклони пред подвига на Апостола в петък. Венци и цветя в знак на признателност пред живота и делото му поднесоха пред бюст паметника на Апостола на свободата в двора на СУ "Васил Левски" кметът на Севлиево  Иван Иванов, председателят на Общински съвет  д-р Явор Памукчиев, зам.-кметовете Невена Тодорова и инж. Красимира Йорданова, училищното ръководство, представители на бизнеса, неправителствени организации, ученици, граждани. 
    С патриотичен рецитал възпитаниците на учебното заведение Върнаха севлиевци 151 г. назад, когато България трагично губи великия си син. Изявени ученици бяха наградени днес за своите високи постижения. 
Този ден е патронен празник на училището и всяка година е повод да сведем глава пред безсмъртния Апостол на свободата.  В неделя дворът на Йени конак в Севлиево беше отворен до 17:00 часа днес за всички, които искаха да се поклонят или да оставят цвете. Конакът е паметно място, което пази спомена за Апостола от последния му път към мъченическата смърт и безсмъртието!
В Трявна
    Начало на възпоменанието постави отслужването на заупокойна панихида в църквата „Св. Георги“ от местните духовни лица към Тревненската духовна околия, които подчертаха, че Левски и българските герои днес живеят в съзнанието на всички нас и наш дълг е да зачитаме и пазим завещаната ни от тях история. По неофициални данни Апостола е идвал осем пъти във възрожденския град, като при някои от посещенията си е пял в светата обител.
    Своята почит и уважение отдадоха ръководството на Община Трявна и Общински съвет, общински съветници, представители на Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ –  Трявна към НД „Традиция“, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Трявна, детски и учебни заведения, граждани и гости на града.
    Възпоменателно шествие премина от църквата по главната улица „Ангел Кънчев“ до музей Попангеловата къща, където Дякон Левски е намирал убежище при идванията си в Трявна. 
    Пред барелефа на Апостола бяха поднесени венци и цветя от официални лица, народни представители от област Габрово, както и от десетки признателни граждани, деца и родители.
    За първа година тържествената програма се състоя в двора на Попангеловата къща.             Тазгодишната инициатива на Община Трявна „Левски в Трявна“ събра рисунки на близо 200 деца и ученици от всички детски и учебни заведения на територията на общината (на снимката). Творчеството на децата бе разположено на табла в двора на музея, които бяха разгледани от присъстващите гости. Същите ще бъдат преместени на чардака в Старото школо през следващите дни. Патриотичен рецитал за Апостола на свободата  изпълниха актьорът Георги Тавров и възпитаници на СУ „Петко Р. Славейков“ –  Трявна.
В Дряново
    И тази година много дряновци се събраха пред пред паметника на Апостола на свободата в град Дряново, за да отбележат 151 години от неговата гибел. 
    Участие в събитието взеха Смесен камерен хор с ръководител Елена Назърова, Детска вокална група "Дряновски звънчета" с ръководител Яница Петрова, ученици от СУ "Максим Райкович" - Дряново. Почетен караул пред паметника на Васил Левски дадоха членове на Национално дружество НД "ТРАДИЦИЯ" -  РК "БАЧО КИРО"  Дряново.
    Венци и цветя поднесоха Община Дряново, Общински съвет - Дряново, Архиерейско наместничество Дряново,  Народно читалище "Развитие-1869", Общински комитет "Васил Левски", детска градина "Детелина", Исторически музей-Дряново,  СУ "Максим Райкович", ПГИТ "Рачо Стоянов", политически партии и граждани.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни