Пушката на Георги Бенковски и възванието му за бунт бяха видени от над 4700 туристи

Pred-vhoda-na-muzeya-se-izviha-opashki
Пред входа на музея се извиха опашки

Експонираните от 1 до 5 март пушка на Георги Бенковски и възванието му за бунт в „Музеен център“ част от Регионален етнографски музей на открито „Етър“ предизвикаха сериозен интерес – над 4700 преминали туристи, каза за БТА Тихомир Църов, експерт по връзки с обществеността в културната институция. 

„Доста време не бях идвал в музея и съм много приятно впечатлен от видяното. Много подобрения има тук, аз също сме впечатлени. Отвън е сграда във възрожденски стил, както трябва да бъде в един етнографски музей. 
Вътре е на европейско ниво – температурата, чистотата, представените изложби. Останах много приятно изненадан, защото съм ходил в музеи в други европейски страни и сега виждам, че тук нещата са на тяхното ниво.“, посочват туристите Жасмина Ангелова и Емил Златков от Варна по повод новия „Музеен център“. 
Писмо възвание, подписано от революционера Георги Бенковски е открито сред необработените материали, събирани в продължение на много години. Кой го е оставил и от коя година е в архивите на Регионален исторически музей Шумен – не се знае, допълват от музея. 

Музейният център в РЕМО „Етър“ отвори врати на 1 март с три етажа и три експозиции. 
Това е най-голямата сграда в музея, известна е като Кръстник–Колчов хан и за първи път се отваря за посетители. Освен пушката на Бенковски, в изложбата са представени Възванието за обявяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи, свързани с живота на Бенковски, преди да стане един от Апостолите на Априлското въстание, допълват от музея.

„Пушката е „Уинчестър“, модел 1866 година, и с това оръжие Георги Бенковски се изправя срещу огромната военна и административна мощ на Османската империя. Революционерът вярва толкова пламенно в българската национална независимост, че увлича хиляди в една борба, която чрез неговата личност не изглежда обречена. Георги Бенковски е символ на непокорния дух на българите. 
Някой би казал, че е живял в бунтовно време, станал е един от Апостолите на свободата, но не е дочакал да я види с очите си. Дали е така, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като усещане и затова се бори за нея с толкова плам и ентусиазъм. Непокорният му дух го превръща в един от символите на свободата, а следващите поколения съхраняват спомена за него“, обясни Тихомир Църов, експерт по връзки с обществеността в културната институция. 
Инициативата на РЕМО „Етър“ организира по традиция представянето на исторически реликви, свързани с Освобождението и е наречена „Така извоювахме свободата". Досега са „гостували" жезълът на граф Игнатиев, револверът на Райна Княгиня, сабята, която Христо Ботев носи до смъртта си, и други реликви. През 2023 г. посетителите видяха отблизо пушката на Захарий Стоянов и първото издание на „Записки по българските въстания“ от 1884 г.
Снимки: Авторът

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото