Международен баскетболен камп IBC 2017: Бренд Типтон: „Габрово е отнемаща дъха красота!"

Водеща! Brend-Tipton
Бренд Типтон

Американецът е от остров Гуам – владение на САЩ в западната част на Тихия океан. Той е треньор в баскетболно сдружение.

С Бренд Типтон се срещнахме на баскетболното игрище в парк „Маркотея“ в 9,30 сутринта, вече прегрял от интензивната тренировка.
Американецът е от остров Гуам – владение на САЩ в западната част на Тихия океан. Той е треньор в баскетболно сдружение, а е дошъл в Габрово, защото много обича да преподава тази игра и в същото време иска да опознае културата на другите държави чрез баскетбола.

- С какво е по-различен този камп от другите лагери, в които сте участвал?
- Разликата не е особено голяма. Навсякъде преподаваме основите на играта. Но и искаме да възпитаме у децата стремеж те да полагат усилия и да работят здраво.
- Какво е необходимо, за да стане човек добър състезател в тази игра?
- Много труд и малко талант – съгласен съм с това определение и ще дам пример със Стефан Къри, който играе в NBA. Той е един играч, който не е бил привлечен от известна гимназия, нито пък някой голям колеж от първа дивизия е искал да го привлече, освен Дейвидсън колидж, който не е имал спечелен мач от години. След това е бил избран от NBA и е постигнал максимален брой вотове за себе си. Той е пример за това как здравата работа може да се отплати на всяко едно ниво.
- Според Вас как се подготвят шампиони? Има ли определена рецепта за това?
- Според мен до голяма степен е от значение колко добър иска да бъде самият играч. Той трябва да тренира минимум 10 хиляди часа, за да може да постигне максимума от своя потенциал. Така че рецептата за постигането на успех е в това до каква степен искаш да работиш здраво и колко часове би посветил на това.
- В България сме недоволни, че младите хора не спортуват за здраве. Как да ги накараме да не висят само пред компютрите, а да проявяват по-голям интерес към спорта?
- На първо място трябва да се забавляваш и да усещаш удовлетворение от спорта, с който искаш да се занимаваш. След забавлението идва обучението в основите.
- Достатъчно ли е застъпен спортът при обучението на децата в училищата в Гуам?
- Да, у нас спортът е добре застъпен в училищата. Има доста деца, които след училище продължават професионално да играят.
Други пък получават стипендии, за да играят в университетския отбор. Но определено родителите имат огромна отговорност за това децата им да спортуват. И ако родителите успяват да дават добър пример за здрава работа и отдаденост, то тогава детето им би могло да успее във всичко.
- Как оценявате участниците в този камп? Има ли сред тях очевидни таланти според Вас?
- Групата, с която работих последно, е момичешка. Участничките в нея са на 13-14-годишна възраст от София. Това са деца, които наистина имат талант и аз виждам перспектива за тях да играят в Дивизия 2 и дори Дивизия 1 от университетското първенство.
- Каква полза имате за себе си от участието Ви в този камп?
- На първо място за мен е огромна чест да бъда тук, в България. Това, което аз получавам най-много от преживяванията тук чрез баскетбола, са приятелствата и връзките с други треньори и играчи.
Аз вярвам, че мога да науча от всеки един по нещо, което да използвам за себе си.
- Какво Ви е впечатлението от Габрово?
- Отнемаща дъха красота!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото