Богомил Белчев: Източната улица не облекчава пътното движение, напротив затруднява го

Препоръчана! Bogomil-Belchev,-bivsh-kmet-na-Gabrovo,-stroitelen-inzhener
Богомил Белчев, бивш кмет на Габрово, строителен инженер

Продължават дискусиите в медиите и социалните мрежи за целесъобразността и за ползите за облекчаване на натовареното пътно движение в града, за някои недостатъци на големите инфраструктурни обекти в Габрово, които вече са завършени в основната си част. През пролетта предстоят довършителни дейности, поставяне на маркировки, озеленяване. Става дума за кръговото кръстовище на Шиваров мост, за Източната градска улица и за новото кръгово кръстовище, което ще се строи в района на гарата. В дебата се включи и строителният инженер Богомил Белчев, бивш кмет на Габрово:

- Решава ли проблема с натовареното пътно движение новата Източна градска улица?
- Източната улица е добра като реализация, на като перспективно градоустройствено решение е крайно недостатъчна. Тя не решава въпросите с пътното движение в Габрово. Защото тя не извежда движението в безконфликтен участък, а го "изхвърля" в един изключително натоварен район около Горнокрайския мост. Препращаме движението от една част на центъра в друга част на центъра. С новото строителство до голяма степен се опитват да компенсират огромната загуба на Габрово от ликвидирането на започнатия и недовършен тунел около Гунин кладенец, за който вече няма никакъв шанс. Идеята беше той да изведе движението от Източната улица до Шиваров мост. Прокопани са 100-200 метра от този тунел през 1988-1990 година, но сега се руши изоставен. Причина за това е промяна в общия градоустройствен план на града, защото Габрово нямало нужда от такава улица и такъв тунел. Но ето 10-15 години след това животът доказа, че Габрово има нужда точно от такава улица. На времето се предвиждаше тази улица да е с две платна по 7 метра. И едно е достатъчно, но беше нужно улицата да се свърже с участъка на Шиваров мост, при изграден втори тунел. Така въпросът с пътния трафик на източната част на града щеше да бъде решен. С рехабилитираната Източна улица сега не се облекчава пътното движение. Напротив то се дозатлачва и създава много големи проблеми с пътния трафик в Габрово.
- Обяснете малко повече за този недовършен тунел и защо той е изключен от градоустройствен план на Габрово, не всички сме запознати с това?
- По време на управлението на Иван Ненов се преработи общия градоустройствен план на Габрово и бе премахнато това решение за Източната улица, която да излиза до Шиваров мост. Това градоустройствено решение вече го няма, включително и започнатия тунел до Гунин кладенец. Причината според мен е връщане на отчуждените имоти на хората, които живеят от тунела до Шиваров мост. И да искаме сега не можем да дострояваме тунела, него вече го няма по градоустройствен план. Невъзможно е на този етап да се промени целия градоустройствен план заради него.
- Недоволни са и част от хората, които живеят на ул."Йоан Предтеча", там движението е станало много натоварено.Те иска да ползват, както досега ул."Топлика", но тя вече е затворена, според проекта, имат ли право?
- От техническа гледна точка да се ползва ул."Топлика" за автомобили е невъзможно. При този голям наклон на улицата свързването й с Източната улица и включване в движението по нея става много опасно, дори невъзможно, особено зимата при заледявания. Няма как да се изгради кръстовище там заради наклона. Досега година наред са ползвали наклонената уличка, но по Източната не е имало автомобили. Предвидено е да се ремонтира и освободи за движение на автомобили ул. "Алекси Димов", което донякъде ще реши пътните проблеми по ул."Йоан Предтеча".
Там възниква един друг проблем, за който никой не говори. Какво ще се случи с къщата на поп Минчо, която е точно до тунела. Пътното движение ще преминава на 1.5 метра от спалнята на тази къща.
Добре беше, всъщност не е късно, там да се направи един хубав, многоетажен паркинг, за да се реши въпроса за автомобилите на пазара.
- Доста хора се оплакват, че кръговото кръстовище на Шиваров мост създавало проблеми на шофьорите, било много сложно. Автомобилите, които идват откъм Шипка се обърквали и поемали в грешна посока. Така ли е?
- Често казано, в началото и аз се обърквах, но вече не. Просто не сме свикнали, познаваме старата конфигурация на този участък и имаме такава нагласа, затова. Според мен организацията и безопасността на движението, пропусквателната способност там са много по-добри от преди. Ще свикнем и след време няма въобще да го коментираме. Така бе в началото и с кръговото до Консултативна поликлиника. Добре е там да се подобри вертикалната маркировката, по-отрано да се насочва движението в посока Стара Загора, посока Узана и посока Трявна.
Така че, новото кръстовище на Шиваров мост е едно нелошо решение, на този етап вложените пари там се рентират като подобряване условията на движение в Габрово.
- Има доста негативни коментари за необходимостта от кръгово кръстовище пред гарата. Други казват, че станали много кръговите в Габрово, нямало нужда от толкова. вашето мнение?
- Дотук добре с кръстовищата, полезни са. Изключение прави планираното кръстовище пред гарата. То е пълна недомислица. Защо в рамките на километър - километър и половина да имаме три кръгови движения?! На Консултативна поликлиника - добре, на Колелото - също, а между тях още едно - пред гарата. Кого ще обслужи то? То просто ще създаде по-тежки условия за екологията на града. Стремежът трябва да е, колкото може по-бързо да се изведат колите от града, за да не замърсяват въздуха. Чрез новостроящото се кръстовище пред гарата всъщност забавяме движението. Кръгово кръстовище се прави там, където има равностойност на посоките на движение. Във въпросния участък колко коли ще излязат от гарата и от кв. Христо Ботев на пътя Габрово - Велико Търново!? Основното движение е Консултативна поликлиника - Колелото, там трябва да има безпрепятствено движение. А това, че кръговото пред гарата е излишно, времето ще го докаже. Това отдавна си го мисля, още когато се заговори за този проект помолих някои хора от Общината да съберат професионалната гилдия и да го обсъдят с нея. За съжаление нищо такова не се направи. Управлението не става само с много пари, но и с пряк контакт с хората, съобразяване с тяхното мнение. Още повече, да изключиш местните специалисти, за мен е недопустимо. Всяка една власт трябва да се съобразява с тези неща. Големият въпрос е не беше ли по-икономично средствата за това кръгово да ги вложим в друг важен участък.
- Предвидено е кръгово на пътя Габрово - Велико Търново, пред "Тепнополис", там удачно ли е?
- Да, там има голяма нужда от кръгово кръстовище. Има голямо движение, от кварталите Трендафила и Русевци от една страна и по пътя Габрово- Велико Търново, от друга. Спор не може да има за нуждата от кръгово кръстовище там. Но пак повтарям няма необходимост от кръгово на гарата, както и от новия мост над река Янтра до НТС.
- Какво не ви харесва в новия мост, интересен проект, нестандартни решения, цветя по моста, ще бъде атракция?
- Ако сложим една камера, ще видим колко човека ще минават по новия мост. Тогава ще коментирам, сега няма какво друго да кажа, освен че е недомислица. Трябва да видим въпроса от различни гледни точки. Такъв мост може да се строи, когато подпорните стени на цялата река Янтра са укрепени и ремонтирани. Когато върху цялата река Янтра мостовете, предвидени по градоустройствен план, са направени, когато всички мостове по поречието на реката са рехабилитирани. Тогава можем да си позволим такъв вид строителство. Но, когато всичко това, което изброих е недовършено, да хвърлим милион и половина за нещо, което е само за лукс, това за мен е неоправдано влагане на финансови средства. Да не говорим, че на 50 метра от новостроящия се има друг мост. 50 метра струват ли милион и половина?

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото