Любопитната връзка между екстремизъм и образование

Препоръчана!      В книгата
Любопитната връзка между екстремизъм и образование

В книгата "Инженерите на Джихад: любопитната връзка между екстремизъм и образование" (издадена през 2016 г.

Пепа Витанова
В книгата "Инженерите на Джихад: любопитната връзка между екстремизъм и образование" (издадена през 2016 г.) професорът по социални науки Диего Гамбета от European University Institute във Флоренция и политологът Щефън Херцо, доцент по сравнителна политология в London School of Economics and Political Science, Великобритания, анализират биографиите на 4 000 активисти на Джихад и стигат до извода, че сред радикалните ислямисти с висше образование има голям процент завършили инженерни и технически специалности. От около 200 радикални ислямисти, които са извършили терористични нападения в периода от 11 септември 2001 г. до 2016 г., почти половината са инженери.
„Шансовете за откриване на инженер в нашата представителна извадка са 17 пъти по-големи от обичайния им процент в страните, от които идват терористите”, отбелязват авторите.
Книгата на Диего Гамбета и Щефан Херцо повдига въпроса може ли чрез образование да се контролира терора. Професорите свързват резултатите от изследването си не с евентуалните технически умения за изработване на бомби (само 6% от инженерите са били ангажирани с подобни дейности), а с теорията на разочарованието – високите очаквания на техническата интелигенция при едно толкова трудоемко образование и малките възможности за реализация след дипломирането. Авторите на книгата отбелязват също, че студентите от хуманитарните специалности имат "по-сложни и отворени” гледни точки за света и свикват да си задават въпроси, докато завършилите инженерни специалности разчитат главно на отговори, които вече са били дадени.
„Техничарите развиват непоносимост към неясните и неопределени неща, предпочитание към авторитарни системи и имат по-опростени възгледи за това как може да се промени статуквото - смятат Диего Гамбета и Щефън Херцо. - Това, което ги е привлякло в инженерното образование е същото, което ги е привлякло в радикалния ислям - обещанието за ясни и прости отговори на сложни въпроси.”
Свързаните с епохата на глобализацията неяснота и непредвидимост на света са довели до много силна реакция сред този тип хора и до радикализирането им, е един от изводите на двамата професори.
В предпоследната глава на книгата си професорите привеждат данни, показващи, че активистите на т.нар. леви радикални движения (като Червените бригади в Италия и Баадер-Майнхоф в Германия) са главно с хуманитарно образование, малцина с а с инженерни специалности. Докато сред активистите на десните радикални движения (в Германия, Австрия, това число руските неонацисти) има повече инженери, лекари и адвокати.
В последните си статии двамата учени обръщат внимание на променящия се профил на терористите. Сред единаците терористи преобладават главно хора без университетско образование.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни