Валери Митов: „Длъжник съм на хората, на които не съм успял да помогна"

Valeri-Mitov
Валери Митов
Първият въпрос на депутата бил за тунела под Шипка

    Коледно-новогодишните празници са и време за равносметка. Особено ако имаш зад гърба си 8 месеца  работа като народен представител. Така че разговорът с Валери Митов – депутат от „БСП за България“, не е само с празнично-светски оттенък. Повече е за свършеното и несвършеното.


- Г-н Митов, като габровски народен представител какво успяхте да направите за областта за изминалите 8 месеца? За кои местни проблеми търсихте решения, успяхте ли да помогнете?

- Като народен представител до момента имам зададени 28 въпроса, които в по-голямата си част са свързани с област Габрово. Един от първите ми въпроси в Народното събрание беше свързан с изграждането на тунела под Шипка, стратегически обект за областта. Поставял съм и въпроса за пътя Царева ливада - Трявна, който е в много лошо състояние, а е от изключителна важност за развитието на туризма в двете общини. Имах питане и за доизграждането на язовир "Нейковци" и пречиствателна станция за питейна вода в Трявна. Строежът е започнал преди 40 години и е от изключително значение за града, тъй като ще гарантира качествено и постоянно водоснабдяване.

- Как протичат срещите Ви с жителите от областта? Имате ли време за приемни с граждани? Какви въпроси поставят хората, както искат и очакват от Вас като народен представител?

- Всеки възможен момент, в който не съм в Народното събрание, използвам да бъда сред хората. Веднага, след като положих клетва, започнах приемните с граждани в цялата област. Повечетo проблеми, които поставят хората, са от компетенцията на местната власт, но въпреки това се опитвам да бъда полезен и да помагам за всеки поставен проблем. Мога да дам пример с последния ми въпрос в Народното събрание – към министъра на енергетиката. Заради снеговалежа на 25 срещу 26 ноември, много населени места в област Габрово останаха без ток повече от 4 денонощия, поради което зададох въпроса правена ли е профилактика на електропреносната мрежа и по какъв начин Министерството на енергетиката оказва контрол на ЕРП за възстановяване на електрозахранването. Защото е недопустимо в 21-ви век населени места да остават без ток за толкова много време.

Други мои въпроси са свързани със спиране на работата на ТЕЦ – Габрово. Правителството замаза очите на хората в Габрово за проблема с „Топлофикация” – тихомълком намали парите за компенсация на битовите абонати и не казва как ще се реши проблемът с отоплението на публичните сгради, сред които Спортната зала в Габрово. Повдигнах и темата за райския газ. На мое питане как се осъществява контролът за продажба и употреба на райски газ в нощните заведения, министърът на здравеопазването ми отговори, че екипите на РЗИ в страната не разполагат с оборудване за установяване дали газът е диазотен оксид (райски газ). Проблемът е сериозен и трябва да бъде решен, към този момент не са достатъчни съществуващите закони за забрана на райски газ. Необходими са промени, които съответно да развържат ръцете на МВР, за да може да спре разпространението.

- Какви са законодателните приоритети на парламентарната група на БСП и по кои от тях търсите подкрепа сред останалите политически сили, за да станат решения?

- По това време на годината гледаме държавния бюджет, който е и най-важният закон в страната. Ние, от парламентарната група на “БСП за България”, направихме своите предложения. За съжаление, мнозинството отхвърли предложението ни свръхпечалбата на банките да бъде обложена с данък – европейска практика и сигурен приход в бюджета - пари, които могат да бъдат използвани в подкрепа на българските семейства. Недостатъчно е и увеличението с 11% на пенсиите, понеже като се отчете инфлацията от над 9% - то увеличението се изяжда поне наполовина. Останалите осигурителни плащания са замразени. Така стои въпросът и с майчинството за втората година, въпреки създадените обществени очаквания, че то ще бъде равно на минималната работна заплата. Замразени са всички плащания, което означава, че те ще бъдат на нивата от миналата година. И при наличието на инфлация и други процеси - хората няма да живеят по-добре през следващата година.

- Краят на годината е време за равносметка. С какво ще запомните отиващата си 2023 година? На кого сте длъжник?

- Отминаващата година ще остави ярък отпечатък в моя професионален път. През април месец бях избран за първи път за народен представител. Това е голяма отговорност, която ми гласуваха жителите на област Габрово и се чувствам длъжен да не ги предам. Затова всичко, което правя, е за хората от четирите общини. Старая се да откликвам на всяка молба за помощ от институции или граждани. За мен придобиването на нови знания е много важно, точно затова успях през тази година да завърша и Българско училище за политика. Длъжник съм на хората, на които не съм успял да помогна.

- Какви Ваши лични инициативи като габровски народен представител да очакваме през новата 2024 година?

- Няма да спра да работя за област Габрово с цялото си сърце и душа. Аз съм роден в град Габрово и през целия си съзнателен живот съм живял в него. Мечтата ми е градът, който ми е дал толкова много, да си върне достойнството на силен икономически областен център и да спрат да го напускат младите габровци.

- Къде ще прекарате празниците?

- Винаги съм обичал да празнувам Коледа и Нова година в Габрово, затова и този път ще съм в Габрово, както всяка година. Ще празнувам със семейството си и ще използвам времето да се видя с приятели.

- Имате ли покани за специални предпразнични срещи с хора от областта?

- Получих много покани за събития от организациите на БСП в областта и благодаря за уважението. Заедно с Тера мол организирахме коледен празник за децата на Габрово.

- Какви са Вашите празнични послания!

- Уважаеми жители на област Габрово, от сърце Ви пожелавам щастие, уют, подкрепа и хармония във вашите семейства и домове! Бъдете здрави, вдъхновени и удовлетворени от делата си! Щастлива и благословена Нова година!

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни