„Всички българи, не само габровци, искат промяна и силна ръка да управлява страната"

Genadi-TSitlakidis
Генади Цитлакидис
твърди новият тредседател на БСП в Габрово

Генади Цитлакидис е роден в Габрово на 11 август 1981 г. Животът му е свързан със спорта – бивш футболист от габровския „Чардафон“, преименуван по-късно във ФК „Янтра“ в Габрово. Играл е в Гърция, на о-в Крит. Завършил е НСА „Васил Левски“, лицензиран треньор по футбол. Общински съветник в Габрово от групата на БСП. В момента работи в Община Дряново.
Той е новият председател на БСП в Габрово, след като на проведената неотдавна партийна конференция, той е избран за председател на партията, на мястото на досегашния лидер на партията Здравко Кънчев.

– Г-н Цитлакидис, играли сте в Гърция и на остров Крит, има ли разлика между футболните школи на Габрово и на Гърция?
– Когато отидох в Гърция през 2004 г., гръцкият футбол беше доста по-напред в сравнение с нашия – имаха изградени изкуствени игрища, имаха създадени много добри професионални дивизии. Но считам, че с течение на времето успяхме да ги настигнем по отношение на добрата материална база за футбола. Що се отнася до професионализма, в Гърция има отбори, които са на много високо ниво, участват в Шампионската лига. Но там се влагат и много пари във футбола. 

– Как си обяснявате, че българският футбол не е на това високо ниво? Лично аз считам, че нашите треньори и футболисти са качествени хора.
– Това е тема, която се коментира много. Аз считам, че в нашата страна много късно се обърна внимание върху създаването на добра материална база не само за футбола, но и за спорта въобще. И в габровския общински съвет обсъждаме състоянието на спортната база. Но трябва да се създадат още бази, за да бъде удовлетворена необходимостта на всички спортни школи да тренират при добри условия, тъй като точно в тях се раждат талантите. Защото поне в сферата на футбола има много млади хора, които искат да се занимават още от ранна възраст. 
Голям проблем за мен се появи последните години в развитието на треньорството. От треньорската школа започнаха да ходят в голяма част от градовете и провеждаха треньорски курсове. Като качеството на обучение се сведе до нула. Раздаваха се лицензи за треньори на хора, без даже да са се събличали и да участват в заниманията. А и нивото на занимания беше много занижено. Това беше поредното доказателство, че старото ръководство на БФС е изчерпано. 
– Спортната база ли е причината за това състояние или нежеланието на младите хора да се занимават със спорт.
– Проблемът е и в отборите, които налагат и привличат много чужденци. Няма достатъчно отбори в страната, които да осигурят на децата развитие в спорта. Всичко се насочва към старшата възраст. Например в „Янтра – Габрово“ голяма част от децата играят на по-ниско ниво. Това е проблем. 
– Как си обяснявате този факт? На местно или на национално ниво е причината затова или има пропуски в законодателството, свързано с подкрепата на спорта?
– Причината според мен, без да налагам мнение, е, че който желае да се развива професионално не само във футбола, но и в останалите спортни дисциплини, той трябва тръгне да се изгражда професионално още преди да навлезе в пубертета, от ранна детска възраст да се развива и да върви нагоре. Да има страст към спорта, но и да бъде обезпечен, тъй като професионалният спорт не търпи компромиси. Не само футболистът, но и всеки спортист трябва да бъде и добре образован, а не да мисли откъде да намери финансиране за своята дейност. 
Напоследък наблюдавам, че в България започват да се полагат грижи в това отношение – в големите школи „Левски“, ЦСКА, „Лудогорец“ – Разград правят този преход, но затова се изисква и време. 
– Ще дам пример с други спортове. Габровските хандбалистки са ставали шампионки, непрекъснато от чуждестранни отбори им предлагаха работа. В леката атлетика и в други спортове българските състезатели са търсени от чужбина. Защо във футбола ситуацията е такава?  
– Може да намерим множество причини за състоянието на българския футбол. Не искам да налагам своето мнение, но мисля, че това е един много дълъг преход, който е не по-малко от 5 години. Винаги съм казвал, че когато един човек иска да се развива, той трябва да тръгне към професионалния спорт още като 12 – 13-годишен, преди пубертета и да се изгражда като професионалист. Да има страст към спорта и да бъде подсигурен. Защото имаме много добри и талантливи деца, които учат и се занимават не само с футбол, но и работят. А професионалният футбол не търпи компромиси.
– Освен това футболистът трябва и да е образован?
– Точно така. Виждам, че в България донякъде е поставено началото на този преход. Вече цитирах големите школи.
Животът ми е преминал изцяло в спорта и това, което знам и като статистика, в действителност българският спорт и в щангите, и в други дисциплини се развива много добре, дори перфектно. Но във футбола, както го наричат Цар Футбол, се наливат много пари, за да се достигне определено качество. И считам, че в това отношение държавата трябва да се намеси.
Самият аз присъствах по време на визитата на Димитър Бербатов, който за мен е един от най-успешните български футболисти. Тогава той подчерта, че е завършил треньорската школа в България, която е една от добрите школи, и заяви, че в сравнение с Англия ние сме много назад. И че България не може да си представи колко е назад  в сравнение с това, което той е видял в Англия.
– А Вие продължавате ли да играете футбол?
– Като цяло – не.
– И от спорта се хвърляте в политиката, защо?
– Смятам, че имам социално мислене и отношение към политиката. Считам, че често, благодарение на политиците ни държавата ни върви назад.
И да, интересувам се от политика, тъй като моят дядо по бащина линия е бил партизанин и още от малък съм закърмен с това, че човек не трябва да бъде безразличен. 

Отбелязване 80 години от Балванската битка


– От Габровско-Севлиевския партизански отряд ли е бил?
– Не. Бил е партизанин в Гърция. И е от тези гърци, които се преселват в България. Именно той ме е запалил към тази идея, а благодарение на Олег Цонев постъпих и в антифашисткия съюз. А и моята майка винаги е подкрепяла БСП и е неин член. Затова мога спокойно да кажа, че от дълго време следвам идеите на БСП.
– Не Ви ли се струва, че в Габрово влиянието на БСП от доста време намалява? На какво се дължи това според Вас? И сега, вече като пряк участник в политиката, как ще промените този факт?
– Според мен БСП губи позиции поради това,  че младите хора не са запознати с идеите на БСП.
– От доста години в Габрово, а и в национален мащаб, се наблюдава понижаване на изборните резултати на левицата? Не е ли от значение и кой е лидерът на социалистическата партия? А самият Вие какво бихте искали да постигнете като лидер на БСП в Габрово?
– Първото, което бих искал да направя, е да сплотя габровската организация, да изгладя някои различия и се надявам да го постигна. Защото още при първите ми разговори с хората, с всички, които милеят за габровската организация на БСП казвам, че моите врати за всички тях са отворени. Нека всички да се обединим, защото имаме сила, имаме млади хора, и да погледнем напред в името на БСП. И другата, много важна част, е, че се нагърбвам да активизирам младежкото движение на БСП в Габрово.
– Не Ви ли се струва, че габровската организация на БСП застарява
– Да, наистина застарява. Но на конференцията, на която бях избран, останах очарован, че благодарение на добрата организация присъстваха хората, които са сърцето на партията. И за да можем да вървим напред, трябва да се грижим за това сърце, да го подпомагаме, за да дойдат и нови кадри, които да вярват в идеята. А в Габрово има млади хора със социално мислене.

 С Корнелия Нинова на Трети март 2024 година


– При разговорите Ви с млади хора считате ли, че габровската БСП-организация може да се стабилизира? Или има отрицателни тенденции, които биха се наложили в Габрово?
– Много пъти казвам това, но според мен  политическата сцена в страната, не само в БСП, просто се срути. Виждате, че хората като че ли не искат и да гласуват. Те са разочаровани от това, което става в държавата ни, от държавните мъже, които са в управлението є. Наистина, в последните години хората загубиха доверие изцяло към политиката. И оттук нататък  проблемите на БСП, за които ние говорим, е нещото, което трябва да споделяме в обществото, да споделяме какво точно искаме да постигнем и какво можем да направим. Говоря за Габрово. Ето защо казвам, че опитът, който имаме в БСП, е безценен, дори и да търпя критика от някои хора. Но в БСП – Габрово навлизат млади хора в лицето на Валери Митов, на Николай Косев и много други. 
Габрово е град с традиции, но е факт, че напоследък на хората не им се занимава с политика. Голяма част от хората считат, че да се занимаваш с политика е мръсна работа. Но ние сме длъжни да променим това отношение. 
Лично аз считам, че хората преди нас са успели да изградят един прекрасен град. Надявам се и ние успешно да продължим направеното от тях.  
– Как считате да издигнете авторитета на БСП в Габрово, както и да се увеличи броят на членовете на партията?
– Смятам, че трябва да търсим нови членове на габровската партийна организация сред младежта. Вярвам, че имам своите позиции сред младите хора на Габрово, тъй като съм бил близо 9 години треньор на “Янтра“ – Габрово. Работил съм с немалка част от момчетата и смятам, че това, което успяхме да постигнем на предходните избори, го постигнах с вота на младите хора от Габрово – не с членове на БСП, а с безпартийни лица. А те биха могли и да влязат в редиците на партията. Днес ние търсим личности. И лично аз считам, че има много млади хора, които могат да се ангажират с политическа дейност. Защото това ниво, на което е политиката в страната ни, трябва да се коригира. Важно е в нея да влизат хора, за които има добро мнение в обществото. Защото хората гледат точно това. А ядрата на партиите все повече се топят, защото самите партии не успяват да оправдаят доверието на самите си членове, на най-верните си членове, както и на гласоподавателите си.  
– Вие считате, че ситуацията в габровския партиен живот и в този в страната е резултат на апатията, обзела хората в последно време?
– Точно така. Не се вижда напредък. Говорим за увеличаване на заплатите, а инфлацията е два пъти по-висока. Убеждават хората, че се повишават заплатите, но парите не стигат.
Ето защо искам да наложа – всеки в нашата партия да има своята гражданска позиция. Защото ми се струва, че напоследък българинът загуби своята гражданска позиция. А това се дължи не само на управлението на страната, но и защото хората се страхуват да не си загубят работата, което е много важно. И дори си задават въпроса като дават гласа си на избори, променя ли се нещо в страната ни и какво? 
А всички българи, не само габровци, искат промяна и силна ръка да управлява страната ни. 
– След като застанахте начело на БСП в Габрово ще изоставите ли спорта?
– Не. Спортът е част от ежедневието ми. Срещите ми с хората от спорта са моята движеща сила. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни