Отбелязаха 25 години Областна администрация – Габрово с церемония в “Мак“

Водеща! Mariya-Basheva--Vsichki-oblastni-upraviteli-i-tehnite-ekipi-sa-chast-ot-letopisa-na-institutsiyata-s-s-svoite-upravlenski-podhodi,-idei-i-postizheniya.
Мария Башева: Всички областни управители и техните екипи са част от летописа на институцията със своите управленски подходи, идеи и постижения.
За всеки областен и дейността му - видеоразказ

Областният управител Мария Башева поднесе приятна изненада на предишните си колеги по повод 25 години от създаването на Областна администрация – Габрово. 
Тази вечер в хотел „Мак“ се състоя официална церемония по повод годишнината, на която всеки един представител на държавата, управлявал на „Възраждане“ 5 през този четвърт век, беше представен с кратък видеоматериал. 
Екипът на Башева явно много старателно е събирал и изследвал, защото в 12-те видеа и кратките представяния бяха откроени 12 характерни и запомнящи се дейности на досегашните областни управители. През изминалия четвърт век този пост са заемали 13 души, а временно изпълняващи длъжността са били четирима 
Ето как изглежда личният принос на всеки – накратко и  хронологически (от създаването но областите на 5 януари 1999 г. досега)
Илиян Обретенов (1.02.1999 – 2.11.2000). Заместник-областен управител е Пламен Минев. Очертават се и насоките на регионалната политика с първия Областен план за регионално развитие. Започна преговори с потенциални инвеститори за тунела под Шипка.
Лиляна Хранова-Петкова (2.11.2000 – 2.8.2001), (10.9.2014 – 26.11.2014). Единственият областен управител,  заемал поста в два непоследователни мандата. Работи в екип с д-р Нина Дамянова-Савова. Малко преди първия й мандат се създават районите за планиране, границите им имат важно значение за европейското финансиране. Хранова е „основен член“ на Комитета за наблюдение на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020.
Цветан Нанов (21.8.2001 – 1.9.2005 и преназначен до 30.10.2008). Единственият областен управител на област Габрово с два мандата. Заместници: Любомир Трифонов, Иван Голчев и Красимир Татев. Въведени в неговия мандат са услуги на едно гише и “Е-област Габрово“.
Светлозар Тодоров (3.11.2008  – 12.8.2009). Извежда институцията отвъд пределите на административния є център с  многото изнесените приемни, за да е по-близо до гражданите. Екип: Митхат Алибашев, Николай Григоров, Дария Съчкова, Мюмюне Акай и Виктор Венков.

Мариян Костадинов (12.08.2009 – 5.6.2013) Поставя началото на редица дългогодишни инициативи на Областна администрация – Габрово, най-важната от които е възобновяването на Националното честване „Шипченска епопея“. Заместници: Пламен Недков и Неделчо Търкаланов. 
Николай Григоров (19.6.2013 – 10.9.2014). Да си областен управител означава да показваш грижа – за хората, за инфраструктурата, за природата. Доказателство за тези думи е мандатът на Николай Григоров с екип Кенан Ашиков и Ценка Йонкова. 
Николай Сираков (26.11.2014 – 15.2.2017).  Човекът, който познава политиката на различни нива – от позицията на кмет и на областен управител. Умее да намира баланса и хармонията, на които се наслаждава и в този  момент, докато медитира в Индия. Заместници  Добромир Валачев и Иглика Иванова-Събева. 
Иванка Баева (15.2.2017 – 10.5.2017). Нейната мисия като областен управител е да каже „не“ на насилието, да покаже на младежите, че в илюзорния свят на дрогата спасение няма и да подаде ръка на хората с увреждания, като проведе единственият регионален базар на потребителите на социални услуги в областта. Неин заместник е Ивелина Боевска. 
Невена Минева (10.5.2017 – 14.4.2021). С пълен мандат от четири години, Минева със заместници Мария Пенева и Росен Цветков са първите, които организират прояви за българско председателство на Съвета на ЕС, първите домакини в областта на Националните дни за ученето през целия живот и първите, посрещнали Ковид  кризата. 
Борислав Бончев (19.5.2021 – 17.1.2022). Човек на реда, не само защото голяма част от професионалния му път минава в структурата на ОДМВР, а и защото успява да съхрани реда в областта във време, в което пандемията среща началото на политическата криза в страната. Заместници: Стилияна Тинчева и Кристина Сидорова.
Ралица Манолова  (17.1.2022 – 4.8.2022). Показва майсторски умения за управление по време на кризи – здравни и бежански. Винаги намира решение и начин да се случат нещата, дори когато проблемите изглеждат нерешими. Заместник: Ивелин Стоянов.
Кристина Сидорова  (4.8.2022 – 28.7.2023). Приема за своя мисия да насърчава младите хора да се завръщат в областта чрез първата по рода си кампания – „Завръщането“. Заместник: Андрей Николов. 
Досегашните областни управители и техните заместници получиха грамоти от името на сегашната Областна управа в знак на признателност за техния принос и усилия.

Мария Башева поздрави колегите си и гостите на събитието с думите:
„Радвам се, че се събрахме в този широк формат, за да отбележим 25 години от създаването на Областна администрация –  Габрово и да почетем пътя, който изминахме заедно. Път, по който всеки остави своята следа. Благодаря Ви, че сте тук, за да споделим празника, да се видим, да си припомним усилията и постиженията, които направихме като едни обединен екип, а също и интересни истории от тези 25 години. 
И като казвам обединен екип, имам предвид освен областните, заместник областните управители, екипа на администрацията, също и кметове, заместник-кметове, председатели на Общински съвети и ръководители на териториални структури, с които активно работим и си взаимодействаме по различни теми, инициативи, съвети, комисии, щабове и които са нашите най-добри партньори. 
Затова и на масите пред Вас ще откриете посланието: „Заедно пишем историята на област Габрово. А за да я продължим, първо трябва да си я припомним. 
Днес поканих всички предходни областни управители, заместник областни управители, временно изпълняващите длъжността областен управител, които са заемали поста по няколко дни, но всички са част от историята на Администрацията и на областта със своите управленски подходи, идеи, истории, постижения и приключения. 
Настоящето си управление споделям с двама заместник областни управители, Даниела Маринова и Иван Любомиров, Както и с целия екип на администрацията – отговорен, задружен, компетентен. 
Докато подготвяхме това честване се запознах с един габровец с много интересно хоби.  Той е родоначалникът на пиара в нашата област, а от 25 години колекционира снимки, подписи и послания от всички областни и заместник областни управители. Той е Валентин Врачев, професионалист, достигнал достолепна възраст, но продължил да събира късчета от историята на нашата област. Във видеоматериала, който сме Ви подготвили, ще видите негови материали- изрезки от вестници, снимки и статии за управленците на региона, които той грижливо изрязва и подрежда.”

 Екипът на Мария Башева с местното ръководство на Габрово. От ляво надясно: Климент Кунев, Мария Башева, Невена Минева, Иван Любомиров, Мария Йозова, Даниела Маринова, Николай Меразчиев. 

 Мария Башева с местното ръководство на Трявна. От ляво надясно: Жасмина Лазарова, Денчо Минев, Мария Башева, Златка Донева-Цанева, Мария Пенева заместник областен управител на Габрово (2017 – 2021), Даниела Маринова, сегашен заместник областен управител

 Мария Башева с местното ръководство на Дряново. От ляво надясно: Ангел Ангелов, Диляна Джеджева, Башева, Тодор Георгиев, Даниела Маринова, Иван Любомиров

В тържествената програма се включиха талантливата изпълнителка  Инес Метева с песента  на Роберта „Магьосници“ и финалистите от Световното първенство по спортни танци в Шадминг (Австрия) Преслава Драганова и Александър Савеков от клуб „Ритмика“.  

* * *
Към Областен управител на област с административен център Габрово функционират 19 съвета и комисии. 
Областна администрация предоставя 24 административни услуги, от които гражданите могат да се възползват в Центъра за административно обслужване или онлайн. Центърът е създаден през 2000 г., като през него са преминали десетки хиляди граждани.
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни