БСП прави ляво патриотично обединение

Genadi-TSitlakidis,-Valeri-Mitov,-Miglena-Proinova-i-Ivan-Kalchev
Генади Цитлакидис, Валери Митов, Миглена Пройнова и Иван Калчев
Около 25 партии и 20 граждански сдружения се събират на общ форум на 1 май

"БСП за България" кани близо 25 партии от левия сектор и около 20 сдружения и неправителствени организации на общ форум, чиято цел е изграждане на голямо ляво патриотично обединение. Събитието ще се състои на 1 май.
Новината съобщи народният представител Валери Митов на пресконференция вчера. В нея участваха и общинските съветници Миглена Пройнова, Иван Калчев и Генади Цитлакидис.
Според Митов партията остава единствената алтернатива на статуквото на предсрочните парламентарни избори на 9 юни.
"БСП е единствената партия, която не се прегърна с ГЕРБ", подчерта Митов и припомни за какво е работила партията, когато беше в управляващата коалиция през 2022 година. „22 милиарда лева бяха заделени за социални дейности благодарение на това, че БСП беше в управлението. Наредихме се на първо място по индустриално производство в целия Европейски съюз."

Народният представител подчерта, че БСП винаги е била ангажирана и последователна в политиките, които засягат хората.

„Миналия петък Народното събрание прие на първо четене отлагането на либерализацията на електроенергията. Искам да подчертая, че парламентарната група на „БСП за България“ първа внесе закон за отлагане с една година на либерализацията на пазара на тока за бита – вместо от 1 юли тази година тя да влезе в сила от 1 юли 2025 г. Излизането на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на цената на тока с до 20%, което трудно ще се понесе не само от пенсионерите, но и от работещите. Относно пенсионерите предложихме всички да получат великденски добавки: тези с пенсии до линията на бедност – по 100 лв., а останалите – по 50 лв. Но не се прие. Коледни и великденски добавки към пенсиите трябва да има и те да не зависят от волята на управляващите или от мнозинството в Народното събрание.“

Народният представител Валери Митов направи кратък отчет за работата си в 49-ото НС, като съобщи, че е подготвил по-пълен такъв под формата на брошура за гражданите на областта, които са му гласували доверие и са го изпратили в Народното събрание.

„Като народен представител много активно се ангажирах с два проблема основно – тунела под Шипка и райския газ. Съдът махна и последната пречка пред тунела – ВАС окончателно отмени решението на Министерския съвет, с което е приет Планът за управление на природен парк „Българка“. Сега на ход е държавата. Според мен е необходима политическа воля за този приоритетен за Габрово и България проект. Затова веднага зададох въпрос към служебния министър на регионалното развитие какви са новите срокове за проектиране на тунела, защото два пъти бяха удължавани. Очаквам отговор.“

 Относно райския газ – това е темата, която повдигнах от началото на мандата. Направих 4 – 5 питания към министъра на здравеопазването, към министъра на финансите също. Вносът на райски газ се е увеличил. Данните от Евростат показват, че стойността на внесените азотни оксиди, в които влиза райският газ, се е увеличила 4,5 пъти за 3 години. Проверките, направени от РЗИ в страната, показват че при 15 000 проверки са установени само 35 нарушения. Изпълнителната власт трябва да влезе във функциите си и да преследва разпространителите. Безпроблемно е да си купиш райски газ онлайн.

През целия мандат на 49-ото Народно събрание съм задал около 40 въпроса, участвал съм в работата на парламентарната група като член на Комисията по туризъм и на Комисията по електронно управление и информационно обслужване.“ Във връзка с изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент Митов съобщи, че в момента текат конференции и общинските структури правят номинации. 

На 27 април Националният съвет окончателно ще утвърди листите за народни представители и евродепутати.

За приоритетите на „БСП за България“ в местната власт в Габрово говори председателят на групата общински съветници Миглена Пройнова.

Тя отново се върна на дискутираната ситуация при третото гласуване на проекто-бюджета на Габрово за 2024 година, когато БСП даде 1 решаващ глас на ГЕРБ и той бе приет.

 „Ние дадохме този глас, подчерта отново Пройнова, не защото бюджетът е идеален, не че не сме категорична опозиция, не че не искаме повече средства за селата и отдалечените квартали, а за да изразим и подчертаем нашата загриженост и отговорност и моята (гласът за управляващите беше мой) към училища и детски градини, към делегираните бюджети, към необходимостта Общината да започне инвестиционната програма. А има и проекти с национално финансиране. Отговорната работа е нашият коректив към властта.Така смятаме да работим и в бъдеще.

На предстоящата сесия в четвъртък ще обсъждаме Годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Габрово (ПИРО) за периода 2021 – 2027 година.

В него, като се изтъкват различни причини и влияние на обективни фактори, се казва, че степента на изпълнение на ПИРО през докладвания период (2023) не се очаква да бъде много висока.

Посочват се още два фактора за по-слабото изпълнение на ПИРО: политическа криза в държавата, която забави стартирането на националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и всички оперативни програми и липсата на достатъчен финансов ресурс за постигане на пълна проектна готовност на Община Габрово – МРРБ не осигури техническа помощ за общините за новия програмен период.

В национален мащаб непрекъснато слушаме, че се губят 3 млрд. лв. от фискалния резерв – ту се появяват, ту изчезват. Водещи икономисти твърдят, че да се спази приетия вече дефицит и рамката на бюджета, най-лесно е да се орежат капиталовите разходи. Това засяга и проектите на общините и е изключително притеснително. Всичко това води до една финансова несигурност относно заложените проекти.

 Доколкото ни е известно (от отговор на кмета на Община Габрово на наше питане относно финансиране на по-големи инфраструктурни обекти от МФ) са подадени следните проекти: реконструкция на ул. „Свищовска“ и ул. „Транспортна“; изграждане на кръгово кръстовище при бул. „В. Априлов“ и ул. „Ю. Венелин“, основен ремонт на ул. „Христо Ботев“, основен ремонт на ул. „Найден Геров“ и пътя през Киевци. За тези 4 проекта има информация, че кметът на Габрово е поканен да подпише финансови споразумения.

Остават важни за селата обекти, които много искаме да се случат и ще следим тяхното изпълнение – водоснабдяването на три групи села, (общо 25), водоснабдяване и канализация в района на Зоопарка, нов парк в кв. Младост, аварийно укрепване на брега на Янтра при ул. „Иван Калпазанов“, обособяване на Център за интегрирани здравни и социални услуги, основен ремонт на ул. „Петър Михов“, водопроводи и настилки на улици в квартал Априлово, реконструкция на общински пътища към Трявна и Дряново. Всички те би следвало да се обезпечат с финансиране и да се изпълнят до 2026 година. Но при политическата обстановка и комуникацията между общините и отделните министерство ние изпитваме огромно безпокойство какво ще се случи с тези проекти.Така че аз и моите колеги общински съветници ще следим развитието на тези проекти и се ангажираме да помагаме колкото можем с конкретни предложения.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни